Παρασκευή 26 Απριλίου 2019

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟΣ 2019


28 Φεβρουαρίου: 24ωρη απεργία πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στον τομέα της ενέργειας (Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ) ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των οργανισμών αυτών. Την 1η του μήνα απήργησαν με 24ωρη απεργία οι εργολαβικοί εργαζόμενοι της ΔΕΣΦΑ, απαιτώντας τη μονιμοποίησή τους και την κατάργηση των υπερωριών. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν με 4ωρη στάση εργασίας οι μόνιμοι εργαζόμενοι της ΔΕΣΦΑ.


5 Μαρτίου: 3ωρη παναττική στάση εργασίας και συγκέντρωση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην Αθήνα έγινε από τους εργαζόμενους στο δημόσιο με αίτημα την επαναφορά των δώρων Χριστουγέννων-Πάσχα και του επιδόματος αδείας.

6 Μαρτίου: 24ωρη απεργία έκαναν οι αρτεργάτες της επιχείρησης «Αθηναϊκή Οικογενειακή Αρτοποιία-FERRO» στη Βιομηχανική Περιοχή Λαμίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα δύο χρόνων.

8 Μαρτίου: Τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, μια εργατική γιορτή, εργαζόμενοι από πολλά σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα έκαναν στάση εργασίας και διαδήλωση στην Αθήνα.

10 Μαρτίου: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα έκαναν οι 50 εργαζόμενοι που απειλούνται με απόλυση από τη σίτιση του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

14 Μαρτίου: 24ωρη πανελλαδική απεργία με συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας έκαναν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, διαμαρτυρόμενοι για τη συνεχιζόμενη πολιτική περικοπών που υποβαθμίζει τη δημόσια υγεία, με βαριές συνέπειες για τον λαό. Στην Αθήνα έγινε πορεία στο υπουργείο Υγείας.

18 Μαρτίου: 4ωρες στάσεις εργασίας για δύο συνεχόμενες ημέρες έκαναν οι εργαζόμενοι του κέντρου αποκατάστασης «Αρωγή» στην Καρδίτσα, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα έξι μηνών.

19 Μαρτίου: 24ωρη απεργία έκαναν οι εκπαιδευτικοί των φροντιστηρίων και των κέντρων ξένων γλώσσων διεκδικώντας αξιοπρεπές ημερομίσθιο, κατοχύρωση των ενσήμων και σταθερή εργασιακή σχέση. Έγιναν δύο συγκεντρώσεις, μία στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου συζητείται η προσφυγή των ιδιοκτητών φροντιστηρίων για μείωση του ωρομισθίου των 6,70 ευρώ που καθιερώθηκε πρόσφατα, και μία στο υπουργείο Εργασίας.

● Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του δήμου Ηρακλείου στην Κρήτη ξεκίνησαν κατάληψη του αμαξοστασίου, η οποία στις 21 του μήνα μετατράπηκε σε επίσχεση εργασίας. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν τα επιδόματα μέσων ατομικής προστασίας και γάλακτος απ’ το 2012, δηλαδή 400-500 ευρώ για τον καθένα.

27 Μαρτίου: Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Αθήνας έκαναν 4ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας, διεκδικώντας 751 ευρώ κατώτατο μισθό, ασφάλιση και σταθερές σχέσεις εργασίας. Οι υπάλληλοι του ξενοδοχείου Royal Olympic έκαναν 24ωρη απεργία για τη σύμβαση εργασίας τους.

● Οι συνταξιούχοι διαδήλωσαν στην Αθήνα για την αύξηση των συντάξεων και την ανατροπή των αντεργατικών-αντιασφαλιστικών νόμων.

28 Μαρτίου: Οι εργαζόμενοι στο μοναδικό πρακτορείο Τύπου που απέμεινε, το «ΑΡΓΟΣ», έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, συμπαραστεκόμενοι στους απολυμένους συναδέλφους τους του πρακτορείου «ΕΥΡΩΠΗ», που έκλεισε. Οι απολυμένοι εργαζόμενοι διεκδικούν την οικονομική τους στήριξη.

● Οι εκπαιδευτικοί της δημόσιας εκπαίδευσης έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας για την προστασία της μητρότητας των εργαζομένων γυναικών και για την εξίσωση της άδειας εγκυμοσύνης μόνιμων και αναπληρωτριών εκπαιδευτικών.

28 Μαρτίου: Οι εργαζόμενοι στην ενέργεια (ΕΛ.ΠΕ., ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ) συνέχισαν τον αγώνα τους ενάντια στην προωθούμενη ιδιωτικοποίηση των οργανισμών με τριήμερη απεργία (28-29 Μαρτίου και 1 Απριλίου). Η ημερομηνία έναρξης του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης είναι η 3η Απριλίου. Στην απεργία συμμετείχαν και οι 1.500 εργολαβικοί εργαζόμενοι στον τομέα της ενέργειας, που σε ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση απειλούνται άμεσα με απόλυση.

29 Μαρτίου: Οι εργαζόμενοι στις εταιρείες του ΟΤΕ έκαναν 24ωρη απεργία ενάντια στις απολύσεις που η εργοδοσία ονομάζει «εθελούσιες εξόδους» και στην εργολαβοποίηση τμημάτων του οργανισμού, αρχής γενομένης απ’ την καθαριότητα, που επιχειρεί η εργοδοσία.

Σ. Κρόκος