Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Υπερ-αντιδραστικοί σχεδιασμοί για την παιδεία

Σε περίπτωση που προωθηθούν προς εφαρμογή οι προτάσεις Λιάκου, 
δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον πανεκπαιδευτικό ξεσηκωμό
O Πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία Α. Λιάκος παρέδωσε πρόσφατα στον υπουργό Παιδείας υπόμνημα για την αναδιοργάνωση της μέσης εκπαίδευσης και την εισαγωγή στα ΑΕΙ-ΤΕΙ. Το υπόμνημα αυτό είναι ό,τι πιο αντιδραστικό έχει προταθεί τις τελευταίες δεκαετίες στον χώρο της εκπαίδευσης, οξύνει στο έπακρο τους ταξικούς φραγμούς, καταργεί ουσιαστικά τη μαζική δημόσια παιδεία.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται: 4ετές γυμνάσιο και 2ετές λύκειο, σκληρό σύστημα εξετάσεων στην Δ΄ τάξη του γυμνασίου ώστε να περνούν ελάχιστοι στο λύκειο (στόχος για 30% των μαθητών), διαφοροποιημένο λύκειο που θα οδηγεί σε «Εθνικό Απολυτήριο» (υψηλό επίπεδο) ή σε Πιστοποιητικό Παρακολούθησης (χαμηλό επίπεδο), εντατικοποίηση των εξετάσεων, Τράπεζα Θεμάτων σε ενδοσχολικό και περιφερειακό επίπεδο, ακόμα και διπλωματικές εργασίες! Η εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα γίνεται με μοριοδότηση κατά 80% όσων έχουν Εθνικό Απολυτήριο και 20% με κριτήρια που θα ορίζει η κάθε Σχολή (συνέντευξη, portfolio κ.λπ.). Προωθείται ακόμα η κατάργηση σχολείων με μικρό μαθητικό πληθυσμό, τηλεκπαίδευση για τους μαθητές σε ορεινές-νησιωτικές περιοχές, κατάργηση νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας ως βασικού μαθήματος στα Επαγγελματικά Λύκεια κ.λπ.
Ο κ. Λιάκος, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι οι απαράδεκτες αυτές προτάσεις του θα προκαλέσουν αντιδράσεις, ιδιαίτερα από τους εκπαιδευτικούς, δεν δίστασε να δηλώσει ότι χρειάζεται «για την κάμψη των αντιστάσεων… η στρατολόγηση νέου δυναμικού, αποφοίτων των πανεπιστημίων κατά την τελευταία πενταετία, με φρέσκιες γνώσεις, όρεξη για δουλειά και δυνατότητα διαμόρφωσης νέων επαγγελματικών συνηθειών». Δηλαδή δήλωσε ξεκάθαρα ότι για να εφαρμοστεί η πολιτική του, πρέπει να διωχθούν οι ήδη υπάρχοντες εκπαιδευτικοί και να αντικατασταθούν από νέους, απολύτως «ευέλικτους» εργασιακά και υποταγμένους! Πρόκειται για μνημείο αντεργατικής λύσσας και χυδαιότητας, που δείχνει όλο το μένος των κρατούντων ενάντια στους εργαζομένους.
Αυτός ο καθηγητής, με αυτές τις απόψεις, είναι σήμερα ο ινστρούχτορας της πολιτικής του υπουργείου. Το «πόρισμα Λιάκου» ήδη ο υπουργός το έστειλε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και το προετοιμάζει για ψήφιση. Έτσι όμως παίζει κυριολεκτικά με τη φωτιά. Διότι αν τολμήσει να περάσει αυτά τα αντιδραστικά-αντιεκπαιδευτικά μέτρα όλη η εκπαιδευτική κοινότητα θα ξεσηκωθεί!


Μ. Σάκος