Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Η λαϊκή αντίσταση στην Αργεντινή

 

Ο αργεντίνικος λαός αντιστέκεται στα μέτρα εξαθλίωσης
του Μιλέι. Μια αποτυχία του νεοφιλελευθερισμού στην
Αργεντινή θα έχει διεθνή αντίκτυπο.
Ο Χαβιέρ Μιλέι, ο νέος ακραία νεοφιλελεύθερος πρόεδρος της Αργεντινής, δέκα μέρες μετά την ανάληψη της εξουσίας, τον Δεκέμβρη του 2023, παρουσίασε ένα «αναγκαίο» και «επείγον» διάταγμα που τροποποιεί ή καταργεί πάνω από 300 κανονισμούς. Ανατρέπει εργασιακές κατακτήσεις, απελευθερώνει τις τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης, περικόπτει επιδόματα, μπλοκάρει τη χρηματοδότηση δημοσίων έργων, απολύει 5.000 δημοσίους υπαλλήλους, ιδιωτικοποιεί δημόσιες επιχειρήσεις και «απορρυθμίζει» την οικονομία, με υποτίμηση 54% του νομίσματος. Το αποτέλεσμα είναι η ραγδαία αύξηση των τιμών και η άνοδος του πληθωρισμού σχεδόν στο 200% ετησίως. Τα εισοδήματα των νοικοκυριών εξανεμίστηκαν, βυθίζοντας κάτω από το όριο της φτώχειας το 57% των Αργεντινών.

Αμέσως τις επόμενες μέρες, ο λαός βγήκε στους δρόμους. Έγιναν τρεις μεγαλειώδεις διαμαρτυρίες, με συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις, από τις 21 ως τις 28 Δεκέμβρη. Στις 3 Γενάρη, η δικαιοσύνη ανέστειλε, έστω και προσωρινά, την εφαρμογή των ακραίων αντεργατικών-αντισυνδικαλιστικών μέτρων, βάζοντας το πρώτο εμπόδιο στις ακροδεξιές ορέξεις του Μιλέι.

Σε μια προσπάθεια να καταστείλει τις διαδηλώσεις, η υπουργός Ασφάλειας Πατρίσια Μπούλριτς ανακοίνωσε ένα νέο πρωτόκολλο, σύμφωνα με το οποίο οι γονείς εφήβων διαδηλωτών ή εκείνοι που φέρνουν στις διαδηλώσεις τα παιδιά τους θα τιμωρούνται, ενώ οργανώσεις ή μεμονωμένα άτομα θα πληρώνουν τα έξοδα της αστυνομίας για την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων!

Στις 25 Γενάρη και στις 3 Φλεβάρη η αστυνομία χρησιμοποίησε πλαστικές σφαίρες και αύρες νερού για να καταστείλει τις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις του αργεντίνικου λαού. Στην τελευταία οι διαδηλωτές ξεπέρασαν τους 500.000 μόνο στο Μπουένος Άιρες. Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας γίνονται σε όλες τις μεγάλες πόλεις, με τους διαδηλωτές να χτυπούν κατσαρόλες και να έρχονται σε σύγκρουση με την αστυνομία.

Το PTS, ένα κόμμα τροτσκιστικής-μαρξιστικής αναφοράς, με τέσσερις βουλευτές, ίσως η μόνη πραγματικά αριστερή αντιπολίτευση, πρωτοστατεί στη δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου ενάντια στα μέτρα του Μιλέι.Καλεί οργανώσεις συνδικαλιστικές, γυναικείες, κοινωνικές, πολιτιστικές, τις συνελεύσεις γειτονιάς, οργανώσεις αυτοχθόνων και άλλες να πάρουν αποφάσεις ώστε να δημιουργηθεί ένα μαζικό μέτωπο ενάντια στις μεταρρυθμίσεις.

Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο άρθρο μας, δεν θα είναι εύκολο σε οποιονδήποτε Μιλέι να περάσει τόσο σκληρά ακροδεξιά μέτρα και μάλιστα σε έναν λαό που τελευταία είχε κερδίσει με αγώνες πολλά δικαιώματα, όπως επιδόματα για τους ανέργους, πλαφόν στις εξαγωγές για τη μη αύξηση των τιμών, διατίμηση βασικών αγαθών, το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση και άλλα δικαιώματα που θέλει να καταργήσει.

 

Χρήστος Χατζής