Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

Καπιταλιστές της υγείας και δημόσια υγεία


Οι ιδιώτες της υγείας προσπαθούν να δυσφημήσουν και να 
απαξιώσουν τα δημόσια νοσοκομεία, ώστε να διεκδικήσουν
 «πελάτες» και προσοδοφόρους τομείς της υγείας  
Είναι γνωστό σε όλους μας ότι κάποια κομμάτια του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) έχουν μπει σε τροχιά ιδιωτικοποίησης. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν δημοσιεύματα ότι κλείνουν κλινικές δημόσιων νοσοκομείων, όπως το Κέντρο Μαστού του «Έλενα», η παιδοκαρδιολογική του «Αγία Σοφία» κ.ά. Τα δημοσιεύματα αυτά στη συνέχεια διαψεύδονται από την κυβέρνηση και τις διοικήσεις των νοσοκομείων. Σε πολλές περιπτώσεις, πρόκειται για φήμες που διαδίδονται από τους καπιταλιστές της υγείας, διαμέσου μεγαλογιατρών ή εντεταλμένων δημοσιογράφων. Ο σκοπός είναι να δημιουργηθεί μια εικόνα κατάρρευσης του δημόσιου συστήματος υγείας ώστε να επωφεληθεί η ιδιωτική υγεία. Όμως, οι φήμες αυτές έχουν μια υλική βάση, και γι’ αυτό γίνονται πιστευτές. Και αυτή είναι ότι όντως η κυβέρνηση έχει αφήσει ανοχύρωτο το ΕΣΥ και σπρώχνει τον κόσμο στην ιδιωτική υγεία.

Παρ’ όλες τις «υμνολογίες» του Μητσοτάκη προς το ΕΣΥ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι εργαζόμενοι στη δημόσια υγεία και εμείς δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη στα λεγόμενά του. Εξάλλου, αυτούς τους μήνες, έκλεισαν τα κρατικά νοσοκομεία για εξετάσεις, χειρουργεία κ.λπ. Ο κόσμος βέβαια δεν πήγε στην ιδιωτική υγεία, εκτός από επείγουσες περιπτώσεις, αυτές που δεν έπαιρναν αναβολή. Αλλά η πρόθεση και το σύνθημα που δόθηκε έμμεσα από την κυβέρνηση ήταν «πηγαίνετε στην ιδιωτική υγεία».
Η πραγματικότητα είναι ότι το ιδιωτικό κεφάλαιο της υγείας αρπάζει ό,τι μπορεί από το ΕΣΥ, καλούς γιατρούς, καλές νοσοκόμες κ.λπ. Ωστόσο, το δημόσιο σύστημα και πάλι υπερέχει σε προσωπικό, γιατί η εμπειρία και η επιστημονική ανέλιξη υπάρχουν στα κρατικά νοσοκομεία. Οι ιδιώτες της υγείας διαδίδουν ότι τα κρατικά νοσοκομεία δεν έχουν καλά μηχανήματα, ή ότι αυτά είναι ανενεργά, κάτι που είναι ψέμα. Και από την άλλη, όταν αποτυγχάνουν, ή ο ασθενής θέλει μακρά νοσηλεία, τότε τους στέλνουν στα κρατικά.
Ο φόβος που υπάρχει είναι ότι θα προωθηθεί η ιδιωτικοποίηση της υγείας μέσω της «σαλαμοποίησης». Το ιδιωτικό κεφάλαιο δεν ενδιαφέρεται για όλα τα νοσοκομεία, και δη τα μικρά. Θέλουν κυρίως να αποδυναμώσουν τα μεγάλα κρατικά νοσοκομεία Αθήνας, Θεσσαλονίκης και λίγων ακόμα μεγάλων πόλεων και στη συνέχεια να διεκδικήσουν εκείνους τους τομείς που είναι οι πιο κερδοφόροι και δεν έχουν μεγάλα κόστη.
Πρέπει να υψώσουμε τείχος προστασίας στο δημόσιο σύστημα υγείας γιατί από αυτό εξαρτάται η ζωή όλων μας.

Αριστείδης Λάμπρου