Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023

Προς υποβάθμιση του Εθνικού Αστεροσκοπείου

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο, το αρχαιότερο ερευνητικό κέντρο της χώρας, περνάει με εκβιαστικό νόμο στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης. Αποσπάται έτσι από τον επιστημονικό κορμό του και την πραγματική αποστολή του. Όπως καταγγέλλουν οι επιστήμονες και οι άλλοι εργαζόμενοι σε αυτό, ο αρχικός σκοπός της υπαγωγής είναι να επιδεινωθεί η υποχρηματοδότηση και ο κατακερματισμός του πεδίου έρευνας. Έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για τη σύνδεση του Εθνικού Αστεροσκοπείου με κονδύλια από το ταμείο ανάκαμψης, ώστε να γίνει πεδίο δράσης διαφόρων εργολάβων.

Ο ουσιαστικός στόχος της κυβέρνησης είναι όμως βαθύτερος. Να γίνει το Εθνικό Αστεροσκοπείο και ο επιστημονικός του τομέας εξάρτημα των πολιτικών που σχεδιάζονται εις βάρος της κοινωνίας με πρόσχημα την κλιματική αλλαγή και την «προστασία» από αυτήν. Όπως ακριβώς έγινε με την ιατρική επιστήμη στο ζήτημα της επιδημίας.

Το θέμα πρέπει να απασχολήσει κάθε συνειδητό πολίτη. Ο αγώνας των εργαζομένων του Εθνικού Αστεροσκοπείου ενάντια στη δυσμενή του «μετάθεση» αξίζει κάθε συμπαράστασης.

 

Σ.Κ.