Τρίτη 26 Μαΐου 2015

ΤΟΥΡΚΙΑ Βάρβαρο καθεστώς σε παρακμή

Η δολοφονία του 14χρονου Μπερκίν Ελβάν οδήγησε σε
μαζικές διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος Ερντογάν
 
Ο ελληνικός καπιταλισμός, διαμέσου των ΜΜΕ του, διαφημίζει τον ισλαμιστή Ερντογάν ως έναν πετυχημένο ηγέτη και ότι υπό το αντιδραστικό καθεστώς του η Τουρκία έχει γίνει μια δύναμη. Η εικόνα αυτή είναι ψευδής. Καλλιεργείται για να δημιουργήσει τον φόβο στον ελληνικό λαό για την «ισχυρή» Τουρκία των δεκάδων εκατομμυρίων κατοίκων, αλλά και την αντίληψη ότι μόνο υπό ένα τέτοιο καθεστώς μια χώρα -άρα και η δική μας- μπορεί να αναπτυχθεί.

Κατ’ αρχήν, το οικονομικό «θαύμα» της Τουρκίας καταρρέει. Η τουρκική λίρα έφτασε σε ιστορικά χαμηλά - έπεσε κάτω από το 2,7 έναντι του δολαρίου, έχοντας υποτιμηθεί κατά 12%. Η αύξηση του ΑΕΠ επιβραδύνθηκε σημαντικά το 2014. Η ανεργία αυξάνεται συνέχεια. Το εθνικό εισόδημα έχει μειωθεί κατά 800 δις δολάρια. Αυτή την οικονομική ύφεση και τις συνέπειές της ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να τις εκτονώσει στις γειτονικές του χώρες -όπως συνηθίζει-, δίνοντας όμως έτσι άλλο ένα χτύπημα στην ήδη ηττημένη εξωτερική του πολιτική.
Την ίδια στιγμή, τα δημοκρατικά δικαιώματα του τουρκικού λαού χτυπιούνται συνεχώς, προκειμένου η χώρα να ισλαμοποιηθεί και η εργατική της τάξη να σκύψει το κεφάλι. Η καταστολή έχει ενταθεί σε πρωτοφανή βαθμό, με αποτέλεσμα να σκοτώνονται ακόμα και παιδιά. Στα 13 χρόνια της εξουσίας του Ερντογάν έχουν δολοφονηθεί 241 παιδιά, σε διαδηλώσεις και όχι μόνο, και κανένας αστυνομικός δεν έχει τιμωρηθεί! Μόλις τον προηγούμενο μήνα, στη συνοικία Γκεζί της Κωνσταντινούπολης, σκοτώθηκε από σφαίρα αερίων ένα κορίτσι 14 χρονών! Όσοι τολμούν να ζητήσουν δικαιοσύνη αντιμετωπίζονται με ξύλο, ανακρίσεις, συλλήψεις κ.λπ., όπως συνέβη πρόσφατα και με τις διαδηλώσεις για τον θάνατο του 14χρονου Μπερκίν Ελβάν, που σκοτώθηκε από δακρυγόνο αστυνομικού. Στις φυλακές οι πολιτικοί κρατούμενοι βασανίζονται άγρια και δολοφονούνται, ενώ οι συγκεντρώσεις συχνά απαγορεύονται (π.χ. της Πρωτομαγιάς). Μιλάμε για ένα καθεστώς όπου η επιβολή της μαντίλας θεωρείται «δικαίωμα», ενώ η συμμετοχή σε διαδήλωση μπορεί να οδηγήσει στη φυλακή ή και στο θάνατο.
Κι όμως, ένα μεγάλο κομμάτι του τουρκικού λαού παλεύει αποφασιστικά ενάντια στον ισλαμισμό και τη δικτατορία του Ερντογάν. Γεγονός που πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για όλους τους λαούς της περιοχής.


Μ. Σάκος