Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

«ΑΧΡΗΜΑΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ» Η ΝΕΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗ ΟΥΤΟΠΙΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Κάτω από τον μανδύα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, της μαύρης οικονομίας και της εγκληματικότητας, το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα έχει ξεκινήσει μεθοδικά μια στοχευμένη επίθεση, με σκοπό τον απόλυτο έλεγχο των πολιτών και των χρημάτων τους. Πρόκειται για τον πόλεμο κατά των μετρητών, με στόχο την πλήρη αντικατάστασή τους από τις κάρτες και τις αγορές μέσω ηλεκτρονικών εφαρμογών.
Οι σκοποί της αντικατάστασης του χρήματος από πιστωτικές κάρτες και 
ηλεκτρονικές αγορές είναι βαθιά αντιδραστικοί. Αλλά το εφιαλτικό τους
 σχέδιο θα σκοντάψει στις αντιφάσεις του ίδιου του παρηκμασμένου 
κοινωνικού τους συστήματος.
Ποιοι είναι αρχιτέκτονες της «κοινωνίας χωρίς μετρητά» και ποια τα κίνητρά τους;
Πρώτη και καλύτερη, η παγκόσμια ολιγαρχία των τραπεζιτών-τοκογλύφων, η οποία ελέγχει τον πυρήνα του ψηφιακού συστήματος πληρωμών. Γι’ αυτούς μια «κοινωνία χωρίς μετρητά» είναι μια ιδανική κοινωνία, αφού τα χρήματα δεν θα μπορούν να υπάρχουν εκτός τραπεζικού συστήματος και θα μπορούν να κινούνται μόνο από τράπεζα σε τράπεζα. Τα κίνητρά τους; 1) Να μπορούν όποια ώρα και στιγμή θέλουν να σώζουν τις τράπεζές τους με τις δικές μας οικονομίες (το είδαμε στην Κύπρο το 2013). 2) Τα αρνητικά επιτόκια (που ακόμα στην Ελλάδα δεν τα έχουμε νιώσει στην τσέπη μας), που σημαίνει ότι θα πρέπει να πληρώνουμε στην τράπεζα για να «φυλάει» τα χρήματά μας! Με λίγα λόγια, από τη μια θα σε υποχρεώνουν να αποταμιεύεις στην τράπεζα, αφού καταργούν τα μετρητά, και από την άλλη θα σε χρεώνουν που αποταμιεύεις στην τράπεζα! 3) Τα κέρδη που θα αποκομίζουν οι τράπεζες όταν θα αποκτήσουν το αποκλειστικό προνόμιο έκδοσης πλαστικού χρήματος.
Δεύτερη, η ιδιωτική βιομηχανία πληρωμών (MasterCard, Visa), η οποία είναι δομικό κομμάτι της ψηφιακής μεταφοράς χρημάτων μεταξύ των τραπεζικών λογαριασμών, με κίνητρο τα κέρδη που θα αποκομίζουν ως διαμεσολαβητές-διαχειριστές των ηλεκτρονικών αγορών.
Τρίτο, το αστικό κράτος, που θα έχει τον ολοκληρωτικό έλεγχο και παρακολούθηση των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, κάτι που σημαίνει στοχοποίηση μέσω του καταναλωτικού (και όχι μόνο) προφίλ μας. Υπάρχουν εταιρείες (Zoot) που διατείνονται ότι μπορούν σε 3 δευτερόλεπτα να ενημερώσουν μια τράπεζα αν πρέπει να δώσει δάνειο σε κάποιον ή όχι!
Για να πετύχουν τους σκοπούς τους, έχουν εξαπολύσει μια συστηματική παγκόσμια προπαγάνδα, από κάθε αστικό μέσο ενημέρωσης. Επικαλούνται μια «ασφαλή κοινωνία χωρίς μετρητά» (αλλά στη Σουηδία το 2014 καταγράφηκαν 140.000 περισσότερα κρούσματα ηλεκτρονικής απάτης συγκριτικά με μια δεκαετία πριν). Επικαλούνται ότι οι πληρωμές με χαρτονομίσματα ανήκουν σε μια προγενέστερη εποχή! Η αλλοτινή οικιακή αποταμίευση μετατράπηκε σε κακό «αποθησαυρισμό» και καλή «αποταμίευση» νοείται μόνο όταν εμπιστεύεσαι τις οικονομίες σου στην τράπεζα. Μας βομβαρδίζουν με διαφημιστικά χαρούμενων και ευτυχισμένων ανθρώπων που κάνουν χρήση της κάρτας ή των ηλεκτρονικών αγορών. Υπόσχονται πλούσια δώρα και εκπτώσεις σε όλους τους χρήστες.
Μπάζει από παντού η «ουτοπία» τους. Πώς θα μπορούσε, άλλωστε, να είναι αλλιώς, όταν το σύστημα είναι σύμφυτο με τη διαφθορά και τροφοδοτείται από αυτή; Ας μας πουν οι υποστηρικτές της «αχρήματης κοινωνίας»: από ποιους διαδρόμους της… ουτοπίας τους θα κινούνται όλα αυτά τα τρισεκατομμύρια του μαύρου χρήματος από τη διακίνηση γυναικών, μεταναστών, ναρκωτικών, πετρελαίου, όπλων, από τα τυχερά παιχνίδια κ.λπ.; Ή μήπως έχουν σκοπό να πατάξουν την παγκόσμια δραστηριότητα της μαύρης οικονομίας; Αστεία πράγματα! Από τις τράπεζές τους δεν ξεπλένεται όλο αυτό το μαύρο χρήμα;
Πώς μπορούν να εντάξουν στην αχρήματη οικονομία τους τα εκατομμύρια των ανέργων που στηρίζονται οικονομικά στις συντάξεις των γονιών τους και σε κάποια «μαύρα» μεροκάματα, απαραίτητα για την επιβίωσή τους, ή ακόμα τους χαμηλοσυνταξιούχους και εργαζόμενους των 400 ευρώ, που ο έλεγχος και του τελευταίου ευρώ στην τσέπη τους είναι ζήτημα επιβίωσης;
Αχρήματη οικονομία δεν μπορεί να υπάρξει στον καπιταλισμό. Αλλά πότε; Μόνο όταν οι παραγωγικές δυνάμεις της ανθρωπότητας θα έχουν φθάσει σε τέτοια βαθμίδα ανάπτυξης, που λόγω της αφθονίας των αγαθών θα καταργηθεί ο νόμος της αξίας, τότε θα είναι άχρηστο και το χρήμα ως μέσο κυκλοφορίας. Αχρήματη οικονομία θα είναι μόνο η κομμουνιστική κοινωνία!

Όλγα Στεφανίδου