Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2020

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

 

Γαλλία: Σε 24ωρη απεργία κατέβηκαν στις 10 Νοεμβρίου οι εκπαιδευτικοί της χώρας, διαμαρτυρόμενοι για την αδιαφορία της κυβέρνησης να προστατεύσει υγειονομικά τα σχολεία. Οι εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν τις ελλείψεις προσωπ
ικού και υλικών μέσων, την ακαταλληλότητα πολλών σχολικών κτιρίων και το γεγονός ότι δεν γίνονται συχνές απολυμάνσεις. Στο μεταξύ, συνεχίζονται από τις 17 Νοεμβρίου οι τεράστιες λαϊκές διαδηλώσεις ενάντια στον διαβόητο νόμο για την «καθολική ασφάλεια». Μεταξύ άλλων, με βάση αυτόν τον νόμο θα τιμωρούνται με εξοντωτικές ποινές όσοι τολμούν να φωτογραφίζουν αστυνομικούς που αυθαιρετούν. (Για αυτό το ιδιαίτερα ελπιδοφόρο κίνημα ενάντια στον κλιμακούμενο κρατικό αυταρχισμό εν μέσω πανδημίας –και όχι μόνο στη Γαλλία– αναφερόμαστε σε άλλα άρθρα της εφημερίδας μας).

 

Χιλή: Σε απεργία διαρκείας έχει κατέβει το ιατρικό προσωπικό της χώρας από τις 23 Νοεμβρίου, με βασικά αιτήματα να ενισχυθεί αποφασιστικά με κονδύλια και προσωπικό η δημόσια υγεία εν μέσω πανδημίας, να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι και να σταματήσει η καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στην υγεία. Καταγγέλλουν την κυβέρνηση Πινιέρα για αδιαφορία και αντιλαϊκές πολιτικές. Στο μεταξύ, έχει ξεκινήσει και η εκλογή αντιπροσώπων για τη Συντακτική Συνέλευση για το νέο Σύνταγμα, ως αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 25ης Οκτωβρίου, που κατήργησε οριστικά το Σύνταγμα που είχε αφήσει η χούντα του Πινοτσέτ. Στην υπόλοιπη Λατινική Αμερική, μεγάλες λαϊκές διαδηλώσεις ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές αυταρχικών κυβερνήσεων έχουμε στο Περού και τη Γουατεμάλα.

 

Ινδία: Μια από τις μεγαλύτερες απεργίες στην ιστορία πραγματοποιήθηκε στη δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου στις 26 Νοεμβρίου. Συμμετείχαν 250.000.000 εργάτες, εργάτες γης και αγρότες, με τη στήριξη και φοιτητικών και γυναικείων οργανώσεων. Όλο το προοδευτικό, δημοκρατικό και ταξικά συνειδητό κομμάτι του ινδικού λαού βρίσκεται σε ξεσηκωμό ενάντια στην υπερ-αντιδραστική κυβέρνηση του Μόντι. Τα αιτήματα της απεργίας συμπυκνώνονται σε μια «χάρτα» 12 σημείων, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την κατάργηση αντεργατικών νόμων, την προστασία των φτωχών αγροτών και εργατών γης, το σταμάτημα της ιδιωτικοποίησης των δημόσιων επιχειρήσεων και την επανακρατικοποίηση όσων έχουν ιδιωτικοποιηθεί, τον έλεγχο των τιμών, την επέκταση της κοινωνικής πρόνοιας, μέτρα για την προστασία των φτωχών στρωμάτων από την επιδημία κ.ά.

 

Από τη σύνταξη