Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2021

  

1 Οκτωβρίου: Οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει απεργία-αποχή απ’ την αξιολόγηση της Κεραμέως, πραγματοποίησαν πορεία στην Αθήνα, που χτυπήθηκε απ’ τα ΜΑΤ. Στις 11 Οκτωβρίου κατέβηκαν σε 24ωρη πανελλαδική απεργία, με μεγάλες συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας. Τα δικαστήρια έβγαλαν την απεργία-αποχή παράνομη. Οι εκπαιδευτικοί συνεχίζουν τον αγώνα τους με άλλες μορφές πάλης.

 

5 Οκτωβρίου: Οι εργαζόμενοι στη «Γενική Ταχυδρομική» έκαναν 4ωρη στάση εργασίας ενάντια στις απολύσεις τριών συναδέλφων τους. Πραγματοποίησαν συγκέντρωση στα γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα.

 

● Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία έκαναν 4ωρη στάση εργασίας με συγκεντρώσεις έξω από αυτά για τη συνεχιζόμενη εγκατάλειψη της δημόσιας υγείας, ενώ η επιδημία εξακολουθεί. Στις 7 του μήνα έκαναν νέα 3ωρη στάση εργασίας ενάντια στις απολύσεις των συναδέλφων τους που δεν έχουν εμβολιαστεί. Έγινε συγκέντρωση έξω απ’ το Συμβούλιο της Επικρατείας στην Αθήνα, όπου εκδικαζόταν η προσφυγή της ομοσπονδίας τους ενάντια στις απολύσεις. Στις 21 του μήνα έγινε 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, με συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις. Η κεντρική συγκέντρωση στην Αθήνα κατευθύνθηκε στο υπουργείο Υγείας.

 

6 Οκτωβρίου: Οι εργαζόμενοι της PRAKTIKER στη Λάρισα πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από το τοπικό κατάστημα ενάντια στην απόλυση συνδικαλιστή συναδέλφου τους.

 

11 Οκτωβρίου: Οι εργαζόμενοι στα καταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς στην Αττική έκαναν τρίωρη στάση εργασίας ενάντια στην απόφαση της διοίκησης να περάσει τμήματα της τράπεζας σε θυγατρική. Έγινε συγκέντρωση στα γραφεία της διοίκησης στην Αθήνα.

 

19 Οκτωβρίου: Οι ναυτεργάτες έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας στον Πειραιά ενάντια στο νέο νομοσχέδιο κυβέρνησης-εφοπλιστών, που απειλεί να πετάξει έξω απ’ τα βαπόρια τους εναπομείναντες Έλληνες ναυτικούς.

 

20 Οκτωβρίου: Οι οικοδόμοι στο εργοτάξιο του αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου Κρήτης έκαναν τρίωρη στάση εργασίας, ενάντια στην εφαρμογή ατομικών συμβάσεων εργασίας με μειωμένα δικαιώματα.

 

25 Οκτωβρίου: Οι λιμενεργάτες στις προβλήτες 2 και 3 της κινεζικής COSCO στο λιμάνι του Πειραιάκατέβηκαν σε απεργία που κράτησε μέχρι το τέλος του μήνα, διαμαρτυρόμενοι για τον θάνατο συναδέλφου τους την ώρα της δουλειάς αλλά και διεκδικώντας: 6 άτομα σε κάθε «πόστα» αντί για 4 που είναι τώρα, κατάργηση της κόντρα βάρδιας, επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας με συμμετοχή του σωματείου, συλλογική σύμβαση εργασίας με πλήρη δικαιώματα για όλους τους εργάτες και οργανόγραμμα εργασίας. Μετά την ικανοποίηση των τριών πρώτων αιτημάτων, η απεργία τερματίστηκε, με νικηφόρο αποτέλεσμα, ενώ συνεχίζεται η επαγρύπνηση για τη διεκδίκηση της συλλογικής σύμβασης.

 

27 Οκτωβρίου: Οι εργαζόμενοι στη θυγατρική εταιρεία του ΟΤΕ CTS-Cosmote Technical Services έκαναν συγκέντρωση στο ξενοδοχείο Novotel στην Αθήνα, όπου συνεδρίαζε η εργοδοσία τους, με αίτημα την υπογραφή ικανοποιητικής σύμβασης εργασίας.

 

Σ. Κρόκος