Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023

1 Νοεμβρίου: Σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται από την 1η του μήνα οι 70 εναπομείναντες εργαζόμενοι στην οινοποιία ΤΣΑΝΤΑΛΗ στη Χαλκιδική, που απειλείται με κλείσιμο. Διεκδικούν δεδουλευμένα 7–12 μηνών.

 

2 Νοεμβρίου: Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία έκαναν 6ωρη στάση εργασίας στην Αττική και 24ωρη απεργία στην υπόλοιπη Ελλάδα, διαμαρτυρόμενοι για τη συνεχιζόμενη εγκατάλειψη της δημόσιας υγείας από την κυβέρνηση. Έγινε πορεία στην Αθήνα. 

 

4 Νοεμβρίου: Οι οδηγοί δικύκλων-διανομείς της εταιρείας διανομής φαγητού efood έκαναν 24ωρη απεργία σε πολλές πόλεις (Αθήνα, Λάρισα, Βόλος, Πάτρα, Ηράκλειο, Χανιά) με αίτημα την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας. 

 

7 Νοεμβρίου: Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι του Υπουργείου Πολιτισμού έκαναν 24ωρη απεργία με συγκέντρωση έξω από το υπουργείο, διεκδικώντας την ανανέωση των συμβάσεών τους.

 

● Οι συνταξιούχοι ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στη συνεχιζόμενη πολιτική της λιτότητας με συγκεντρώσεις σε Λάρισα, Βόλο και Γιάννενα. Ακολούθησαν συγκεντρώσεις και σε άλλες πόλεις (Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Ηράκλειο). Στις 24 Νοεμβρίου έγινε η κεντρική συγκέντρωση στην Αθήνα.

 

8 Νοεμβρίου: Οι εργαζόμενοι στις οικοδομές-κατασκευές κατέβηκαν σε πανελλαδική απεργία διεκδικώντας αύξηση στο ημερομίσθιο, μείωση των ενσήμων που χρειάζονται για συνταξιοδότηση και για εγγραφή στο ταμείο ανεργίας, καθώς και μέτρα ασφάλειας και υγιεινής στους χώρους δουλειάς. Έγινε κεντρική πορεία στην Αθήνα, στο Υπουργείο Εργασίας.

 

10 Νοεμβρίου: Οι εργαζόμενοι στον ΕΟΔΥ έκαναν 24ωρη απεργία διεκδικώντας την πληρωμή των 400 συναδέλφων τους που εργάζονται στα προγράμματα «PHILOS» και την ανανέωση των συμβάσεων των 1.000 συμβασιούχων.

 

17 Νοεμβρίου: Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «Nexi» ξεκίνησαν 4ωρες στάσεις εργασίας για τις απολύσεις συναδέλφων τους. Στις 24 του μήνα έκαναν συγκέντρωση στα γραφεία της εταιρείας στο Κρυονέρι Αττικής. Ο αγώνας τελικά είχε νικηφόρο αποτέλεσμα, καθώς η εργοδοσία ανακοίνωσε την επαναπρόσληψη των απολυμένων.

 

20 Νοεμβρίου: Οι εργαζόμενοι στην αλυσίδα καταστημάτων «PRAKTIKER HELLAS» έκαναν 24ωρη απεργία για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.

 

● Οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης» σε Αχαΐα και Βόρεια Ελλάδα κατέβηκαν σε παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από τα καταστήματα για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.

 

22 Νοεμβρίου: Οι εργαζόμενοι στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας έκαναν συγκέντρωση στην πύλη του διαμαρτυρόμενοι για τις μεγάλες ελλείψεις του νοσοκομείου.

 

23 Νοεμβρίου: Οι εμποροϋπάλληλοι της Θεσσαλονίκης έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το εξαντλητικό ωράριο της επόμενης ημέρας που ήταν η λεγόμενη «Black Friday».

 

24 Νοεμβρίου: Οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Ελληνικά Καλώδια» στην Αθήνα έκαναν 4ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στην επιθεώρηση εργασίας στη Νέα Ιωνία, διαμαρτυρόμενοι για την απόλυση συναδέλφου τους από το τμήμα έρευνας-ανάπτυξης.

 

27 Νοεμβρίου: Οι οικοδόμοι στο εργοτάξιο του νέου αεροδρομίου στο Ηράκλειο Κρήτης έκαναν 48ωρη απεργία για τα δεδουλευμένα τους. Στις 30 του μήνα απήργησαν για τον ίδιο λόγο οι οικοδόμοι στο εργοτάξιο της γραμμής 4 του ΜΕΤΡΟ στην Αθήνα.

 

29 Νοεμβρίου: Οι εργαζόμενοι-επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έκαναν συγκέντρωση έξω από αυτό, διαμαρτυρόμενοι για τη σχεδιαζόμενη υπαγωγή του στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, εξέλιξη που σημαίνει την υποβάθμιση του αρχαιότερου ερευνητικού κέντρου της χώρας.

 

● Οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας κατέβηκαν σε 48ωρη πανελλαδική απεργία διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς, πληρωμή των εφημεριών, προσλήψεις στα νοσοκομεία, μονιμοποίηση των επικουρικών συναδέλφων τους. Έγινε κεντρική συγκέντρωση και πορεία στην Αθήνα καθώς και συγκεντρώσεις σε πολλά νοσοκομειακά ιδρύματα στη χώρα.

 

Σ. Κρόκος