Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Η ΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΚΑΙ Ο ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ


Τα πραγματικά συμπεράσματα από μια έρευνα για το τι πιστεύει ο ελληνικός λαός.


Ο εργαζόμενος ελληνικός λαός έχει και αγωνιστικές παραδόσεις και υψηλό
 πολιτικό κριτήριο και γενικά προοδευτικές αντιλήψεις. Αυτό που του λείπει
 είναι μια μαχητική ηγεσία, που αν την αποκτήσει μπορεί να πετύχει
 μεγάλες νίκες ενάντια στους δυνάστες του.
Πρόσφατα δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα μιας μεγάλης έρευνας για το «τι πιστεύουν οι Έλληνες», που πραγματοποίησε ο «διαΝΕΟσις» –ένας οργανισμός ερευνών που πρόεδρός του είναι ο Δασκαλόπουλος του ΣΕΒ–, σε συνεργασία με το γνωστό για την αντιδραστικότητα των ακαδημαϊκών του Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Η έρευνα παρουσιάστηκε (και από τα ΜΜΕ αλλά και από τους φορείς της) κατά τέτοιον τρόπο ώστε να δυσφημιστεί ο ελληνικός λαός, να τον εμφανίσουν δηλαδή συντηρητικό, καθυστερημένο, ότι στρέφεται προς τα δεξιά κ.λπ. Παρ’ όλα αυτά, αν κανείς τη μελετήσει προσεκτικά, θα παρατηρήσει ότι υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν το αντίθετο, δηλαδή την προοδευτική συνείδηση του ελληνικού λαού, και ιδιαίτερα της εργατικής του τάξης. Για παράδειγμα:

Το 77,4% του ελληνικού λαού πιστεύει ότι η Ε.Ε. θα διασπαστεί ή θα διαλυθεί, μεγάλη μερίδα πολιτών πιστεύει ότι από τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ε.Ε. ωφελημένη είναι κυρίως η δεύτερη (57%), ενώ αυξάνεται το ποσοστό (33,1%) αυτών που είναι υπέρ της επιστροφής στη δραχμή. Η μεγάλη πλειονότητα πιστεύει ότι η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη χώρα, που δεν υστερεί έναντι των υπολοίπων ευρωπαϊκών, πράγμα που αποδεικνύει ότι ο εργαζόμενος ελληνικός λαός δεν διακατέχεται από κόμπλεξ κατωτερότητας έναντι της Ευρώπης, όπως συνειδητά καλλιεργεί η αστική προπαγάνδα, για την υποταγή στην Ε.Ε.
Πάνω από 60% διαφωνεί με τη θανατική ποινή. Το 58,8% θεωρεί κάτι κακό τον καπιταλισμό, ενώ η αριστερά γενικά έχει περισσότερες θετικές γνώμες από τη δεξιά. Περισσότεροι τοποθετούνται αριστερά του κέντρου παρά δεξιά αυτού. Το 62,8% αξιολογεί ως πιο σημαντικό την εργασιακή σταθερότητα και ασφάλεια απ' ό,τι την προοπτική εξέλιξης (καριέρα). Το 80,3% δηλώνει ότι το φορολογικό βάρος το σηκώνουν οι μισθωτοί. Η πλειονότητα λέει να βγαίνουμε στη σύνταξη στα 60. Το 71% αναφέρει ότι οι ιερείς θα πρέπει να πληρώνονται από την εκκλησία και όχι από το κράτος. Επίσης, πλειοψηφούν οι θετικές γνώμες έναντι του εβραϊκού λαού – ο ελληνικός λαός κρατά αποστάσεις από τον αντισημιτισμό.
Το σημείο που χρησιμοποιήθηκε ιδιαίτερα για να δυσφημιστεί ο ελληνικός λαός ως «καθυστερημένος» είναι ότι το 80,5% αναφέρει ότι υπάρχουν μυστικές οργανώσεις που κινούν τα νήματα από τα παρασκήνια. Με αυτό τον απλοϊκό τρόπο ο κόσμος λέει την αλήθεια για τον αντιδραστικό ρόλο των διαφόρων μεγαλοαστικών επιτελείων, ξένων και ντόπιων.
Όσο για το μεταναστευτικό, η πλειονότητα λέει ότι ο αριθμός των μεταναστών είναι υπερβολικά μεγάλος για τη χώρα και έχει επίγνωση του αρνητικού χαρακτήρα του μεταναστευτικού φαινομένου και των συνεπειών του, παρά τη συνεχή προπαγάνδα. Υπάρχουν βέβαια και αρνητικά σημεία (για τους εργαζόμενους στο δημόσιο, τις αποκρατικοποιήσεις κ.ά.), όπου φαίνεται ότι η συστηματική πλύση εγκεφάλου όλων των τελευταίων χρόνων έχει δημιουργήσει σύγχυση, τεράστιες ευθύνες όμως για αυτό έχει και η συνδικαλιστική γραφειοκρατία, που δεν έχει υπερασπιστεί τους απλούς εργαζομένους του δημοσίου.
Αυτό που προκύπτει μέσα από την ίδια την έρευνά τους, και ιδίως στα καθαυτό πολιτικά ερωτήματα, είναι ότι ο εργαζόμενος ελληνικός λαός διαθέτει πολιτικό κριτήριο και η συνείδησή του είναι γενικά προοδευτική. Αυτό το στοιχείο είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί, σε συνδυασμό και με τις σπουδαίες αγωνιστικές παραδόσεις του ελληνικού λαού, αποτελεί τη βάση για να ξεσπάσουν νέοι κοινωνικοί και πολιτικοί αγώνες, αν αξιοποιηθεί κατάλληλα από την εργατική πρωτοπορία. Κι αυτό με τη σειρά του κάνει ακόμα πιο επιτακτικό το καθήκον της δημιουργίας μιας πραγματικής επαναστατικής ηγεσίας, με την οποία πιστεύουμε ότι η ελληνική εργατική μας τάξη μπορεί να κάνει θαύματα!

Μ. Σάκος