Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΞΕΚΛΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΡΟΤΙΑ

 Κοροϊδία οι «παραχωρήσεις» Μητσοτάκη – Οι αγρότες πρέπει να επιμείνουν

Η αγροτιά ξεσηκώνεται ενάντια στον κίνδυνο αφανισμού της από την
πολιτική του χρηματιστικού κεφαλαίου και της αδίστακτης κυβέρνησής του

 

Οι Έλληνες αγρότες έχουν ξεσηκωθεί σε όλη τη χώρα, ακολουθώντας τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους. αιτία για τον ξεσηκωμό τους είναι κατ’ αρχήν η οικονομική δυσπραγία, που έχει προκύψει από: α) Την αύξηση του κόστους παραγωγής, με την ακρίβεια στα γεωργικά εφόδια (λιπάσματα, φυτοφάρμακα) και την αύξηση στις τιμές του πετρελαίου και του ηλεκτρικού ρεύματος. β) Τις χαμηλές για τον παραγωγό και ακριβές για τον καταναλωτή τιμές των αγροτικών προϊόντων. γ) Τις ζημιές που έχει προκαλέσει ο υγρός καιρός σε πολλές καλλιέργειες (ελαιόδεντρα, αμπέλια, βαμβάκι). δ) Την καταστροφή από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, στην οποία συγκεντρώνεται το 25% της συνολικής αγροτικής παραγωγής της χώρας, είναι δηλαδή ο κεντρικός πυρήνας της.

Οι αγρότες έχουν διαμορφώσει αιτήματα που απαντάνε στα άμεσα προβλήματά τους (αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια, πλήρης αποζημίωση για φυσικές καταστροφές), αλλά και αιτήματα που δημιουργούν τη βάση για τη συμμαχία με τους εργαζόμενους της πόλης: να μην εφαρμοστεί η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), που στην ουσία μέσω της «πράσινης μετάβασης» επιδιώκει την εξαφάνιση της αγροτικής παραγωγής· να κλείσει η «ψαλίδα» ανάμεσα στις τιμές παραγωγού και καταναλωτή, προς όφελος και του παραγωγού και του καταναλωτή· να γίνει έλεγχος για τις παράνομες «ελληνοποιήσεις» προϊόντων· να στηριχτεί τεχνικά και επιστημονικά η παραγωγή.

Οι απαντήσεις του πρωθυπουργού ήταν σκέτη κοροϊδία: 10% μείωση στο ηλεκτρικό ρεύμα και πιθανή επιστροφή από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Ούτε λέξη για τα δομικά προβλήματα της ελληνικής αγροτοκτηνοτροφίας, ή για το ξεχέρσωμα χωραφιών και βοσκοτόπων απ’ τα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα των καπιταλιστών της «πράσινης» –πανάκριβης– ενέργειας, ή για τα άλλα αιτήματα των αγροτών. Είναι επόμενη μια τέτοια στάση, γιατί η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσωπικά είναι το πιο αδίστακτο πολιτικό επιτελείο του εγχώριου χρηματιστικού κεφαλαίου. 

Η βαθύτερη αιτία του πανευρωπαϊκού ξεσηκωμού του αγροτικού κόσμου είναι η τάση του κεφαλαίου σήμερα, αν όχι να εξαφανίσει, να συρρικνώσει την αγροτική παραγωγή, είτε για τις μπίζνες της «πράσινης μετάβασης» είτε για την παραγωγή χημικών συνθετικών τροφών και τα κέρδη των σχετικών επιχειρήσεων. Στην Ελλάδα άμεσο κίνδυνο απ’ αυτήν την κατάσταση διατρέχει ο παραδοσιακός τομέας της εκτροφής αιγοπροβάτων (κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα), που βρίσκεται σε φάση μεγάλης συρρίκνωσης.

Οι αγρότες πρέπει να επιμείνουν στον αγώνα τους. Το επόμενο βήμα, μαζί με τα μπλόκα, μπορεί να είναι η συμμαχία με τους εργαζόμενους της πόλης, μέσω της δημιουργίας κοινών επιτροπών για τον έλεγχο στις τιμές των προϊόντων και στο σύστημα διακίνησής τους. Ώστε να χτυπηθεί η ακρίβεια που τσακίζει το λαϊκό εισόδημα, αλλά και να προστατευτούν παραγωγοί και οι καταναλωτές εργαζόμενοι απ’ τα συμφέροντα των μεγαλεμπόρων, των μεσαζόντων και των σούπερ μάρκετ. Αυτοί είναι οι βασικοί υπεύθυνοι για τη μεγάλη «ψαλίδα» που υπάρχει ανάμεσα στις τιμές παραγωγής και τις τιμές λιανικής κατανάλωσης των αγροτικών προϊόντων. Ακόμα πρέπει να στηθούν ξανά, σε σωστή βάση αυτή τη φορά, οι ενώσεις και οι συνεταιρισμοί, με έλεγχο απ’ τους ίδιους τους αγρότες, με πρόσληψη έμπιστων τεχνικών και επιστημόνων, για τη στήριξη και αναβάθμιση της παραγωγής. Με αυτόν τον τρόπο θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του μικρού κλήρου και των δυσβάσταχτων συνθηκών της μικρής παραγωγής και θα μπορούν να υπάρχουν φθηνά και ποιοτικά προϊόντα. Ο αγώνας που δίνουν οι αγρότες είναι κομβικός για όλη την εργαζόμενη κοινωνία. Γι’ αυτό οι αγρότες πρέπει να επιμείνουν, με τη συμμαχία του οργανωμένου εργατικού κινήματος και κάθε συνειδητού πολίτη.

 

Σ. Κρόκος