Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

Η υγεία είναι κοινωνικό δικαίωμα και όχι εμπόριο


Στη χώρα που γέννησε τον Ιπποκράτη είναι ντροπή η ιατρική 
να γίνεται εμπόριο, και αυτό να το εκμεταλλεύονται ακόμα και
 απατεώνες που πουλάνε «θαύματα» στους συνανθρώπους τους
Πρόσφατα αποκαλύφθηκε η δράση ενός ψευτογιατρού, ο οποίος εξαπατούσε ασθενείς προσφέροντας «θαυματουργές» θεραπείες, μπαινοβγαίνοντας ανενόχλητος σε ιδιωτικά κυρίως θεραπευτήρια και καταφέρνοντας να έχει πρόσβαση ακόμα και σε χειρουργεία! Ζούσε πολυτελέστατη ζωή, εκμεταλλευόμενος τον πόνο και τη δυστυχία των συνανθρώπων του.

Δεν είναι η πρώτη και σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία τέτοια περίπτωση που αποκαλύπτεται. Το θέμα δεν είναι η αστυνομική πλευρά της υπόθεσης αλλά οι συνθήκες που ευνόησαν να γίνει κάτι τέτοιο. Να ξεκινήσουμε από το ότι οι υπηρεσίες υγείας δεν είναι σε καμιά περίπτωση μέσο εκμετάλλευσης του ασθενούς και πλουτισμού του γιατρού. Όλοι δικαιούνται να έχουν παροχές υγείας αξιόπιστες και επαρκείς και αυτό μόνο ένα μη κερδοσκοπικό υπό δημόσιο-κοινωνικό έλεγχο σύστημα υγείας μπορεί να παρέχει. Τα ιδιωτικά νοσοκομεία ανθούν γιατί απλά εκμεταλλεύονται την αποδόμηση του δημόσιου συστήματος υγείας. Αντιμετωπίζουν την υγεία σαν μέσο κερδοσκοπίας, ενώ οι εργασιακές σχέσεις με τους γιατρούς στηρίζονται κυρίως σε συμβόλαια και αξιολογούνται με βάση τα χρήματα που φέρνουν στο νοσοκομείο-επιχείρηση. Ακόμα και μεγάλο όνομα στον τομέα της ιδιωτικής υγείας φέρεται να εξαπατήθηκε από τον συγκεκριμένο «ψευτογιατρό». Κάτι που δείχνει ότι αυτοί που ελέγχουν τον χώρο της ιδιωτικής υγείας όχι μόνο δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο, αλλά μπροστά στη δίψα τους για κέρδη μπορεί να τους προσεγγίσει ο οποιοσδήποτε παριστάνει τον γιατρό. Μην ξεχνάμε βέβαια και την περίπτωση των δύο ιδιωτικών «θεραπευτηρίων», που, εν μέσω κορονοϊού και ενώ στα δημόσια νοσοκομεία δινόταν μια τιτάνια μάχη για την αντιμετώπιση της ασθένειας, απέκρυψαν κρούσματα και συνέχισαν τη λειτουργία τους, με αποτέλεσμα τη διασπορά του ιού αλλά και τον θάνατο τουλάχιστον 5 ασθενών τους.
Οι Έλληνες από την αρχαιότητα ανέπτυξαν την ιατρική (οι Άραβες και οι Κινέζοι επίσης) σε τέτοιο σημείο που ακόμα και η σύγχρονη Δυτική ιατρική χρησιμοποιεί πολλά στοιχεία της αρχαίας ελληνικής ιατρικής. Ο Ιπποκράτης πήρε την ιατρική γνώση από τα κλειστά τότε ιερατεία και την έδωσε στον κόσμο, θεραπεύοντας και ταυτόχρονα εκπαιδεύοντας γιατρούς, κάτι που πέρασε στις παραδόσεις του ελληνικού λαού με την ανάπτυξη της λαϊκής θεραπευτικής τέχνης. Η ασθένεια σύμφωνα με τον Ιπποκράτη δεν έρχεται για να βλάψει τον ασθενή αλλά για να τον αλλάξει. Δεν υπάρχουν γιατροί που κάνουν θαύματα, ούτε θαυματουργά φάρμακα, ούτε θαυματουργά βότανα ή θεραπείες. Η πιο ισχυρή θεραπεία είναι η αλλαγή σε σχέση με αυτά που μας αρρωσταίνουν!

Μαρία Καράβολα