Δευτέρα 9 Αυγούστου 2021

Η ασυδοσία στη Μύκονο με τις ευλογίες της ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου)

Η Μύκονος δεν έχει μόνο χλιδή και celebrities, έχει και 
κόσμο που νοιάζεται και αγωνιά για τον τόπο αυτό

 Η ασυδοσία στο νησί της Μυκόνου έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όρια. Με ένα τουριστικό μοντέλο το οποίο απαξιώνει κάθε γωνιά της, πολλές παραλίες της, παραλίες μοναδικής ομορφιάς, έχουν καταπατηθεί ή έχουν παραδοθεί σε τυχοδιώκτες/άρπαγες και μετατρέπονται σε χώρους παρακμιακής διασκέδασης και ηχητικής ρύπανσης. Ενώ παράλληλα, τη στιγμή που το χρήμα ρέει άφθονο από και για τους «χλιδάτους» τουρίστες, συνυπάρχουν απαξιωμένες οι υποδομές στην υγεία, την παιδεία, τις συγκοινωνίες, το δίκτυο αποχέτευσης και ύδρευσης, τη διαχείριση των απορριμμάτων και με τουριστικές Μανωλάδες πίσω από τα high class ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Ένα από τελευταία προκλητικά δείγματα ασυδοσίας και καταπάτησης δημόσιου χώρου αφορά τμήμα της παραλίας του Καλού Λιβαδιού. 

Το Καλό Λιβάδι είναι η πλησιέστερη παραλία στην Άνω Μερά της Μυκόνου και η πιο εύκολα προσβάσιμη. Ειδικά για τους ηλικιωμένους και παιδιά. Μια οικογενειακή παραλία που την προτιμούν οι μάνες γιατί είναι βατή και ταυτόχρονα ρηχή για τα μικρά παιδιά. Από πότε; «Από πάντα»! Πάντα οι ντόπιοι πεταγόντουσαν, στην κυριολεξία, για μια γρήγορη βουτιά. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, γιατί ήταν εύκολα προσβάσιμη. Πάρκαρες, κατέβαινες, διέσχιζες την αμμουδιά και βούταγες. Μια παραλία με αρκετό δημόσιο χώρο για στάθμευση των αυτοκινήτων, παρόλο που τα τελευταία χρόνια, με το άνοιγμα πολλών επιχειρήσεων στην παραλία του Καλού Λιβαδιού, έχουν δυσκολέψει αρκετά τα πράγματα, ειδικά τους μήνες και τις ώρες με την πιο αυξημένη τουριστική κίνηση.

Ωστόσο παρέμενε, για μας τους ντόπιους, μια ανάσα. Γιατί γνωρίζαμε ότι εκεί, ακόμα, μπορούμε να δροσιστούμε μέσα στην κάψα του καλοκαιριού με μια βουτιά στη θάλασσα, έστω και γρήγορη. 

Δυστυχώς όμως υπολογίζαμε χωρίς την ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου) και χωρίς… τον ξενοδόχο, ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου AEGON. Ο δημόσιος χώρος, ο οποίος πέρα από χώρος στάθμευσης είναι και ζωτικός χώρος για τους ντόπιους, αφού πρώτα βαφτίστηκε παλιός αιγιαλός, έγινε ιδιωτική ιδιοκτησία της ΕΤΑΔ, η οποία αποφάσισε να τον «αξιοποιήσει» εξυπηρετώντας τον ξενοδόχο. Ο οποίος, με τη σειρά του, τον χρειάζεται για να αποκτήσει το δικαίωμα τοποθέτησης ομπρελών στην παραλία. Όπερ και εγένετο! Οι αρμόδιοι της ΕΤΑΔ, μέσα από τα γραφεία τους στην Αθήνα (αμφιβάλλουμε αν έχουν και εικόνα του τι «αξιοποιούν»), εκμισθώνουν ένα μεγάλο τμήμα του συγκεκριμένου δημόσιου χώρου στο παρακείμενο ξενοδοχείο, με μοναδικό λόγο σαφώς το κέρδος. Αδιαφορώντας, αμφότεροι, για το τι σημαίνει αυτό για τους πολίτες του νησιού, ειδικά για τους ηλικιωμένους και για τις οικογένειες με μικρά παιδιά. Παίρνουν αποφάσεις για τις ζωές μας, απαξιώνουν και υποβαθμίζουν την ποιότητα της καθημερινότητάς μας, απαξιώνουν και υποβαθμίζουν τις καθημερινές μας ανάγκες, πίσω από την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου και βέβαια με τις εντολές της κυβέρνησης. 

Μάλιστα σε συνομιλία μας με την αρμόδια υπάλληλο της ΕΤΑΔ, για να πάρουμε πληροφορίες, η απάντηση που πήραμε ήταν η εξής: «Κακώς παρκάρατε μέχρι τώρα στον χώρο αυτό, διότι ο χώρος αυτός είναι ιδιωτική ιδιοκτησία της ΕΤΑΔ», και άρα, βγαίνει το συμπέρασμα ότι σε εμάς τους «κοινούς θνητούς» του νησιού που δεν είμαστε πελάτες κάποιας επιχείρησης της παραλίας, πολλοί εκ των οποίων γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε σε αυτό τον τόπο, ουσιαστικά μας αφαιρείται το δικαίωμα να πηγαίνουμε για μπάνιο στη συγκεκριμένη παραλία. Το μόνο που μας επιτρέπεται είναι να περάσουμε να δούμε την παραλία του Καλού Λιβαδιού μέσα από το αυτοκίνητο και να φύγουμε! Να πάμε αλλού! Εφόσον δεν υπάρχει πια δυνατότητα στάθμευσης. Εκτός και αν πάμε με τα πόδια!

 

Εμείς λοιπόν οι πολίτες της Μυκόνου

 

 

Απαιτούμε:

·      Άμεση ανάκληση της απόφασης της εκμίσθωσης εκ μέρους της ΕΤΑΔ.

·      Ο ιδιώτης (ξενοδόχος) να ελευθερώσει τον συγκεκριμένο χώρο άμεσα και να απομακρύνει ό,τι έχει τοποθετήσει παράνομα με σκοπό την «αξιοποίησή» του.

·      Όλος ο χώρος, ο οποίος, αφού πρώτα βαφτίστηκε παλιός αιγιαλός, και θεωρείται ιδιωτική ιδιοκτησία της ΕΤΑΔ, να επιστρέψει στον Δήμο Μυκόνου και στους δημότες του, στους οποίους και ανήκει δικαιωματικά.

 

 

Όλγα Στεφανίδου