Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024

«Ενεργειακή αναβάθμιση» και στεγαστικό ζήτημα

 

Με τα νέα μέτρα της ΕΕ για την «ενεργειακή αναβάθμιση»
των σπιτιών, απειλούνται τα λαϊκά στρώματα της χώρας
μας με ξεσπίτωμα
Το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης κατοικιών προς ενοικίαση ή αγορά αναμένεται να κορυφωθεί τα επόμενα χρόνια στη χώρα μας όχι μόνο λόγω της υψηλής ζήτησης και χαμηλής προσφοράς, αλλά και εξαιτίας των νέων κανονισμών που ψηφίστηκαν τον περασμένο Μάρτιο από την ΕΕ σχετικά με την ενεργειακή αναβάθμιση.

Με βάση λοιπόν τον νέο κανονισμό της ΕΕ, από το 2030 και μετά, όλες οι κατοικίες προς ενοικίαση ή πώληση θα πρέπει να ανήκουν κατ’ ελάχιστον στην κατηγορία Ε΄ του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης. Δηλαδή, όσα ακίνητα κατατάσσονται σήμερα στις δύο τελευταίες κατηγορίες (Στ΄ και Ζ΄), θα βρεθούν εκτός αγοράς εν μια νυκτί! Ο κώδωνας του κινδύνου χτυπάει για το 55% περίπου του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος, κυρίως ακίνητα που έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1980. Επιπλέον, από το 2033 και μετά, ελάχιστο προαπαιτούμενο για τις κατοικίες που εκμισθώνονται ή πωλούνται θα είναι η κατηγορία Δ΄ του ενεργειακού πιστοποιητικού!

Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 2,2 εκατομμύρια κατοικίες θα καταστούν μη εμπορεύσιμες, εκτός και αν αναβαθμιστούν ενεργειακά, με το σχετικό κόστος να κυμαίνεται μεταξύ 15.000 και 25.000 ευρώ! Αυτό είναι το ποσό που χρειάζεται για την αναβάθμιση κατά δύο κατηγορίες του ενεργειακού πιστοποιητικού, που όμως δεν είναι αρκετό, καθώς οι απαιτήσεις θα αυξάνονται σταδιακά καθ’ όλη τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας, απαιτώντας όλο και υψηλότερες «βαθμολογίες» (π.χ. Γ΄, Β΄ κατηγορία κ.ο.κ.). Στην ίδια λογική κινείται και η απόφαση για σταδιακή υποχρεωτική κατάργηση, στον τομέα της θέρμανσης, των λεβήτων που λειτουργούν με πετρέλαιο και φυσικό αέριο έως το 2040!

Οι πολιτικές που υποτίθεται εξυπηρετούν την προστασία του περιβάλλοντος θα γίνουν με όρους κέρδους για τους λίγους και επιβάρυνσης για τους πολλούς. Τα μέτρα αποσκοπούν καθαρά στην υποστήριξη του κατασκευαστικού κεφαλαίου. Ο νέος κανονισμός της ΕΕ θα χτυπήσει τα λαϊκά στρώματα που έχουν την πλειοψηφία των παλιών ακινήτων και θα επωμιστούν ένα κόστος ανακαίνισης στο οποίο δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν. Αυτό θα απειλήσει το παραδοσιακά υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης της Ελλάδας. Οι υποχρεωτικές ανακαινίσεις θα αυξήσουν κι άλλο τις τιμές πώλησης και ενοικίασης, εκτοξεύοντας το ήδη υπαρκτό στεγαστικό πρόβλημα.

 

Γιάννης Τριανταφύλλου