Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019

Η ιστορική απεργία των λιθογράφων εργατών το 1977


Πέρασαν 42 χρόνια από τη μεγάλη εργατική απεργία των λιθογράφων. Είναι μεγάλη γιατί διήρκεσε τρεις μήνες, χοντρικά, αλλά και γιατί είναι ο πρώτος αγώνας που κέρδισε πάρα πολλές κατακτήσεις, πρωτόγνωρες και για σήμερα.
Η ευκαιρία να γράψουμε για αυτή την απεργία δόθηκε όταν βρήκαμε μια ενημερωτική αφισούλα της απεργίας. Προσέξαμε το ύφος της αφισούλας. Η λιτότητα των λέξεων, το σαφές μήνυμα, το αίσθημα βεβαιότητας, η αποφασιστικότητα έπειθαν και τον πλέον δύσπιστο. Μέσα σε λίγες γραμμές, ο πολίτης που πέρναγε απ’ έξω από το εργοστάσιο, ενημερωνόταν για την απεργία. Όπως και ο πελάτης του εργοδότη. Και οι προμηθευτές του. Δηλαδή, κάθε συναλλασσόμενος με αυτόν.

Και χωρίς μισόλογα, ρωτάμε κάθε αναγνώστη μας: έχετε δει παρόμοιες αφίσες που να δίνουν με τόση καθαρότητα την περιγραφή του αγώνα και το αίσθημα της νίκης;
Σταράτα, εργατικά λόγια. «Η διοίκηση» και «η απεργιακή επιτροπή». Λέξεις που καταλαβαίνουν οι εργάτες. Μια «διοίκηση» και μια «απεργιακή επιτροπή» έδωσαν εντολή. Εκτελείται η εντολή σε αυτό το εργοστάσιο. Σαφήνεια.
Η δε εφημερίδα του σωματείου λιθογράφων είναι και αυτή απόλυτα σαφής. «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», «οι λιθογράφοι εργάτες θα νικήσουν». Και εδώ πλήρης αποφασιστικότητα. Το μέτωπο έχει κλείσει. Μπετόν αρμέ.
Η απεργία αυτή ήταν ένα «γραμμάτιο» από την εποχή πριν από τη δικτατορία, όταν η απεργία του κλάδου είχε επιστρατευθεί. Η απεργία κηρύχθηκε και οργανώθηκε με επικεφαλής δύο κυρίως παλαιούς εργάτες, που ήταν οι ηγέτες του ελεγχόμενου από τους τροτσκιστές σωματείου πριν τη Χούντα: τον Γιώργο Χατζή και τον Γιάννη Βερούχη. Έμπειροι σύντροφοι, ηγέτες, αναγνωρισμένοι από τους εργάτες. Αντάμα τους και οι νέοι εργάτες που βγήκαν από τη δικτατορία.
Τι κέρδισε η απεργία αυτή στα 1977; Μα ό,τι κερδήθηκε μετά το 1981 για την υπόλοιπη εργατική τάξη, και πολλά περισσότερα. 40 ώρες εργασία με 5ήμερο. Έναν μήνα άδεια. ΑΤΑ, δηλαδή αυτόματη αναπροσαρμογή του μισθού ανάλογα με τον πληθωρισμό. Μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς.
Με την αφίσα αυτή και την εφημερίδα σκεπτόμαστε ότι σύντομα η ζωή στα εργοστάσια θα γεννήσει τη νέα ηγεσία. Είμαστε βέβαιοι ότι θα βαδίσει πάνω στα χνάρια των δύο εργατών ηγετών, του Γιάννη Βερούχη και του Γιώργου Χατζή.

Αριστείδης Λάμπρου