Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024

Ρεκόρ στρατιωτικών δαπανών σε όλη την Ευρώπη

 

Ο επανεξοπλισμός της Ευρώπης διέπεται από μια τεράστια
αντίφαση: θα εξυπηρετήσει την 
«ανεξαρτησία» της
Ευρώπης από τις ΗΠΑ ή το αντίθετο;
Οι στρατιωτικές δαπάνες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) έφτασαν το 2023 το ποσό-ρεκόρ των 270 δις ευρώ. Το 2022 έξι χώρες μέλη είχαν αυξήσει τουλάχιστον 10% τις στρατιωτικές τους δαπάνες, ενώ η Σουηδία τις αύξησε κατά περισσότερο από 30%. Αξιωματούχοι της ΕΕ όπως ο Σαρλ Μισέλ και ο Χοσέπ Μπορέλ δεν έκρυψαν την ικανοποίησή τους. Ενώ παράλληλα δήλωσαν ότι η Ευρώπη πρέπει «να κάνει ακόμα πολλά για την άμυνά της», καθώς και πάλι «υστερούμε» σε σχέση με άλλους «παγκόσμιους παίκτες», όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα! Από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, δεν έχει ξαναϋπάρξει τέτοιος πυρετός παραγωγής ή αγοράς οπλικών συστημάτων, πυρομαχικών, πολεμικών πλοίων, αεροσκαφών, drones και κάθε είδους φονικής μηχανής.

Με δυο λόγια: ο μιλιταρισμός και η πολεμοκαπηλία επιστρέφουν, μέσα σε μια ήπειρο που τον περασμένο αιώνα ισοπεδώθηκε δύο φορές από πολέμους. Και μάλιστα με ευθύνη μιας «ένωσης» που υποτίθεται ότι φτιάχτηκε στον απόηχο του τελευταίου παγκοσμίου πολέμου για να εγγυηθεί την «ειρήνη» στην Ευρώπη!

Η Ελλάδα πρωτοπορεί στη νέα κούρσα εξοπλισμών. Αυτή τη στιγμή ξοδεύουμε σε όπλα σχεδόν τα διπλάσια από τον στόχο που βάζει το ΝΑΤΟ στα μέλη του (3,6% του ΑΕΠ έναντι στόχου 2%).

Η εύκολη δικαιολογία για όλα αυτά είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία και η «ρωσική επιθετικότητα». Ωστόσο, η πορεία προς τον επανεξοπλισμό της Ευρώπης είχε ξεκινήσει όταν δεν υπήρχε καν υπόνοια για αυτόν τον πόλεμο, με το –ξεκάθαρα ιμπεριαλιστικής λογικής– σκεπτικό ότι καμιά δύναμη δεν θα μπορέσει να σταθεί στους διεθνείς ανταγωνισμούς χωρίς μια αναβαθμισμένη πολεμική μηχανή.

Η νέα εξοπλιστική φρενίτιδα δεν θα φέρει περισσότερη «ασφάλεια» σε κανέναν! Ίσα ίσα εκφράζει το γεγονός ότι οι παθογένειες του παρηκμασμένου καπιταλιστικού συστήματος έχουν κακοφορμίσει και δεν μπορούν να λυθούν πια με ειρηνικά μέσα. Η κούρσα εξοπλισμών στερεί τους λαούς από πολύτιμους οικονομικούς πόρους, προετοιμάζει νέους γύρους λιτότητας μέσα σε κάθε χώρα, εξακοντίζει τη διαφθορά των κρατικών μηχανισμών και, φυσικά, προετοιμάζει νέους πολέμους και νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Επίσης, προάγει τη στρατιωτικοποίηση των κοινωνιών, ενισχύει κάθε αντιδραστική, εθνικιστική και πολεμοκάπηλη δύναμη και απειλεί, πέρα από την ειρήνη, και τη δημοκρατία.

 

Πάρις Δάγλας