Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

 

Αγγλία: Σε σειρά νέων απεργιακών κινητοποιήσεων προχώρησαν περίπου 50.000 ειδικευόμενοι γιατροί, με 3ήμερη απεργία από τις 21 Δεκεμβρίου και 6ήμερη από 3 Ιανουαρίου. Καταγγέλλουν τη συνεχιζόμενη πολιτική υποβάθμισης του εθνικού συστήματος υγείας (NHS), που έχει ως συνέπεια μαζικές αποχωρήσεις γιατρών και τεράστιες λίστες αναμονής για τους ασθενείς. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν αυξήσεις, προσλήψεις και βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

 Γερμανία: Χιλιάδες υπάλληλοι μεγάλων αλυσίδων λιανικής πώλησης προχώρησαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις στις 20-21 Δεκεμβρίου στα κρατίδια του Βερολίνου και του Βρανδεμβούργου. Διεκδικούν, μεταξύ άλλων, αύξηση 2,5 ευρώ στο ωρομίσθιο. Στις 7 και 8 Δεκεμβρίου απήργησαν οι μηχανοδηγοί των γερμανικών σιδηροδρόμων διεκδικώντας νέα κλαδική συλλογική σύμβαση με αυξήσεις. Σε δυναμικές κινητοποιήσεις προχωρούν, επίσης, σε διάφορες περιοχές της χώρας οι αγρότες, οι οποίοι είναι εξοργισμένοι από την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει την επιδότηση του αγροτικού πετρελαίου.

 Σουηδία: Συνεχίζεται από τα τέλη Οκτωβρίου μια απεργία που η σημασία της υπερβαίνει τα όρια της χώρας. Πρόκειται για την απεργία των μηχανικών και άλλων εργαζομένων για συλλογική σύμβαση στο εργοστάσιο της πολυεθνικής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla στο Γκέτεμποργκ. Το εκπληκτικό σε αυτή την απεργία είναι ότι δεκάδες σωματεία σε όλη τη χώρα δείχνουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους, καθώς τα μέλη τους αρνούνται οποιαδήποτε εργασία που σχετίζεται με την εταιρεία. Ταχυδρομικοί υπάλληλοι δεν παραδίδουν πινακίδες της Tesla, λιμενεργάτες έχουν μπλοκάρει τη φορτοεκφόρτωση αυτοκινήτων Tesla, συντηρητές και ηλεκτρολόγοι αρνούνται εργασίες σε κτήρια της εταιρείας, οδηγοί δεν παραδίδουν δέματα και επιστολές της εταιρείας κ.ο.κ. Απεργίες συμπαράστασης έχουν γίνει και στις γειτονικές χώρες, Νορβηγία, Δανία, Φινλανδία και Γερμανία. Η Tesla είναι διαβόητη για την εχθρότητά της έναντι του συνδικαλισμού.

 Καναδάς: 425.000 εργαζόμενοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα στην επαρχία του Κεμπέκ κατέβηκαν σε δυναμική 7ήμερη απεργία από τις 8 έως και τις 14 Δεκεμβρίου, απαιτώντας να μπει ένα τέρμα στην πολιτική λιτότητας, που μειώνει τους πραγματικούς μισθούς, αφήνει τις υπηρεσίες χωρίς προσωπικό και επιδεινώνει διαρκώς τις εργασιακές συνθήκες. Η κυβέρνηση ανέβασε την «προσφορά» της για μισθολογικές αυξήσεις από 9% σε 12,7%, αλλά σε βάθος 5ετίας, κάτι που σημαίνει καθαρή μείωση, λαμβανομένου υπ’ όψιν του πληθωρισμού. 

 

Από τη σύνταξη