Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

Η αντιδραστική Έκθεση Πισσαρίδη

 

Αυτή πρέπει να είναι η απάντησή μας στο νέο Μνημόνιο
που προωθεί ο Μητσοτάκης με βάση την Έκθεση της 
Επιτροπής Πισσαρίδη...

Η «Έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη», που πλασάρεται ως το μοντέλο που πρέπει να ακολουθήσει η ελληνική οικονομία, περιέχει προτάσεις που έρχονται να αποτελειώσουν ό,τι έχει απομείνει από τα δικαιώματα των εργαζομένων μετά από μια δεκαετία μνημονίων αλλά και το πέρασμα της πανδημίας.

Η έκθεση καταπιάνεται με πολλές πτυχές της οικονομίας αλλά και της κοινωνικής πολιτικής. Αρχικά, το σχέδιο κάνει σαφή αναφορά σε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για όλους τους εργαζόμενους, μέσω ενός σταθερού ποσού εισφορών υγείας, κάτι το οποίο σημαίνει πως είτε κάποιος βγάζει 600 ευρώ τον μήνα είτε 6.000, θα πληρώνει τις ίδιες ασφαλιστικές εισφορές. Επιπλέον, προτείνεται η οριστική κατάργηση του αναδιανεμητικού ρόλου του ασφαλιστικού, με αποτέλεσμα εάν κάποιος εργαζόμενος εργαζόταν ως χαμηλόμισθος, να είναι καταδικασμένος σε ακραία φτώχεια όταν βγει στη σύνταξη. Όσον αφορά την επικουρική ασφάλιση, προβλέπεται η απόσπασή της από τον δημόσιο πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος και η παραχώρησή της στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Το κόστος υπολογίζεται στα 67 δισ. ευρώ και θα επιβαρύνει ασφαλισμένους και φορολογούμενους!

Επίσης, όλα τα εισοδήματα θα φορολογούνται με μια ενιαία φορολογική κλίμακα, ανεξάρτητα από την πηγή (μισθός, σύνταξη επιχειρηματικά κέρδη, εισόδημα από περιουσία κ.λπ.), που σημαίνει πως ο εργαζόμενος των 800 ευρώ, ο συνταξιούχος των 600 ευρώ, ο βιομήχανος και ο εισοδηματίας με τα μεγάλα κέρδη, θα φορολογούνται με τους ίδιους συντελεστές! Από την έκθεση δεν γλυτώνουν ούτε τα δημόσια σχολεία, που θα γίνουν «αυτόνομα» και θα προσλαμβάνουν τα ίδια τους δασκάλους και τους καθηγητές και θα τους αξιολογούν. Με τι κριτήρια και λεφτά, κανείς δεν ξέρει. Προφανώς πάμε σε σχολεία φτωχά και πλούσια, που θα αναζητούν χορηγούς! Μεγαλύτερη «αυτονομία» προβλέπεται και για τα δημόσια νοσοκομεία, όχι όμως και χρηματοδότησή τους. Κοινώς, κόφτε τον λαιμό σας και βρείτε τα με κάνα ιδιώτη κλινικάρχη.

Η έκθεση αυτή δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα διατεταγμένο πακέτο των νεοφιλελεύθερων προταγμάτων που έχουν διατυπωθεί την τελευταία δεκαετία των μνημονίων από τον ΟΟΣΑ, το ΔΝΤ και τον ΣΕΒ! Την ώρα που η ελληνική κοινωνία έχει στραμμένη την προσοχή της στο θέμα της πανδημίας, βρήκε την ευκαιρία η κυβέρνηση Μητσοτάκη να επανέλθει πλήρως στη μνημονιακή ατζέντα, ποντάροντας στην παθητική αποδοχή των μέτρων. Δεν έχει ζυγίσει όμως σωστά τον ελληνικό λαό, του οποίου η οργή συσσωρεύεται και αργά ή γρήγορα θα δώσει την απάντησή του!

 

Γιάννης Τριανταφύλλου