Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΜΑΪΟΣ 2020


1η Μαΐου: Με συγκεντρώσεις και άλλες εκδηλώσεις γιορτάστηκε η εργατική Πρωτομαγιά σε πολλές πόλεις της χώρας, αλλά και σε όλον τον κόσμο. Οι συγκεντρώσεις στην Αθήνα, αναλόγως και των συνθηκών (επιδημία), ήταν αρκετά μαζικές και ζωντανές.

● Οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα Φθιώτιδας πραγματοποίησαν 48ωρη απεργία (και στις 2/5) στο πλαίσιο του αγώνα που κάνουν ενάντια στο σχέδιο της κυβέρνησης για «εκκαθάριση»-διάλυση της μεταλλουργικής βιομηχανίας. Στις 12/5 κατέλαβαν για δύο ημέρες τα γραφεία της διοίκησης. Στις 15, 21 και 29 του μήνα έκαναν τρεις νέες 24ωρες απεργίες, με συγκεντρώσεις έξω από την πύλη του εργοστασίου. Στο ενδιάμεσο (6/5), οι εργαζόμενοι της εργολαβικής εταιρείας ΤΕΧΝΟΣΤΗΛ, που δραστηριοποιείται εντός του εργοστασίου, έκαναν συγκέντρωση για τα δεδουλευμένα 10 ημερών. Στις 28 του μήνα, με αφορμή την επίσκεψη του ειδικού εκκαθαριστή στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, οι εργάτες πραγματοποίησαν δυναμική διαμαρτυρία στον χώρο των γραφείων.


5 Μαΐου: Οι εργαζόμενοι στον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού ξεκίνησαν κινητοποιήσεις για να επεκταθούν σε όλους τους συναδέλφους τους τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης. Οι κινηματογραφιστές έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Πολιτισμού στις 5/5. Στις 7/5 συγκεντρώθηκαν έξω απ’ τη Βουλή στην Αθήνα και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη μουσικοί, ηθοποιοί, εικαστικοί, χορευτές. Έγιναν εκδηλώσεις και σε Χανιά, Ηράκλειο, Γιάννενα. Στις 12/5 έγινε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Πολιτισμού. Στις 21/5 έγιναν δράσεις σε διάφορα σημεία της Αθήνας και άλλων πόλεων.

7 Μαΐου: Οι οδηγοί των σχολικών λεωφορείων έκαναν συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της κυβέρνησης να τους θέσει εκτός Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ). Επανέλαβαν την ίδια κινητοποίηση στις 21/5.

12 Μαΐου: Οι εργαζόμενοι στο γενικό νοσοκομείο Πρέβεζας έκαναν τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από αυτό ενάντια στη δίωξη δύο εκπροσώπων της διοίκησης του σωματείου από τη διεύθυνση του νοσοκομείου. Την ίδια ημέρα έκαναν δίωρες στάσεις εργασίας οι εργαζόμενοι στο Θριάσιο νοσοκομείο Δυτικής Αττικής και στο πανεπιστημιακό γενικό νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης (ΠΑΓΝΗ), διαμαρτυρόμενοι για τις συνεχιζόμενες ελλείψεις. Οι εργαζόμενοι στο αντικαρκινικό νοσοκομείο «ΜΕΤΑΞΑ» στον Πειραιά έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στον χώρο του νοσοκομείου για τον ίδιο λόγο.

13 Μαΐου: Οι εργάτες του εργοστασίου κατασκευής μετασχηματιστών ηλεκτρικού ρεύματος SCHNEIDER ELECTRIC (συνεργάζεται με τη ΔΕΗ, με 50 χρόνια περίπου λειτουργίας) στα Οινόφυτα Βοιωτίας (120 μόνιμοι και 30 περίπου έκτακτοι) ξεκίνησαν αγώνα με 3ωρη στάση εργασίας ενάντια στην απόφαση της εργοδοσίας να κλείσει το εργοστάσιο τον προσεχή Οκτώβριο. Οι εργάτες επανέλαβαν την κινητοποίηση στις 18 και 19 του μήνα, με συγκεντρώσεις έξω απ’ τον χώρο δουλειάς. Στις 25 Μαΐου έκαναν τρίωρη στάση εργασίας και μετέβησαν σε κινητοποίηση στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Μαρούσι.

● Οι εκπαιδευτικοί της δημόσιας και της ιδιωτικής εκπαίδευσης ξεκίνησαν αγώνα με μαζικές συγκεντρώσεις στην Αθήνα και σε πολλές μεγάλες πόλεις ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που συνιστά ένα ακόμα χτύπημα για την εκπαίδευση, τα μορφωτικά δικαιώματα της νεολαίας και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, όπως και ενάντια στην απίστευτη τροπολογία του υπουργείου για διαδικτυακή προβολή των μαθημάτων. Συνέχισαν με τον ίδιο τρόπο στις 19 και 26 του μήνα.

14 Μαΐου: Οι νοσηλευτές των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας έκαναν 3ωρη στάση εργασίας και συγκεντρώσεις στο υπουργείο Υγείας στην Αθήνα, αλλά και σε κατά τόπους Υγειονομικές Περιφέρειες, ενάντια στον διαχωρισμό του κλάδου τους σε διαφορετικές κατηγορίες, τον οποίο επιχειρεί το υπουργείο. Επανέλαβαν την ίδια κινητοποίηση στις 21/5.

15 Μαΐου: Μισθωτοί τεχνικοί έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ στην Αθήνα λόγω της απόλυσης 150 εργατών απ’ το λατομείο «ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι» στη βόρεια Εύβοια. Στις 20/5 μισθωτοί τεχνικοί έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία της εταιρείας ΜΗΧΜΕ στο Μαρούσι ενάντια στις περικοπές μισθών.

19 Μαΐου: Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι του Royal Olympic στην Αθήνα έκαναν συγκέντρωση έξω απ’ το ξενοδοχείο για τα δεδουλευμένα τους. Για τον ίδιο λόγο συγκεντρώθηκαν έξω απ’ το υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα οι εργαζόμενοι της χρηματοπιστωτικής εταιρείας «FIRST DATA».

● Οι οικοδόμοι του εργοταξίου της ΑΚΤΩΡ στο Νέο Φάληρο ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας για τα δεδουλευμένα του μήνα.

● Οι εργαζόμενοι στο φάρμακο έκαναν συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο της Αθήνας ενάντια στην απόφαση της δημοτικής αρχής να ανοίγουν οι φαρμακαποθήκες στην περιοχή του δήμου Αθηναίων και τα Σάββατα. Το Σάββατο 23/5 έκαναν 3ωρη στάση εργασίας και συγκεντρώσεις έξω απ’ όσες φαρμακαποθήκες άνοιξαν. Η ίδια κινητοποίηση έγινε και το επόμενο Σάββατο 30/5.

27 Μαΐου: Οι εργαζόμενοι του δημόσιου νοσοκομείου στη Λευκάδα έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας για τις ελλείψεις γιατρών. Στις 28 του μήνα έκαναν τρίωρη στάση εργασίας με συγκέντρωση οι εργαζόμενοι στο Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκοκομείο στα Γιάννενα για μονιμοποίηση των συμβασιούχων και προσλήψεις. Την ίδια ημέρα έγινε κινητοποίηση στο νοσοκομείο του «Ερυθρού Σταυρού» στην Αθήνα για τον ίδιο λόγο και με αφορμή την απόλυση 25 συμβασιούχων εργαζομένων στην καθαριότητα.

28 Μαΐου: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα για τα εργασιακά τους δικαιώματα έκαναν οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό-τουρισμό.

29 Μαΐου: Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας για να λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ λόγω πανδημίας έκαναν οι εργαζόμενοι στις εταιρείες δημοσκοπήσεων και ερευνών αγοράς.

Σ. Κρόκος