Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

Η ΔΕΗ στο δόκανο της κινεζοποίησης



Το κινέζικο κεφάλαιο μετά τα λιμάνια εισβάλλει και στο ηλεκτρικό ρεύμα. Η ΔΕΗ θα
Αυτές είναι οι εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στις οποίες ήδη εισέβαλαν
 οι Κινέζοι κατόπιν συμφωνίας με την κυβέρνηση Τσίπρα
«συμπράξει» με την κινέζικη CMEC για να φτιάξουν τη νέα λιγνιτική μονάδα Μελίτη ΙΙ στη Φλώρινα, δύναμης 450 ΜW. Η ΔΕΗ θα συνεισφέρει στην κοινοπραξία με τη λιγνιτική μονάδα Μελίτη Ι, τα τρία ορυχεία της και τις υποδομές της δεύτερης μονάδας. Οι Κινέζοι θα βάλουν τα χρήματα, 1 δις ευρώ, για τη λειτουργία, κατόπιν τραπεζικού δανείου. Στην ιστορία εμπλέκεται και το κατασκευαστικό κεφάλαιο (ΑΚΤΩΡ-Μπόμπολας και ΤΕΡΝΑ). Η ΔΕΗ υποχρεούται σε μειοψηφικό ποσοστό στην «κοινοπραξία», ενώ οι Κινέζοι αποκτούν αυτόματα και ποσοστό τού προς πώληση ΑΔΜΗΕ (ο διαχειριστής ρεύματος). Για τη «σύμπραξη» δεν απαιτείται διεθνής διαγωνισμός. Η συμφωνία έχει υπογραφεί ήδη από τον πρωθυπουργό Τσίπρα, με το μνημόνιο συνεργασίας με τους
Κινέζους, και η κατασκευή ξεκινάει απ’ το 2017, για να ολοκληρωθεί το 2020.
Η απόβαση των Κινέζων στο λιμάνι του Πειραιά και στην αγορά με τα άθλια προϊόντα τους ήταν σχέδιο των συμμάχων τους εφοπλιστών, που μεταφέρουν το μεγαλύτερο μέρος των κινέζικων εξαγόμενων προϊόντων. Απώτερος στόχος αυτού του σχεδίου είναι η μετατροπή της χώρας σε ασιατικό κάτεργο. Τώρα βλέπουμε ότι αποκτούν σχέσεις με το κινέζικο καθεστώς και τα άλλα κεφάλαια που καταδυναστεύουν τη χώρα, το κατασκευαστικό και το τραπεζικό. Αυτό σημαίνει ότι η απειλή της κινεζοποίησης έρχεται πιο κοντά. Ιδιαίτερα αν οι Κινέζοι βάλουν χέρι στο ηλεκτρικό ρεύμα, το πλέον σημαντικό σύγχρονο κοινωνικό αγαθό. Η ΔΕΗ συνέχεια υπονομεύεται από την ίδια την αστική τάξη και τις διοικήσεις της (μείωση μεριδίου λιανικής αγοράς, επιβάρυνση από τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς, δυσπραγία προκαλούμενη από κρατικές παρεμβάσεις στις ταμειακές ροές της κ.ά.). Δεν αντέχει και τη λεηλασία από τους Κινέζους.
Ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να βλέπει άλλο τη δημόσια περιουσία να λεηλατείται. Η ασιατική Ελλάδα που ετοιμάζει το αρπακτικό μεγάλο κεφάλαιο δεν είναι η δική μας Ελλάδα. Να αντιδράσουμε τώρα με τη σκέψη και τη θέληση και κύρια με την οργανωμένη δράση. Τα σχέδια αυτά μπορούν να ματαιωθούν μόνο από τον ίδιο τον ελληνικό λαό και ιδίως το πιο συνειδητό κομμάτι του.

Σ. Κρόκος