Παρασκευή 26 Απριλίου 2019

ΔΕΗ για τις ανάγκες του λαού και της χώρας

Οι καπιταλιστές της ενέργειας κηρύσσουν τον λιγνίτη
 ξεπερασμένο, θέλουν όμως να αρπάξουν τις λιγνιτικές μονάδες

Ο πρώτος διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ απέβη άγονος. Αιτία ήταν οι προκλητικές αξιώσεις των αγοραστών καπιταλιστών, που ήθελαν την επιστροφή των μισών περίπου απ’ τα 100 περίπου εκατομμύρια ευρώ τα οποία έδιναν για μια λιγνιτική μονάδα.
Είναι πιθανό, βέβαια, η κυβέρνηση να προσπαθεί να αποφύγει την πώληση τώρα γιατί θα της στοιχίσει εκλογικά. Πέρα απ’ αυτό, όμως, όλες οι μέχρι τώρα ενέργειές της είναι σύμφωνες με τα σχέδια του κεφαλαίου, που θέλει το ηλεκτρικό ρεύμα, από κοινωνικό αγαθό, να γίνει θηλιά στον λαιμό του λαού, για να θησαυρίζει.

Έχει ήδη προωθηθεί ο αυτοπεριορισμός της ΔΕΗ στο 50% της λιανικής αγοράς. Το αποτέλεσμα είναι να έχουν ξεφυτρώσει ένα σωρό απίθανες «εταιρείες» που παρουσιάζονται προκλητικά σαν ...πωλητές ηλεκτρικού ρεύματος. Οι ιδιωτικές εταιρείες παραγωγής ηλεκτρισμού εξακολουθούν να αφαιμάζουν τη ΔΕΗ, πουλώντας της το ρεύμα τους πανάκριβα. Την ίδια στιγμή, έχουν αυξηθεί οι διακοπές παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά.
Το ζήτημα είναι για ποιανού τα συμφέροντα θα χρησιμοποιείται ο ηλεκτρισμός, το πλέον σημαντικό στοιχείο του σύγχρονου πολιτισμού. Για τα συμφέροντα του κεφαλαίου ή για τα συμφέροντα του λαού; Οι καπιταλιστές χρησιμοποιούν ακόμα και την οικολογία για να αλώσουν την ηλεκτρική ενέργεια. Επιβάλλουν συνέχεια πρόστιμα στη ΔΕΗ για ρύπανση και την υποχρεώνουν να αγοράζει πανάκριβα το ρεύμα από τις ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), τις οποίες εκμεταλλεύονται οι ίδιοι. Κηρύσσουν τον λιγνίτη ξεπερασμένο, θέλουν όμως να βάλουν στο χέρι τις λιγνιτικές μονάδες.
Το πρόβλημα δεν βρίσκεται στις πηγές ενέργειας αλλά στο ποιος τις ελέγχει και για ποιον σκοπό. Ο δημόσιος έλεγχος των πηγών ενέργειας για τα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου μπορεί να καθορίσει τι ποσοστό παραγωγής μπορούν να καλύψουν οι ΑΠΕ χωρίς να επιβαρύνεται η ΔΕΗ, πόσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο λιγνίτης, ποια είναι η καλύτερη λύση για παραγωγή και περιβάλλον ταυτόχρονα κ.λπ. Μόνο που αυτή η προοπτική απαιτεί ένα βασικό στοιχείο: να απεγκλωβιστεί η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού απ’ τα νύχια των αρπακτικών του κεφαλαίου και να περιέλθει στον πραγματικό έλεγχο του ελληνικού λαού. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να είναι ο ηλεκτρισμός κοινωνικό αγαθό και όχι όπλο στα χέρια των καπιταλιστών.

Σ. Κρόκος