Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

Κάτω η τηλεοπτική δικτατορία του κεφαλαίου

Καθόλου δεν θα λυπηθεί ο ελληνικός λαός αν κλείσουν τα 
κανάλιατων μεγαλοκαπιταλιστών, αυτό όμως δεν πρόκειται 
να συμβεί με τον νέο νόμο για τα ΜΜΕ 
Ο νέος νόμος για τα ΜΜΕ είχε προβληθεί ως απόδειξη της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης Τσίπρα να συγκρουστεί με τη «διαπλοκή», τους «ολιγάρχες», τους «βαρόνους» των ΜΜΕ. Το δικό μας συμπέρασμα είναι ότι με το νόμο Παππά η ουσία δεν αλλάζει. Και η ουσία είναι ο απόλυτος έλεγχος της ενημέρωσης του ελληνικού λαού από το παρασιτικό μεγάλο κεφάλαιο.
Το νέο πλαίσιο προβλέπει, βέβαια, ορισμένα ζητήματα αυτονόητης αστικής νομιμότητας: οι άδειες να δίνονται με διαγωνισμούς και οι ιδιοκτήτες να πληρώνουν στο κράτος για αυτές, να ονομαστικοποιηθούν οι μετοχές, να υπάρχει κάποιο μίνιμουμ προσωπικό, οι μέτοχοι να μην έχουν καταδικαστεί για σοβαρά αδικήματα κ.λπ. Πράγματα, δηλαδή, που σε άλλες καπιταλιστικές χώρες θεωρούνται λυμένα, αλλά στην Ελλάδα της τηλεοπτικής δικτατορίας των μεγαλοαστικών συμμοριών, τα κανάλια μέχρι στιγμής λειτουργούν εντελώς αυθαίρετα!



Ωστόσο, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι οι βασικοί «παίκτες» της τηλεοπτικής «αγοράς» να διατηρήσουν τις θέσεις τους, να εκμεταλλευθούν την κατάσταση για να κάνουν και νέες περικοπές και απολύσεις (ήδη έχουν ξεκινήσει) και το πολύ πολύ να οδηγηθούν σε κλείσιμο 1-2 κανάλια, που όμως αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα από καιρό. Λέγεται, μάλιστα, ότι τη θέση τους έχουν προετοιμαστεί ήδη να καλύψουν ισχυρότεροι «παίκτες» (εφοπλιστικών συμφερόντων).
Εμείς αυτό που νομίζουμε ότι πρέπει να γίνει είναι το εξής: στο βαθμό που η τηλεόραση, καλώς ή κακώς, έχει καταστεί το κύριο μέσο ενημέρωσης και ψυχαγωγίας του ελληνικού λαού, αυτή επ’ ουδενί δεν μπορεί να βρίσκεται στα χέρια μεγαλοκαπιταλιστών, που ενδιαφέρονται μόνο για ίδια επιχειρηματικά οφέλη. Η τηλεόραση πρέπει να είναι δημόσια· και όταν λέμε δημόσια, δεν εννοούμε αναγκαστικά κρατική. Θα πρέπει να προβάλλει ισότιμα όλες τις απόψεις, να ενημερώνει τον ελληνικό λαό για τα πραγματικά προβλήματά του και το πρόγραμμα να ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένα ποιοτικά κριτήρια και όχι να παίζει από το πρωί ως το βράδυ σαχλές λαϊφστάιλ εκπομπές και σίριαλ της πλάκας. Το προσωπικό για μια ποιοτική τηλεόραση υπάρχει και τα λεφτά για να λειτουργήσει, αν απαλλαγεί από τους μεγαλοκαπιταλιστές μετόχους και τα golden boys του συστήματος, δεν είναι και τόσα πολλά.  


Πάρις Δάγλας