Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

Κολομβία: Συνεχίζεται ανυποχώρητη η λαϊκή εξέγερση στην Κολομβία, η οποία ξεκίνησε στις 28 Απριλίου, με αφορμή ένα νομοσχέδιο για τη «φορολογική μεταρρύθμιση» που κατέβασε η υπερ-αντιδραστική κυβέρνηση Ντούκε. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να πάρει πίσω το φορολογικό νομοσχέδιο αλλά και ένα ακόμη νομοσχέδιο που προωθούσε την ιδιωτικοποίηση της υγείας, οι μαχητικές διαδηλώσεις, οι αποκλεισμοί δρόμων και κτιρίων και οι απεργίες συνεχίζονται, με τις αγωνιζόμενες δυνάμεις να απαιτούν τώρα ουσιαστικές παραχωρήσεις υπέρ των λαϊκών στρωμάτων. Η κυβέρνηση, στο μεταξύ, έστειλε τον στρατό στην πόλη που είναι το πιο σημαντικό κέντρο της εξέγερσης, στο Κάλι. Από την αρχή της εξέγερσης έχουν δολοφονηθεί από τις δυνάμεις καταστολής 56 άνθρωποι, ενώ πολύ περισσότεροι είναι οι «αγνοούμενοι». Η «Εθνική Απεργιακή Επιτροπή» συνεχίζει να διαπραγματεύεται με την κυβέρνηση, ζητώντας, μεταξύ άλλων, να αυξηθούν οι μισθοί, να ενισχυθεί η δημόσια παιδεία και υγεία και να μπει φραγμός στις συνεχείς δολοφονίες συνδικαλιστών, πρώην ανταρτών και ακτιβιστών από τις ακροδεξιές παραστρατιωτικές ομάδες.  

 

Αγγλία: Οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ ξεκίνησαν σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων στις 10 Μαΐου ενάντια στις απολύσεις και τις «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις που κάνουν θραύση στα αγγλικά πανεπιστήμια. Παρόμοιες κινητοποιήσεις έχουν πραγματοποιηθεί ή πραγματοποιούνται την τελευταία περίοδο και σε άλλα πανεπιστήμια στην Αγγλία και τη Σκωτία.

 

Γερμανία: Παραστάσεις διαμαρτυρίας και συγκεντρώσεις έγιναν σε πολλά νοσοκομεία της χώρας στις 12 Μαΐου. Το νοσηλευτικό προσωπικό διεκδικεί αυξήσεις, προσλήψεις, σταθερές θέσεις εργασίας και βελτίωση των συνθηκών εργασίας, που έχουν επιδεινωθεί πολύ με πρόσχημα την επιδημία.

 

Ισπανία: Χιλιάδες τραπεζοϋπάλληλοι κατέβηκαν σε πορείες διαμαρτυρίας στις 10 Μαΐου σε 15 πόλεις, ενάντια στην απόφαση της τράπεζας BBVA να προχωρήσει σε 3.500 απολύσεις. Ξεκίνησαν επίσης σειρά στάσεων εργασίας και 24ωρων απεργιακών κινητοποιήσεων. Σε κινητοποιήσεις για περισσότερο από έναν μήνα βρίσκονται και οι εργαζόμενοι του κολοσσού του λιανικού εμπορίου H&M (ενδύματα κ.ά.), μετά την απόφαση της εταιρείας να κλείσει 30 καταστήματα και να απολύσει 1.100 εργαζόμενους.

 

Γαλλία: Απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις ξεκίνησαν από τις 25 Μαΐου οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς και τις σχολικές καντίνες ενάντια σε έναν νέο νόμο που αυξάνει το ωράριο εργασίας τους. 

 

Από τη σύνταξη