Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

Το Ελληνικό και η ανυπαρξία επενδύσεων


Ο πρώτος πρωθυπουργός στην ιστορία που, αντί για επενδύσεις 
και έργα, εγκαινιάζει… κατεδαφίσεις!

Έχουμε συνηθίσει όταν ακούμε για εγκαίνια να βλέπουμε να κόβονται κορδέλες σε κάποιο τελειωμένο έργο, έστω και τελειωμένο εμφανισιακά και όχι ουσιαστικά. Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τη θεμελίωση έργων και από πάνω υπουργούς να καμαρώνουν και να δίνουν συγχαρητήρια ο ένας στον άλλο για την «εκπληκτική» δουλειά. Ο Μητσοτάκης όμως θέλησε να κάνει κάτι εντελώς νέο: να προσφέρει μια επικοινωνιακή φιέστα για τα… γκρεμίσματα στο Ελληνικό!

Έτσι λοιπόν, ένα πρωινό του Ιουλίου επισκέφθηκε τον χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, προκειμένου να εγκαινιάσει τις εργασίες κατεδάφισης, και όχι οικοδόμησης, ακολουθούμενος από πλήθος μέσων ενημέρωσης. Το πότε βέβαια θα γίνουν τα κανονικά εγκαίνια που έχει προαναγγείλει εδώ και σχεδόν έναν χρόνο η κυβέρνηση παραμένει άγνωστο, την ώρα που στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) συζητούνται οι προσφυγές για το καζίνο, χωρίς το οποίο οι προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για επενδύσεις δεν προχωράνε. Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι «η πιο εμβληματική επένδυση στη χώρα» ξεκινάει, αν και επισήμανε ότι η ολοκλήρωση της «επένδυσης» ενδέχεται να χρειαστεί και δέκα χρόνια! Πρόσθεσε δε ότι θα δημιουργηθούν 80.000 θέσεις εργασίας, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει το πότε, ενώ παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση δεν είχε σταθμίσει σωστά τις διαδικασίες που χρειάζονταν για το Ελληνικό. Ο Άδωνις, πάντως, ήταν πιο «προχωρημένος» και ισχυρίστηκε ότι σε 3,5 χρόνια θα ξαναπάνε στο Ελληνικό για να εγκαινιάσουν τα κτίρια τα οποία προβλέπει η πρώτη φάση του έργου!
Η αλήθεια είναι ότι έχει κλείσει ακριβώς ένας χρόνος διακυβέρνησης του Μητσοτάκη, που υποτίθεται ότι ήταν «ο πρωθυπουργός των επενδύσεων» και θα τις έφερνε από το εξωτερικό με το τσουβάλι. Αλλά τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ παρουσιάζουν κάμψη επενδύσεων, η οποία ξεκινά από την περίοδο των εκλογών του 2019 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Ακόμα θυμόμαστε τoν Άδωνι που την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του έτρεχε να υποδεχτεί στο υπουργείο του τους Ισραηλινούς επενδυτές, αλλά και αυτοί άφαντοι ακόμα είναι.
Η αλήθεια είναι ότι παραγωγικές επενδύσεις δεν γίνονται –και με την πολιτική της κυβέρνησης δύσκολα θα γίνουν– και το μόνο που ακούμε είναι για αρπαχτές όπου υπάρχει δημόσιο χρήμα. Μέχρι τότε, λοιπόν, ας αρκεστούμε στις… κατεδαφίσεις!

Γιάννης Τριανταφύλλου