Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ

Η μάχη στα ειρηνοδικεία για να σωθούν τα σπίτια των λαϊκών οικογενειών 
από τις κατασχέσεις θα πρέπει να ενταθεί το επόμενο διάστημα
Πολύς θόρυβος γίνεται τελευταία γύρω από τις υποσχέσεις της κυβέρνησης, ότι, αφού… «έσωσε» την πρώτη κατοικία των νοικοκυριών που χρωστούν στις τράπεζες, τώρα θα… «σώσει» και όσων χρωστούν στο δημόσιο ή έχουν επιχειρηματικά δάνεια.
Επειδή πρόκειται για κωμωδία, θα πρέπει να πούμε τα εξής:
Πρώτον: Ο περίφημος «νόμος Κατσέλη», που δήθεν σώζει την πρώτη κατοικία των νοικοκυριών, το μόνο που κάνει είναι να μεταθέτει το πρόβλημα στο μέλλον χωρίς να το λύνει. Ακόμα και στις περιπτώσεις που κάποιοι τολμηροί ειρηνοδίκες έχουν κάνει γενναίο κούρεμα οφειλών, για να ισχύσει αυτό θα πρέπει οι οφειλέτες να μπορούν να πληρώνουν ανελλιπώς επί πολλά χρόνια τις μηνιαίες δόσεις που έχει ορίσει το δικαστήριο. Σε συνθήκες ανεργίας και φοροληστείας, αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο και είναι πολύ πιθανό ότι πολλοί που έσπευσαν να πανηγυρίσουν θα χάσουν στο τέλος τη ρύθμιση και θα βρεθούν ακόμα πιο βαθιά χρεωμένοι με το σύνολο κεφαλαίου και τόκων πολλών ετών.

Δεύτερον: Λέει ψέματα η κυβέρνηση όταν καμαρώνει ότι, ακόμα και με τις τελευταίες τροποποιήσεις που επέφερε στο «νόμο Κατσέλη» κάτω από την πίεση των «θεσμών», θα σωθούν τα περισσότερα σπίτια. Οι προϋποθέσεις που θέτει είναι τόσο πολλές και περίπλοκες που λίγοι θα προστατευτούν.
Τρίτον: Ακόμα και με το παλιό, ευνοϊκότερο καθεστώς του νόμου, μεγάλο ποσοστό αιτήσεων έχει απορριφθεί από τα δικαστήρια.
Τέταρτον: Ο λόγος που μέχρι σήμερα δεν έχουν βγει πολλά σπίτια στον πλειστηριασμό είναι ότι κανένας δεν ενδιαφερόταν να τα πάρει, διότι βάσει του νόμου προσφέρονταν σε τιμές υψηλές για την εποχή. Τώρα όμως που η κυβέρνηση υποτάχθηκε πλήρως στις απαιτήσεις ξένων δανειστών και ντόπιων τραπεζών και ψήφισε τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας –τον οποίο κατήγγελε ως αντιπολίτευση–, η τιμή προσφοράς θα μπορεί να πέφτει με συνοπτικές διαδικασίες. Το ότι δεν το έχουμε δει ακόμα στην πράξη οφείλεται στην πεντάμηνη απεργία των δικηγόρων, που πάγωσε τις σχετικές διαδικασίες.
Πέμπτον: Κανείς δεν έλεγε όλα αυτά τα χρόνια ότι οι έμποροι απαγορεύεται να υπαχθούν στο «νόμο Κατσέλη» και όσοι χρωστάνε στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία είναι επίσης απροστάτευτοι. Μάλιστα, όταν σου βγάζει το σπίτι στον πλειστηριασμό το δημόσιο ή ασφαλιστικό ταμείο, ακόμα κι αν δεν βρεθεί κανείς να το πάρει, γίνεται αυτομάτως ιδιοκτήτης το ίδιο το δημόσιο ή το ταμείο, εκτός αν εντός τριάντα ημερών οι φορείς αυτοί δεν αποδεχθούν να πληρώσουν την τιμή του πλειστηριασμού. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις μοίρασε υποσχέσεις η κυβέρνηση, αλλά για μια ακόμη φορά θα… υποχωρήσει «προ υπερτέρων δυνάμεων».

Ας μην έχουμε αυταπάτες: Από τη στιγμή που υποτάχθηκε στα μνημόνια, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πάρει κανένα φιλολαϊκό μέτρο, ειδικά σε τόσο κρίσιμους τομείς. Οι «καλές προθέσεις» της θα στρώσουν απλά το δρόμο προς τη δική μας κόλαση.
Ειδικά μέσα στο 2017 που θα αρχίσουν να φαίνονται τα αποτελέσματα του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, το κίνημα κατά των πλειστηριασμών θα αντιμετωπίσει πολύ μεγάλες προκλήσεις. Μέχρι σήμερα, επειδή στην πραγματικότητα κανένας δεν ενδιαφερόταν να πάρει ακίνητο σε πλειστηριασμό, οι μάχες που δόθηκαν στα ειρηνοδικεία ήταν αρκετά εύκολες. Όταν όμως οι μηχανές πάρουν μπροστά και ορμήσουν τα κάθε είδους κοράκια, τότε οι μάχες θα γίνουν σκληρές. Γι’ αυτό και θα πρέπει να συγκροτηθεί ένα όσο γίνεται ευρύτερο μέτωπο, με τη συμμετοχή συνδικάτων, λαϊκών επιτροπών γειτονιάς, συλλόγων, σωματείων και κάθε μορφής οργάνωσης της εργατικής και μικροαστικής τάξης, και να αγωνιστούμε όλοι μαζί για να σώσουμε τα σπίτια των λαϊκών οικογενειών.


Βασίλης Παπανικολάου