Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

MONSANTO-BAYER Μια ιστορία εγκλημάτων

Εργοστάσιο της IG Farben-Bayer από τη δεκαετία του ’40.
Λεπτομέρεια: Ευρίσκετο εντός του στρατοπέδου εξόντωσης του Άουσβιτς.
Η πολυεθνική των μεταλλαγμένων Monsanto και ο γερμανικός φαρμακευτικός κολοσσός Bayer αποφάσισαν πριν από λίγους μήνες να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Η συγχώνευση αυτή δημιουργεί , ιδίως σε ό,τι αφορά σπόρους, ζιζανιοκτόνα, φυτοφάρμακα κ.λπ. Ένας από τους πολλούς κινδύνους που προκύπτουν είναι ότι θα διευκολυνθεί η είσοδος των μεταλλαγμένων στην Ευρώπη. Αλλά και στις ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει αντιδράσεις από αγρότες και επιστήμονες.
ένα διεθνές υπερ-μονοπώλιο του βιοτεχνολογικού τομέα
Για να δούμε τι είναι ικανές να κάνουν οι δύο αυτές εταιρείες, ας ρίξουμε μια ματιά στο παρελθόν τους. Η Monsanto είναι η εταιρεία που
παρήγαγε το χημικό όπλο «Agent Orange» («Πορτοκαλί Παράγοντας»), με το οποίο τα αμερικανικά αεροπλάνα κατέκαψαν τις ζούγκλες του Βιετνάμ, αφήνοντας πάνω από ένα εκατομμύριο νεκρούς, αρρώστους και παραμορφωμένους ανθρώπους. 50 χρόνια μετά, υποφέρουν ακόμα άνθρωποι στο Βιετνάμ και γεννιούνται παιδιά με γενετικές ανωμαλίες λόγω αυτής της ουσίας. Επίσης, η Monsanto είναι υπεύθυνη για το πλασάρισμα μιας σειράς καρκινογόνων ουσιών, που προκάλεσαν θανάτους αλλά και μεγάλη επιβάρυνση στο περιβάλλον, όπως η ουσία PCB (χρησιμοποιήθηκε σε κόλλες, καλώδια, χρώματα κ.λπ.), το φυτοφάρμακο DDT (απαγορεύτηκε το 1972) κ.ά. Ακόμα, έχει πλασάρει λιπάσματα με βάση το πετρέλαιο, που καταστρέφουν το έδαφος, αυξητική ορμόνη βοοειδών και τεχνητά γλυκαντικά, όπως η ασπαρτάμη και η ζαχαρίνη, που κυκλοφορούν ακόμα, παρότι έχουν ενοχοποιηθεί για καρκινογενέσεις.
Ακόμα πιο μαύρο, όμως, είναι το παρελθόν της Bayer. Η εταιρεία εκτόξευσε τον «κύκλο εργασιών» της στη διάρκεια του χιτλερικού καθεστώτος, όταν και είχε συγχωνευθεί με τη χημική IG Farben. Η IG Farben-Bayer χρησιμοποίησε συστηματικά την καταναγκαστική εργασία των Εβραίων κρατουμένων, φροντίζοντας να εγκαταστήσει εργοστάσια μέσα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπως στο Άουσβιτς. Ακόμα, αγόραζε Εβραίους από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τους χρησιμοποιούσε ως πειραματόζωα για τα «επιστημονικά» της πειράματα. Ο διοικητής του εργοστασίου της στο Άουσβιτς φυλακίστηκε για λίγα χρόνια μετά το τέλος του πολέμου και σύντομα έγινε και πάλι υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας!
Όλα αυτά, όμως, δεν πρέπει να μας προξενούν καμιά εντύπωση. Όπως είπε και ο γενάρχης της ιδεολογίας μας, ο Κάρολος Μαρξ, με το κατάλληλο ποσοστό κέρδους δεν υπάρχει έγκλημα που το κεφάλαιο δεν θα διαπράξει.

Πάρις Δάγλας