Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΜΑΪΟΣ 2021

6 Μαΐου: Η Εργατική Πρωτομαγιά γιορτάστηκε με διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας στις οποίες συμμετείχαν χιλιάδες εργαζόμενοι. Στις συγκεντρώσεις κυριάρχησαν τα συνθήματα ενάντια στο νέο αντεργατικό έκτρωμα που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

 

7 Μαΐου: Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έκαναν συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας στην Αθήνα με αίτημα την πραγματοποίηση μαζικών διορισμών. Επανέλαβαν την κινητοποίηση στις 21/5, ενώ την ημέρα αυτή πολλοί σύλλογοι εκπαιδευτικών κήρυξαν και 3ωρη στάση εργασίας.

 

10 Μαΐου: Οι εργαζόμενοι των δημόσιων νοσοκομείων της Αχαΐας έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια στην Πάτρα ενάντια στις αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών, που γίνονται στα πλαίσια των «μέτρων» της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της επιδημίας.


12 Μαϊου: Οι εργαζόμενοι ηλεκτρολόγοι στην εργολαβική εταιρεία «Invite» στην Αθήνα συνέχισαν με 4ωρη στάση εργασίας τον αγώνα τους, που είχε ξεκινήσει τον προηγούμενο μήνα, για την πληρωμή των δεδουλευμένων τους. Στις 14 του μήνα έκαναν 24ωρη απεργία.

 

● Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, έγιναν σε πολλά νοσοκομεία της χώρας συγκεντρώσεις, με βασικό αίτημα την ενίσχυση της δημόσιας υγείας.

 

14 Μαΐου: Σε 24ωρη απεργία κατέβηκαν οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Πετρέλαια σε Ασπρόπυργο Αττικής και Καλοχώρι Θεσσαλονίκης ενάντια στη βούληση της κυβέρνησης να δώσει τον πλήρη έλεγχο των ΕΛ.ΠΕ. στον καπιταλιστικό όμιλο του Λάτση. Συνέχισαν με δύο ακόμα 24ωρες απεργίες μέσα στον μήνα, στις 20 και 28/5.

 

16 Μαΐου: Πολλοί εμποροϋπάλληλοι συμμετείχαν σε παρεμβάσεις που έγιναν σε καταστήματα σε πολλές πόλεις ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Η ίδια κινητοποίηση επαναλήφθηκε και την επόμενη Κυριακή, στις 23 Μαΐου.

 

17 Μαΐου: Σε δίωρες στάσεις εργασίας ανά βάρδια προχώρησαν οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Unilever Logistics» στο Σχηματάρι Βοιωτίας. Διαμαρτύρονται για την απόλυση δύο εργατριών, που μετατέθηκαν στην υπηρεσία καθαρισμού, για να απολυθούν στη συνέχεια και να αναλάβει το τμήμα εργολαβική εταιρεία. Οι εργαζόμενοι επανέλαβαν την κινητοποίηση στις 19 και 21/5.

 

24 Μαΐου: Οι εργαζόμενοι της κλινικής «ΑΡΩΓΗ» στη Λάρισα έκαναν παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα για τα δεδουλευμένα τους

 

25 Μαΐου: Οι εργάτες της βιομηχανίας ΛΑΡΚΟ στη Φθιώτιδα έκαναν 24ωρη απεργία ενάντια στην επιχείρηση κλεισίματός της απ’ την κυβέρνηση. Έγινε συγκέντρωση στην πόλη της Λαμίας. Στις 28/05 κατέβηκαν στην Αθήνα και έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας.

 

● Στην Καβάλα έγινε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα δικαστήρια της πόλης από εργαζόμενους ενάντια στην απόλυση συνδικαλιστή απ’ την εταιρεία «Δ. ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΑΕ» τον Οκτώβριο του 2020.

 

26 Μαΐου: Οι εργαζόμενοι στο ΜΕΤΡΟ της Αθήνας έκαναν 4ωρη πρωινή στάση εργασίας για τη συλλογική σύμβαση εργασίας τους. Η στάση εργασίας κηρύχτηκε παράνομη από το δικαστήριο και το σωματείο τέθηκε υπό δίωξη. Παρ’ όλα αυτά, η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία.

 

● Οι εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ έκαναν 3ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα ενάντια στην ψήφιση άρθρου που παραχωρεί τη λειτουργία και συντήρηση του δικτύου ύδρευσης σε ιδιώτες και επιτρέπει την απόλυση των 200 εργαζόμενων του με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Οι εργαζόμενοι πέτυχαν την αναστολή του άρθρου τουλάχιστον ως προς το θέμα των συμβάσεων.

 

27 Μαΐου: Οι μεταλλεργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος έκαναν 24ωρη απεργία με συγκέντρωση στον χώρο των ναυπηγείων για τη συλλογική σύμβαση εργασίας τους.

 

● Οι 100 απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών έκαναν νέα παράσταση διαμαρτυρίας στην είσοδο του υπουργείου στο Σύνταγμα.

 

● Οι 124 επικουρικοί εργαζόμενοι στους τομείς της εστίασης, της καθαριότητας και της φύλαξης του Θριάσιου νοσοκομείου στην Ελευσίνα έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στον χώρο του νοσοκομείου για την ανανέωση των συμβάσεών τους.

 

Σ. Κρόκος