Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023

Οι τιμές στον Σημίτη και η συγκυρία

Πρόσφατα η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας τίμησε, σε ειδική εκδήλωση, τον πρώην πρωθυπουργό (1996-2004) Κώστα Σημίτη. Παρέστησαν η πρόεδρος της δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, σχεδόν όλο το υπουργικό συμβούλιο, καθώς και κορυφαίοι επιχειρηματίες και «τεχνοκράτες». 

Η συγκυρία δεν είναι τυχαία. Οι κεφαλές του εγχώριου συστήματος θεωρούν ότι με τις τελευταίες εκλογές έκλεισε οριστικά ο κύκλος της κοινωνικής και πολιτικής κρίσης που άνοιξε με το μνημόνιο και τη λαϊκή αντίδραση σε αυτό. Έτσι μπορούν τώρα να επιδοθούν απερίσπαστοι στην ολοκλήρωση των σχεδίων τους, που για πρώτη φορά είχαν τεθεί επί τάπητος από τις κυβερνήσεις Σημίτη: αποδόμηση των κοινωνικών και δημοκρατικών κατακτήσεων της μεταπολίτευσης, περιθωριοποίηση του εργατικού κινήματος, αποθέωση της τραπεζοκρατίας και του χρηματοπιστωτικού παρασιτισμού, άμεση διασύνδεση του δημόσιου ταμείου με τις τσέπες των μεγαλοκαπιταλιστών κ.ο.κ. Ας μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι ένα μεγάλο κομμάτι του επιτελείου Μητσοτάκη είναι «μεταγραφές» από το επιτελείο Σημίτη. 

Με δυο λόγια, τιμώντας τον Σημίτη θεωρούν ότι ενισχύουν τη νομιμοποίηση της σημερινής τους πολιτικής. Όμως τον λαό δεν είναι εύκολο να τον ξεγελάσουν: Σε όλες τις δημοσκοπήσεις για το ποιον πρωθυπουργό της μεταπολίτευσης θεωρούν καλύτερο οι Έλληνες πολίτες, ο Σημίτης πατώνει σταθερά (βλ. και έρευνα AboutPeople, Ιούλιος 2023). 

 

Π.Δ.