Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Διαγραφή χρέους, επιστροφή σε εθνικό νόμισμα

Το ότι η διαγραφή του χρέους και η επιστροφή σε εθνικό 
νόμισμα είναι η μόνη λύση για την Ελλάδα το αναγνωρίζουν
 πλέον όλοι – εκτός από εκείνους που έχουν άμεσο συμφέρον 
από το μνημόνιο
Το γερμανικό οικονομικό ινστιτούτο Ifo αμφισβητεί και πάλι τα προγράμματα των μνημονίων στην Ελλάδα και κάνει λόγο τόσο για ανάγκη διαγραφής χρέους όσο και για –προσωρινή τουλάχιστον– επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.
Συγκεκριμένα, ο διευθυντής του τμήματος Εξωτερικής Οικονομίας του Ifo, Γκάμπριελ Φέλμπερμάιερ, τάχθηκε υπέρ της προσωρινής επιστροφής της Ελλάδας σε εθνικό νόμισμα και άνευ όρων διαγραφή του δημοσίου χρέους. Υποστηρίζει πως η σημερινή κατάσταση συνιστά αποτέλεσμα της λανθασμένης απόφασης του 2010, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την τότε επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων «εταίρων» να παραμείνει πάση θυσία η Ελλάδα στο ευρώ.
Όπως αναφέρει, η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα πραγματικά βιώσιμο μοντέλο, το οποίο θα περιλαμβάνει επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, διαγραφή του χρέους και πρόγραμμα ανάπτυξης και συμπληρώνει πως το αποτέλεσμα μιας τέτοιας πολιτικής από την Ελλάδα δεν θα ήταν καταστροφικό, όπως υποστηρίζουν εδώ τα μνημονιακά κόμματα και σύσσωμα τα αστικά επιτελεία. Βέβαια, καταλήγει ότι ίσως αργότερα θα μπορούσε πάλι η χώρα να έχει την ευκαιρία να επιστρέψει  στην Ευρωζώνη. Αλήθεια, όμως, θα υπάρχει Ευρωζώνη με τη μορφή που την ξέρουμε σήμερα για να επιστρέψει;
Ας ξεκαθαρίσουμε εδώ μερικά πράγματα. Με τα τρία καταστροφικά μνημόνια της τελευταίας εξαετίας, το επίπεδο διαβίωσης του λαού μας γύρισε δεκαετίες πίσω και τα εργατικά δικαιώματα έναν αιώνα! Τσαλαπατήθηκε η αξιοπρέπεια και η περηφάνια μας, γινόμαστε σταθερά χώρα γερόντων, μας έδεσαν στο λαιμό τη θηλιά ενός δυσβάσταχτου χρέους και μας χρησιμοποιούν σαν πειραματόζωα των οικονομικών τους πειραμάτων. Ξέρουμε την ευθύνη για όλα αυτά των αστών πολιτικών και των αφεντικών τους, των καπιταλιστών. Θα πρέπει να στηριχτούμε στο αξιόμαχο εργατικό δυναμικό μας και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, να ανοίξουμε τα κλειστά εργοστάσια, να βάλουμε φρένο στα σχέδια των Κινέζων σταλινοκαπιταλιστών και των συμμάχων τους εφοπλιστών για ασιατοποίηση της χώρας, να απαιτήσουμε εθνικοποίηση των τραπεζών και φυσικά να γυρίσουμε σε εθνικό νόμισμα. Αυτά δεν θα μας χαριστούν από κανέναν, αλλά μόνοι μας πρέπει να τα διεκδικήσουμε και να τα επιβάλουμε! Και το ευρώ, χάρισμά τους!


Γιάννης Τριανταφύλλου