Παρασκευή 26 Απριλίου 2019

«ΚΙΤΡΙΝΑ ΓΙΛΕΚΑ» ΣΤΟ ΚΕΝΟ ΘΑ ΠΕΣΕΙ Η ΒΙΑ ΤΟΥ ΜΑΚΡΟΝ


Με την αξιοθαύμαστη αντοχή του, το κίνημα καταφέρνει πολιτικό πλήγμα πανευρωπαϊκής σημασίας στον νεοφιλελευθερισμό

Τα «κίτρινα γιλέκα» δεν σταματούν! Όλες οι κινήσεις του Μακρόν 
πέφτουν στο κενό… Είναι ένα πανευρωπαϊκό μήνυμα για 
αντεπίθεση ενάντια στη νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα.

Παρά την ένταση της καταστολής, το πρωτοφανές κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» συνεχίζει για εικοστή εβδομάδα να διαδηλώνει σε ολόκληρη τη Γαλλία, εκφράζοντας την αποφασιστική αντίθεση της πλειοψηφίας του γαλλικού λαού ενάντια στον πρόεδρο Μακρόν και ό,τι αυτός εκφράζει: νεοφιλελευθερισμό, τραπεζοκρατία και «ανοιχτά σύνορα» παντός είδους.

Η καταστολή πραγματικά είναι πρωτοφανής. Περίπου 2.000 διαδηλωτές των «κίτρινων γιλέκων» έχουν ήδη καταδικαστεί, από τους συνολικά 8.700 που έχουν παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη, από τις 17 Νοεμβρίου του 2018, που το κίνημα έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του στους δρόμους της Γαλλίας. Από τις 2.000 καταδικαστικές αποφάσεις που έχουν ήδη εκδοθεί, σε ένα ποσοστό 40% έχει επιβληθεί ποινή φυλάκισης και στο υπόλοιπο 60% άλλες μορφές τιμωρίας, όπως για παράδειγμα κοινωνική εργασία. Από αυτούς, 390 άνθρωποι έχουν ήδη φυλακιστεί, είτε ως προφυλακιστέοι είτε τελεσίδικα. Οι ποινές που επιβάλλονται κυμαίνονται από έναν μήνα έως και τρία χρόνια! Παράλληλα, με πρόσφατο νόμο, έγινε ευκολότερη η απαγόρευση των διαδηλώσεων και αυξήθηκαν τα πρόστιμα και οι ποινές για όσους συμμετέχουν σε αυτές. Και φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε τους νεκρούς και τους χιλιάδες τραυματίες, εκ των οποίων πολλοί έχουν υποστεί μόνιμη αναπηρία (κυρίως τύφλωση από πλαστικές σφαίρες).
Παρόλα αυτά, το κίνημα δεν έχει καμφθεί! Ακόμα και υπό συνθήκες ουσιαστικής απαγόρευσης, οι διαδηλωτές ξεχύνονται κάθε Σάββατο στους δρόμους όλων των βασικών πόλεων της Γαλλίας και καταργούν στην πράξη τους νέους νόμους κατά των διαδηλώσεων. Όλα λοιπόν δείχνουν ότι δεν πρόκειται για κάτι εφήμερο, ευκαιριακό και επιφανειακό, αλλά για ένα κίνημα με βάθος και δυναμική.
Με τα δεδομένα αυτά, το μέλλον του Μακρόν πρέπει να θεωρείται ουσιαστικά ανύπαρκτο. Πολιτικά έχει αποτύχει σε όλες του τις ενέργειες. Δεν έχει καταφέρει να κάμψει το κίνημα ούτε με τις αρκετά σημαντικές υποχωρήσεις που γρήγορα έκανε (αύξηση κατώτατου μισθού, κατάργηση φόρου καυσίμων, κατάργηση κρατήσεων συντάξεων), ούτε με το όργιο της καταστολής, ούτε με τον «εθνικό διάλογο» που ο ίδιος προσωπικά διεξήγαγε με… δημάρχους και λοιπούς καθεστωτικούς φορείς. Δεν έχει καταφέρει να προχωρήσει την αντιλαϊκή του ατζέντα παρά ελάχιστα. Η πλειοψηφία του γαλλικού λαού τον θεωρεί άνθρωπο των τραπεζιτών και η δημοτικότητά του έχει πέσει στα τάρταρα.
Αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη, η σημασία του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων» είναι τεράστια: αποδεικνύει ότι οι λαϊκές κινητοποιήσεις μπορεί να είναι νικηφόρες, υψώνει στιβαρά τείχη απέναντι στις νεοφιλελεύθερες «μεταρρυθμίσεις», απαιτεί δημοψηφίσματα και άλλους τρόπους λαϊκής συμμετοχής στη λήψη των αποφάσεων, απαιτεί αυξήσεις μισθών και συντάξεων, μείωση των έμμεσων φόρων, ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας, ενίσχυση των χωρών προέλευσης των μεταναστών για αποτροπή της μετανάστευσης και ούτω καθεξής. Ήδη, σε πολλές διαδηλώσεις άλλων χωρών (Γερμανία, Βρετανία, Ολλανδία, Βέλγιο κ.λπ.) έχει υιοθετηθεί η ίδια εμφάνιση, παρόμοιες πρακτικές και τρόποι οργάνωσης και δράσης, αλλά και παρόμοια συνθήματα και αιτήματα. Δεν είναι τυχαίο ότι προ καιρού ηγετικό κλιμάκιο των «Πέντε Αστέρων» της Ιταλίας συναντήθηκε με ηγέτες των γαλλικών «κίτρινων γιλέκων».
Μετά λοιπόν από πέντε μήνες ανυποχώρητης δράσης των «κίτρινων γιλέκων», μεγάλες αλλαγές προοιωνίζονται για ολόκληρη την Ευρώπη. Έχουμε μπροστά μας μια εποχή σοβαρών ανακατατάξεων. Θέμα χρόνου είναι να πάρουν τη σκυτάλη και άλλοι ευρωπαϊκοί λαοί και να ανοίξει ο δρόμος για ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι για τη συνέχεια.

Βασίλης Παπανικολάου