Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Πωλείται η Ελλάδα στο fund CVC

 

Τα αρπακτικά όρνια της CVC κατασπαράζουν τον 
δημόσιο (αλλά και ιδιωτικό) πλούτο της χώρας,
με τις πλάτες του Μητσοτάκη
Η CVC Capital Partners είναι ένα fund με έδρα το Λουξεμβούργο και διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 188 δις ευρώ σε παγκόσμιο επίπεδο. Η CVC ιδρύθηκε το 1981 και λειτουργεί όπως όλα τα αρπακτικά funds, αναζητώντας ευκαιρίες επένδυσης και δημιουργώντας υπεραξίες, πουλώντας αργότερα, με μέσο χρόνο υλοποίησης της εξόδου από αυτές τις επενδύσεις τα 7 έτη.

Στην Ελλάδα ήρθε το 2017 και έχοντας ένα πλάνο εξαγορών τουλάχιστον 1,5 δις ευρώ, ξεκίνησε με την εξαγορά του ιδιωτικού νοσοκομείου Metropolitan, ενώ πλέον κατέχει και τα νοσοκομεία «Υγεία», «Μητέρα», «Ιασώ», «Απολλώνειο» και Creta Interclinic. Από τον Οκτώβριο του 2021 ελέγχει το 10% των μετοχών της ΔΕΗ, ενώ το 2022 εξαγόρασε το 90% των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Εθνική Τράπεζα. Το 2020 εξαγόρασε από τον όμιλο MIG την εταιρεία τροφίμων Vivartia, η οποία ελέγχει τις γαλακτοβιομηχανίες «Δέλτα», «Δωδώνη», UMC, τις εταιρείες κατεψυγμένων προϊόντων «Μπάρμπα-Στάθης» και «Χρυσή Ζύμη», καθώς και τη Food Services and Entertainment, στην οποία ανήκουν οι αλυσίδες καφέ και εστίασης Goody’s, Flocafe, Everest και La Pasteria. Από τον Μάιο του ίδιου έτους η CVC ελέγχει και το 49% της ψηφιακής πλατφόρμας Skroutz

Παράλληλα, ετοιμάζεται να ιδρύσει από κοινού με το ιδιωτικό Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας επιχείρηση με την επωνυμία University of Nicosia Greece Branch Medical Limited, με σκοπό να αποτελέσει την πρώτη ιδιωτική ιατρική σχολή στην Ελλάδα. Μάλιστα, η αίτηση κατατέθηκε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού πολύ πριν τη κατάθεση του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια – που σημαίνει ότι γνώριζαν εκ των προτέρων το περιεχόμενό του. Το τελευταίο δεν προκαλεί έκπληξη αφού η CVC έχει μια «πολυεπίπεδη» συνεργασία με την κυβέρνηση της ΝΔ και τον Μητσοτάκη προσωπικά. Είναι ο αγοραστής, από τη ΔΕΗ, του δικτύου διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, του ΔΕΔΔΗΕ, που απέκτησε έναντι 2,2 δις ευρώ, λίγο πριν εκτοξευτούν στα ύψη οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και τα κέρδη της ΔΕΗ. Μάλιστα, όλως τυχαίως, στη διάρκεια αυτών των συναλλαγών ΔΕΗ-CVC, στα γραφεία της CVC εργαζόταν η κόρη του Μητσοτάκη, Σοφία. Τέλος, σε τελικό στάδιο φαίνεται ότι μπαίνουν οι διαπραγματεύσεις και για την εξαγορά της εταιρείας τηλεπικοινωνιών NOVA, ενώ ήδη εξαγόρασε και τις μαρίνες της Ζέας, των Γουβιών στην Κέρκυρα και της Λευκάδας.

Αυτή είναι η Ελλάδα του Μητσοτάκη, όπου όλα, υγεία, παιδεία, τηλεπικοινωνίες, ενέργεια κ.ά, πωλούνται μπιρ παρά στο μεγάλο κεφάλαιο, και μάλιστα στην πιο αρπακτική εκδοχή του!

 

Γιάννης Τριανταφύλλου