Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

ΚΑΤΩ Η ΦΟΡΟ-ΑΣΥΛΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Οι πραγματικοί φοροφυγάδες είναι οι καπιταλιστές, μόνο που αυτοί έχουν φροντίσει να φοροδιαφεύγουν «νόμιμα»


Η «μαύρη τρύπα» στην οποία καταλήγουν τα χρήματα από την 
υπερφορολόγηση του ελληνικού λαού είναι οι τσέπες των 
«δανειστών» και του ξένου και ντόπιου μεγάλου κεφαλαίου
Ένας από τους βασικούς άξονες των μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόζονται εδώ και πέντε χρόνια στην Ελλάδα είναι η άγρια φορολόγηση του ελληνικού λαού προς όφελος των «δανειστών» και του τοκογλυφικού κεφαλαίου. Μέσα από την αύξηση όλων των ειδών φόρων, εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες κ.λπ. έχουμε δει τα εισοδήματά μας –πέρα από τις υπόλοιπες περικοπές– να τσακίζονται κυριολεκτικά. 
 
Αυτή η βάρβαρη φορομπηχτική πολιτική συνεχίζεται ακάθεκτη και από την αστική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ
, καθώς με το 3ο Μνημόνιο που ψηφίστηκε τον Αύγουστο ξεκίνησε μια νέα φορο-καταιγίδα. Μεγάλες αυξήσεις στο ΦΠΑ βασικών ειδών, αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, στα φροντιστήρια, τις ιδιωτικές σχολές κ.λπ., κατάργηση φοροαπαλλαγών των αγροτών, αναδρομικές αυξήσεις φόρων από ενοίκια, ακόμα και για ανείσπρακτα ενοίκια, νέες αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, κατάργηση έκπτωσης φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο, μεγάλη αύξηση της προκαταβολής φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, που χτυπάει και τους μισθωτούς που αναγκάζονται να δουλεύουν με «μπλοκάκι» ή συμβάσεις έργου, και πολλά άλλα ακόμα. Και βεβαίως –παρά τα όσα διαλαλούσε ο ΣΥΡΙΖΑ– διατήρηση του επαχθούς ΕΝΦΙΑ…

Την ίδια στιγμή, όμως, που τα εργαζόμενα στρώματα της κοινωνίας στενάζουν από την υπερφορολόγηση και πολλοί δεν έχουν πλέον να πληρώσουν, η κυβέρνηση αφήνει εκτός φορολογίας τους πραγματικούς κατόχους του πλούτου, την ελληνική αστική τάξη. Το μεγάλο κεφάλαιο στην Ελλάδα φοροδιαφεύγει νόμιμα! Οι εφοπλιστές απαλλάσσονται –βάσει νόμων– κάθε φορολογίας, ενώ αρνήθηκαν να πληρώσουν ακόμα και αυτή την εισφορά αλληλεγγύης. Δεκάδες άλλοι μεγαλοεπιχειρηματίες, καναλάρχες, μεγαλοεργολάβοι κ.λπ., κάνοντας μια απλή χορηγία, «φιλανθρωπικό» έργο, ή βρίσκοντας διάφορα «παραθυράκια», πετυχαίνουν μεγάλες εκπτώσεις φόρων ή δεν πληρώνουν σχεδόν τίποτε! Ενώ μέσω των οφσόρ εταιρειών τους, θυγατρικών στο εξωτερικό, κρυφών βιβλίων κ.λπ., κρατούν κρυφές και αφορολόγητες τεράστιες περιουσίες. 
 
Με την κατάφωρη αυτή αδικία που εκτυλίσσεται «νόμιμα» μπροστά στα μάτια μας, αποδεικνύεται ότι η ελληνική αστική τάξη και οι κυβερνήσεις της είναι αυτοί που έχουν δημιουργήσει και επιβάλει τη φοροδιαφυγή στη χώρα. Και τώρα αυτοί, οι κύριοι υπεύθυνοι της απάτης και της λαμογιάς, απαιτούν να φορολογηθούν βαριά όλα τα υπόλοιπα στρώματα της κοινωνίας…! 
 
Απέναντι λοιπόν σ’ αυτή την πραγματικότητα, εμείς οι εργαζόμενοι πρέπει κατ’ αρχήν και πάνω απ’ όλα να απαιτήσουμε: την άμεση προοδευτική φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου και ιδιαίτερα των εφοπλιστών και των τραπεζιτών και γενικώς του παρασιτικού κεφαλαίου. Πρέπει, επιτέλους, να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Να απαγορευτούν οι οφσόρ εταιρείες, όπως και οι κάθε είδους επιδοτήσεις στο μεγάλο κεφάλαιο, να ανοίξουν τα λογιστικά βιβλία τους για να δούμε πόσα έχουν κλέψει από τον ελληνικό λαό, το προσωπικό τους και το δημόσιο. Όσοι καπιταλιστές έχουν βγάλει λεφτά στο εξωτερικό ή χρωστάνε σε κράτος, ταμεία και τους εργαζομένους τους να δημευτεί άμεσα η περιουσία τους.
Να διεκδικήσουμε, επίσης, ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, που να πληρώνουν όλοι φόρο ανάλογα με τις πραγματικές δυνατότητές τους. Να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και να αντικατασταθεί από φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Αύξηση φόρου στα είδη πολυτελείας και κατάργησή του στα είδη πρώτης ανάγκης. 
 
Η άποψη ότι το κεφάλαιο δεν πρέπει να φορολογείται ή να φορολογείται λίγο γιατί αλλιώς θα σηκωθεί και θα φύγει είναι εντελώς απαράδεκτη. Με αυτή τη λογική, θα καταλήξουμε να πληρώνουμε φόρους μόνο οι φτωχοί! Εμείς δεν ενδιαφερόμαστε για την ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη κανενός καπιταλιστή. Εμάς μας ενδιαφέρει πάνω απ’ όλα η σωτηρία της εργατικής τάξης μας και του λαού μας. Αν δεν αρέσει στους καπιταλιστές η φορολογία, να σηκωθούν και να φύγουν. Ως εργαζόμενοι, έχουμε και τα χέρια και τη δύναμη να χτίσουμε την κοινωνία μας από την αρχή, με ισότητα και δικαιοσύνη.

Μ. Σάκος