Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ KAI ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ ΜΟΝΤΕΛΟ

 

Το καθεστώς χτυπά την κοινωνική συνοχή, αυξάνοντας την εγκληματικότητα, και από την άλλη υπερπροβάλλει την εγκληματικότητα για καλλιέργεια φόβου

 

Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές και «αξίες» που διαλύουν κάθε έννοια
κοινωνικής συνοχής και καλλιεργούν τον κοινωνικό κανιβαλισμό 
είναι βασική αιτία για τα αυξημένα φαινόμενα βίας και εγκληματικότητας

Το μονομελές δικαστήριο ανηλίκων Θεσσαλονίκης εξέτασε για το 2022 1.474 υποθέσεις, ενώ το 2019 (προ πανδημίας) ήταν 691. Το 2023 υπολογίζεται ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της εγκληματικότητας στους ανήλικους. Οι ποινικολόγοι παρατηρούν αύξηση όχι μόνο στον αριθμό αλλά και στην αγριότητα τέλεσης των πράξεων, ενώ υπάρχει μείωση του μέσου όρου ηλικίας των εμπλεκομένων. Αύξηση έχουμε και στα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας, αλλά εκεί που πραγματικά έχει εκτοξευτεί το ποσοστό είναι στη βία που έχει να κάνει με το οργανωμένο έγκλημα καθώς και στην οπαδική βία, που και τα δύο έχουν άμεση σχέση με την ασυδοσία των μεγαλοαστικών συμμοριών τύπου μαφίας.

Μια κοινωνία που «ευημερεί», με οικονομία που «ανθεί», όπως τα παρουσιάζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίζει έκρηξη της βίας. Τέτοια φαινόμενα κυριαρχούν σε χώρες με διαλυμένο τον κοινωνικό ιστό, φτώχεια και περιθωριοποίηση, όπως δηλαδή είναι και η πραγματική κατάσταση στη χώρα μας. Βασική αιτία όμως για την αύξηση της εγκληματικότητας είναι και η νεοφιλελεύθερη ιδεολογία που τα τελευταία χρόνια δηλητηριάζει την ελληνική κοινωνία. Η ιδεολογία του ατομικισμού, του ανταγωνισμού, η υπερπροβολή του πλουτισμού με κάθε κόστος, η εκμηδένιση των ανθρώπινων αξιών, της ίδιας της αξίας της ανθρώπινης ζωής. Με άλλα λόγια, αυτό που σπέρνεις, αυτό θερίζεις.

Οι συμμορίες που έχουν άμεση σχέση με το μεγάλο κεφάλαιο και δρουν κυρίως σε αθλητικούς χώρους εμπλέκονται και σε πολλές άλλες εγκληματικές δραστηριότητες, αλλά το σύστημα τις θέλει για να τις επιστρατεύσει σε περίπτωση που θα βρεθεί σε κοινωνικό κίνδυνο. Γι’ αυτό και τα μέτρα που νομοθετούνται εναντίον τους δεν εφαρμόζονται.

Από την άλλη, η υπερπροβολή των εγκλημάτων είναι σαν να καλλιεργεί το φαινόμενο παρά να το αποδυναμώνει. Δημιουργεί ένα μόνιμο αίσθημα φόβου (πρακτική δοκιμασμένη και με την πανδημία) που συνήθως αποδεικνύεται σωτήριο για την αστική τάξη, έτσι ώστε να εφαρμόζει ανενόχλητη τα σχέδιά της. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξέρει πολύ καλά και εφαρμόζει με συνέπεια την τρομοκράτηση του λαού, και όχι μόνο με τα μέσα καταστολής που διαθέτει.

Λογικές όπως ότι για όλα αυτά φταίνε τα «περιθωριακά στοιχεία», οι Ρομά, οι «τρελοί» κ.λπ., ή ότι φταίει η πολλή ελευθερία, η έλλειψη σοβαρής καταστολής, οι «χαλαροί νόμοι», το μόνο που κάνουν είναι να στρέφουν την κοινωνία στην ακροδεξιά, αφήνοντας φυσικά στο απυρόβλητο το σύστημα και τις πραγματικές αιτίες.

Ο ψυχολόγος Α.Π. Καλιαμπός, σε άρθρο που διαβάσαμε στον ημερήσιο Τύπο, εντοπίζει τις αιτίες της αύξησης της βίας στη ρητορική μίσους που καλλιεργείται από τα ΜΜΕ και το διαδίκτυο, στη συνεχή εξύμνηση του με κάθε μέσο πλουτισμού, στη διάλυση της οικογένειας (κυρίως μετά την επιβολή των μνημονίων), ενώ επισημαίνει ότι η βία τροφοδοτείται από το ότι έχουν εκλείψει πλέον οι έννοιες της χαράς, της ικανοποίησης και της αίσθησης σκοπού και νοήματος στη ζωή. Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι: αν η δουλειά των αστών είναι να δηλητηριάσουν την κοινωνία για να την οδηγήσουν στην παρακμή που τρέφει το σύστημά τους, η δουλειά του κάθε συνειδητού ανθρώπου είναι να καλλιεργεί τις αξίες και τα οράματα που αντιστοιχούν στην ανύψωση της ανθρώπινης φύσης και να παλεύει για την κοινωνία που μπορεί να δικαιώσει αυτές τις αξίες και αυτά τα οράματα!

 

Μαρία Καράβολα