Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Η Γερμανία σε ύφεση και κοινωνικό αναβρασμό

 

Ο αριθμός ρεκόρ νέων μελών στα γερμανικά εργατικά
συνδικάτα το 2023 είναι από τα πλέον ελπιδοφόρα γεγονότα
πανευρωπαϊκά
Σε φάση πολύπλευρης κρίσης εισέρχεται η «ατμομηχανή» της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), η Γερμανία, κάτι που σίγουρα θα επηρεάσει και όλη την Ε.Ε. Πιο συγκεκριμένα, η ανάπτυξη έκλεισε στο τέλος του 2023 στο -0,3%, το ΑΕΠ στο -0,5%, η παραγωγή στο -0,7%, ο πληθωρισμός στο 5,9%, ενώ είναι σημαντικό ότι το 67% των γερμανικών εταιρειών μεταφέρουν αυτήν τη στιγμή παραγωγικές δραστηριότητες στο εξωτερικό,ειδικά στους βασικούς τομείς των βιομηχανικών προϊόντων, των χημικών και των αυτοκινήτων. Γίνονται μαζικές περικοπές θέσεων εργασίας στις μεγαλύτερες γερμανικές βιομηχανίες: BASF, Bosch, Volkswagen, Bayer, Continental και Miele.

Οι εκροές κεφαλαίων από τη Γερμανία το 2022 ήταν κατά 132 δις δολάρια περισσότερες σε σχέση με τις άμεσες επενδύσεις που έγιναν στη χώρα. Η Γερμανία υφίσταται, μάλιστα, τη μεγαλύτερη εκροή κεφαλαίων από όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ και δεν αναμένεται βελτίωση το 2024. Είναι χαρακτηριστικό, επίσης, ότι αυξάνονται τα παράπονα για βασικές υποδομές, όπως αυτοκινητόδρομοι, γέφυρες και συνδέσεις στο διαδίκτυο.

Με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, ήρθε στην επιφάνεια η υπερβολική ενεργειακή εξάρτηση της Γερμανίας από τις φθηνές ενεργειακές πηγές της Ρωσίας και η μεγάλη εξάρτησή της σε βιομηχανικές πρώτες ύλες από Κίνα, Ρωσία και Ουκρανία. Η συμμαχία Κίνας-Ρωσίας και η μείωση των αναπτυξιακών προοπτικών της κινεζικής οικονομίας περιόρισαν τις μεγάλες γερμανικές εξαγωγές των τελευταίων δεκαετιών προς την τεράστια αυτή αγορά, ενώ παράλληλα γίνεται όλο και πιο φανερή η αδυναμία άσκησης προστατευτικής πολιτικής έναντι της Αμερικής. Επιπλέον, η αύξηση του κόστους του χρήματος συνεπάγεται μείωση των επενδύσεων και της ιδιωτικής κατανάλωσης. Επίσης, η Γερμανία έχει έναν από τους χαμηλότερους δείκτες ανανέωσης του πληθυσμού, γεγονός που μακροπρόθεσμα θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή αλλά και την κοινωνική συνοχή. Τέλος, η προωθούμενη «πράσινη μετάβαση» θα απαιτήσει  κεφάλαια που μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί και διεθνείς συνεργασίες που δεν έχουν συναφθεί.

Από την άλλη, οι πρόσφατες μεγάλες κινητοποιήσεις των αγροτών με τρακτέρ σε κεντρικά σημεία του Βερολίνου, η εγγραφή χιλιάδων νέων μελών στα σωματεία και οι αυξανόμενες εργατικές κινητοποιήσεις δείχνουν ότι ο γερμανικός λαός μπαίνει σε μια φάση αφύπνισης και κοινωνικών συγκρούσεων, κάτι που σίγουρα θα επηρεάσει και τους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης!

 

Γιάννης Τριανταφύλλου