Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023

Ρωσική ενέργεια, «κυρώσεις», ακρίβεια και… υποκρισία

Οι πάντες διακινούν κανονικά ρωσική ενέργεια, παρά τις 
«κυρώσεις», και οι Έλληνες εφοπλιστές πρωταγωνιστούν
σε αυτό
 

Δυναμικά επέστρεψε το ρωσικό αέριο σε Ελλάδα και Ευρώπη, με τις εισαγωγές μέσω αγωγών να έχουν μειωθεί αλλά αυτές μέσω πλοίων να έχουν αυξηθεί, και όλα αυτά ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται.

Συγκεκριμένα, στα επίπεδα προ του πολέμου έφθασε η συμμετοχή του ρωσικού φυσικού αερίου στην ελληνική αγορά το 9μηνο του 2023, ενώ τον μήνα Σεπτέμβριο σημείωσε και ιστορικό ρεκόρ, αγγίζοντας το 72%!

Αυτή η φαινομενικά παράδοξη εξέλιξη, βάσει των στόχων της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο έως το 2027, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής χαμηλών τιμών στις προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που ακολούθησε η Ρωσία για να περιορίσει τις απώλειες από τα έσοδα του εξαγόμενου στην Ευρώπη μέσω αγωγών αερίου. Και στην Ευρώπη, το πρώτο επτάμηνο του 2023 οι εισαγωγές LNG από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 40%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πριν την έναρξη του πολέμου. Η Ρωσία είναι σήμερα ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG στην Ευρώπη! Η αξία του ρωσικού LNG που εισήλθε στην Ευρώπη το επτάμηνο του 2023 υπολογίζεται σε 5,29 δισ. ευρώ. Στην Ελλάδα η Ρωσία έχει αναδειχθεί σε δεύτερο εξαγωγέα LNG, εκτοπίζοντας μερίδια άλλων παραγωγών, όπως των ΗΠΑ, οι οποίες, αν και παραμένουν στην πρώτη θέση, περιόρισαν τις ποσότητες που έβαλαν στο ελληνικό σύστημα.

Στον χορό της διακίνησης ρωσικών καυσίμων, κυρίως πετρελαίου, έχουν μπει φυσικά οι Έλληνες εφοπλιστές. Η κυριαρχία τους, ακόμα και μετά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, προκύπτει από το γεγονός ότι στις 10 ευρωπαϊκές εταιρείες με τις μεγαλύτερες μεταφορές από τα ρωσικά λιμάνια, οι 8 είναι ελληνικές. Οι Έλληνες εφοπλιστές, που δέχονται στενό «μαρκάρισμα» από τους Αμερικανούς, χρησιμοποιούν και το κόλπο της πανάκριβης πώλησης των τάνκερ τους απευθείας στη Ρωσία (η οποία διαθέτει μικρό στόλο τάνκερ), με μυστικές ρήτρες που προβλέπουν επαναγορά όταν αρθούν οι κυρώσεις!

Αυτά είναι τα παιχνίδια που παίζονται γύρω από τη ρωσική ενέργεια, η οποία υποτίθεται ήταν απαγορευμένη και δεν θα αγόραζε κανείς στην Ευρώπη. Αυτή είναι η υποκρισία των καπιταλιστών όπου υπάρχει κέρδος. Την ίδια ώρα ο λαός μας υποδέχεται τον χειμώνα με ακριβές τιμές ενέργειας και έχοντας ελαττώσει την κατανάλωσή της, και όλο αυτό δικαιολογείται ως αναγκαία θυσία για να μη νικήσει η Ρωσία στον πόλεμο!

 

Γιάννης Τριανταφύλλου