Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

Έξω η αστυνομία από τα πανεπιστήμια!

 

Αυτό είναι το «όραμα» της κυβέρνησης για την 
πανεπιστημιακή εκπαίδευση!
Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει σύντομα το άκρως αντιδημοκρατικό νομοσχέδιό της για ίδρυση αστυνομικών σωμάτων μέσα στα πανεπιστήμια, παρά τις έντονες διαφωνίες και αντιδράσεις πρυτάνεων, καθηγητών πανεπιστημίων και φοιτητικών συλλόγων.

Σύμφωνα με τα όσα μέχρι στιγμής έχουν ανακοινώσει κυβερνητικά στελέχη (Κεραμέως, Χρυσοχοΐδης κ.λπ.), προβλέπεται η ίδρυση σωμάτων ασφαλείας τα οποία θα εδρεύουν μέσα στις πανεπιστημιακές σχολές και θα αναφέρονται κατευθείαν στην ΕΛΑΣ. Οι αστυνομικοί αυτών των σωμάτων θα έχουν πάνω τους κλομπς, χειροπέδες και θα μπορούν να κάνουν ανακρίσεις και συλλήψεις για αδικήματα που γίνονται μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους (τα οποία δεν αναφέρεται ποια είναι) και για τα οποία θα αυστηροποιηθούν οι ποινές! Επιπλέον, προωθείται ο έλεγχος εισόδου πρόσβασης στα πανεπιστήμια (κάρτες εισόδου) και η εγκατάσταση καμερών στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους τους.

Τα μέτρα αυτά είναι ανατριχιαστικά. Πρόκειται ουσιαστικά για κατάργηση της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών εντός των πανεπιστήμιων, για κατάργηση του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων, για πλήρη έλεγχο του  συνδικαλισμού (το «συνδικαλιστικό της ασφάλειας» επανέρχεται), για χτύπημα των συλλογικών φοιτητικών διαδικασιών (συνελεύσεις, διαμαρτυρίες, αποχές, καταλήψεις), καθώς ανά πάσα στιγμή θα μπορούν να χαρακτηρίζονται ως αδικήματα! Την ίδια στιγμή, η πρόσβαση σε πανεπιστημιακούς χώρους συλλογικοτήτων, ομάδων πολιτών κ.λπ., προκειμένου να συζητήσουν ή να πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις, γίνεται απαγορευτική.

Η κυβέρνηση, για την υλοποίηση αυτού του αντιδημοκρατικού τερατουργήματός της, θα προσλάβει έως και 1.500 αστυνομικούς! Αντί να διαθέσει αυτά τα χρήματα για προσλήψεις υγειονομικών ή για την ίδρυση ΜΕΘ, προτιμά να τα διαθέσει στο δόγμα «νόμος και τάξη» και να αφήνει τους πολίτες της χώρα να πεθαίνουν απροστάτευτοι από την επιδημία. Εδώ να σημειώσουμε ότι υπάρχουν ήδη υπηρεσίες φύλαξης στα πανεπιστήμια για την αντιμετώπιση της όποιας παραβατικότητας.

Τα αυταρχικά αυτά μέτρα της κυβέρνησης εντάσσονται στη γενικότερη πολιτική της για ενίσχυση της καταστολής και της αστυνομοκρατίας (κατάργηση πανεπιστημιακού ασύλου, περιορισμός των διαδηλώσεων, απαγόρευση συγκεντρώσεων με πρόσχημα την επιδημία κ.λπ.), και αποδεικνύουν για μια ακόμα φορά το ποιόν της. Αποδεικνύουν όμως και τον φόβο της απέναντι στις σίγουρες αντιδράσεις του ελληνικού λαού, και ιδιαίτερα της νεολαίας, για την ανάλγητη και αντικοινωνική πολιτική της. Σπέρνουν ανέμους, θα θερίσουν θύελλες!

 

Μ. Σάκος