Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

Κινητή τηλεφωνία: η ακριβότερη στην Ευρώπη


Το καθεστώς που έχει διαμορφωθεί στην κινητή τηλεφωνία 
επιβαρύνει υπέρμετρα την τσέπη μας και κρατάει 
πίσω τη χώρα τεχνολογικά

Η έρευνα που ετοίμασε η φινλανδική συμβουλευτική εταιρεία Rewheel για την Επιτροπή Ανταγωνισμού ήρθε να επιβεβαιώσει κάτι που ήταν γνωστό, ότι δηλαδή πληρώνουμε τις πιο ακριβές υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας στην Ε.Ε. και στον ΟΟΣΑ!
Στην έκθεση επισημαίνεται πως οι τιμές στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλές ακόμα και εάν αφαιρεθούν οι φόροι κινητής τηλεφωνίας, εξαιρουμένων μόνο των τιμών που προσφέρονται σε ορισμένες ειδικές κατηγορίες καταναλωτών, όπως φοιτητές, ηλικιωμένοι, νέες συνδέσεις και καταναλωτές που αλλάζουν πάροχο. Οι ισχυρισμοί των εταιρειών, ότι το κόστος είναι υψηλό για τους καταναλωτές «λόγω της υψηλής φορολογίας, του υψηλού επιπέδου τιμών καταναλωτή, της μικρής πληθυσμιακής πυκνότητας, του μεγάλου μεριδίου αγροτικού πληθυσμού και των εδαφικών χαρακτηριστικών της χώρας» καταρρίπτονται στη μελέτη της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), η οποία είναι η αρμόδια για τη ρύθμιση της τηλεπικοινωνιακής αγοράς, αλλά και οι εταιρείες Wind και Vodafone αντέδρασαν στην έκθεση και αμφισβήτησαν τα πορίσματά της, αλλά δεν πείθουν τους καταναλωτές, που ξέρουν την πραγματικότητα.
Και τι έχει κάνει η κυβέρνηση για αυτά; Απλώς παρακαλάει για καμιά μείωση τιμών. Ο πρωθυπουργός στις 6/12/2019 επικοινώνησε μια δήθεν «δέσμευση» των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας για μειώσεις χρεώσεων στη χρήση δεδομένων, οι οποίες τελικά περιορίστηκαν σε προωθητικές ενέργειες την περίοδο των εορτών. Επίσης, και η ΕΕΤΤ στις 13 Μαρτίου ζήτησε από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να δώσουν δωρεάν χρόνο ομιλίας, δεδομένα και υψηλής ταχύτητας ευρυζωνική πρόσβαση λόγω κορωνοϊού. Τελικά, αυτό μεταφράστηκε σε προσφορές περιορισμένης διάρκειας και εύρους.
Τα στοιχεία από την Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι σημαντικά, αλλά η λύση δεν είναι να υπάρξει και τέταρτη εταιρεία, όπως προτείνεται. Έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι η ελληνική αγορά δεν μπορεί να «σηκώσει» περισσότερες εταιρείες. Wind και Vodafone αναγκάστηκαν να ενοποιήσουν το δίκτυό τους, η CYTA εξαγοράστηκε από την Vodafone, η NOVA (πρώην FORTHNET) πνέει τα λοίσθια, και κυρίαρχος ουσιαστικά παραμένει ο… γερμανικός ΟΤΕ. Η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή δημόσια ελληνική εταιρεία, που θα μπορεί να προσφέρει φθηνά πακέτα στους καταναλωτές, με σύγχρονες υπηρεσίες, και ταυτόχρονα θα μπει μπροστά στην τεχνολογική αναβάθμιση της χώρας, ενώ θα εγγυάται και τη διασφάλιση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών.

Γιάννης Τριανταφύλλου