Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

 

ΗΠΑ: Μετά την ιστορική νίκη της απεργίας των εργατών της αυτοκινητοβιομηχανίας τον περασμένο μήνα, φυσάει άλλος αέρας στην «καρδιά» του παγκόσμιου καπιταλισμού. Όλο και μεγαλύτερα τμήματα της αμερικάνικης εργατικής τάξης πείθονται στην πράξη ότι η συσπείρωση στα συνδικάτα και η αγωνιστική διεκδίκηση φέρνουν αποτελέσματα. Χιλιάδες εργαζόμενοι στην αλυσίδα καφέ Starbucks σε 50 πόλειςκινητοποιήθηκαν απεργιακά στις 15-16 Νοεμβρίου, διεκδικώντας συλλογική σύμβαση, αναγνώριση των συνδικαλιστικών τους δικαιωμάτων, τα οποία η αλυσίδα καταπιέζει συστηματικά, καθώς και προσλήψεις προσωπικού για να μειωθεί η εντατικοποίηση της δουλειάς. Στις 9 Νοεμβρίου έληξε η σπουδαία και πολύμηνη απεργία των ηθοποιών, καθώς τα μεγάλα στούντιο του Χόλιγουντ δέχθηκαν μεγάλο μέρος των αιτημάτων της απεργίας. Η διοίκηση του συνδικάτου των ηθοποιών (SAG-AFTRA) ανακοίνωσε ότι κερδήθηκαν: σημαντική αύξηση των κατώτατων αμοιβών, σύστημα μπόνους για τις αναμεταδόσεις ταινιών και σίριαλ, καθώς και εγγυήσεις ότι δεν θα αντικατασταθεί η δουλειά των ηθοποιών από την τεχνητή νοημοσύνη. Την 1η Νοεμβρίου, 3.700 εκπαιδευτικοί και βοηθητικό προσωπικό των σχολείων στην περιοχή του Πόρτλαντ στο Όρεγκον ξεκίνησαν απεργία αόριστης διάρκειας.  

Ιταλία: Σε γενική απεργία κατέβηκαν στις 17 Νοεμβρίου οι εργαζόμενοι στο δημόσιο, τις μεταφορές, την εκπαίδευση, την υγεία και άλλους κλάδους, αντιδρώντας στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης, τον οποίο χαρακτηρίζουν αντιλαϊκό. Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τις αυξήσεις-ψίχουλα στο δημόσιο και για τη συνέχιση της πολιτικής της υποχρηματοδότησης παιδείας-υγείας.

 

Τσεχία: Χιλιάδες εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων κατέβηκαν στις 27 Νοεμβρίου σε 24ωρη απεργία. Ήταν η μεγαλύτερη εκπαιδευτική κινητοποίηση των τελευταίων δεκαετιών στη χώρα. Σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα έδειξαν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στην απεργία με στάσεις εργασίας. Οι εκπαιδευτικοί λένε ότι η περικοπή δαπανών που έχει εξαγγελθεί από την κυβέρνηση σημαίνει μειώσεις μισθών, αύξηση των μαθητών ανά τάξη και συρρίκνωση της ειδικής εκπαίδευσης και του βοηθητικού προσωπικού των σχολείων.   

 

Γερμανία: Αλλεπάλληλες απεργιακές κινητοποιήσεις ξεκίνησαν από τις 6 Νοεμβρίου οι λιμενεργάτες του Αμβούργου, αντιδρώντας στην ιδιωτικοποίηση του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας.  

 

Καναδάς: 420.000 εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα στην επαρχία του Κεμπέκ κατέβηκαν σε 3ήμερη απεργία από τις 21 Νοεμβρίου διεκδικώντας συλλογική σύμβαση με αυξήσεις.

 

Από τη σύνταξη