Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

Ανταπόκριση από τη Μεσσηνία

Την περιοχή μας συντάραξε ο τραγικός θάνατος μιας νεαρής κοπέλας από την Πάτρα τον Αύγουστο σε μια χαράδρα στο Πολυλίμνιο, ένα χωριό κοντά στην Πύλο, από κατολίσθηση βράχου. Αν πρέπει να αναζητηθεί κάποιος υπεύθυνος για το δυστύχημα δεν μπορεί να είναι άλλος απ’ το τουριστικό μοντέλο ανάπτυξης και τους ντελάληδές του. Μια χαράδρα με μερικές λιμνούλες και ένα μικρό καταρράκτη υπερ-διαφημίστηκε πανελλήνια, με αποτέλεσμα να συρρέει μαζικά κόσμος ανυποψίαστος.
Ένα τέτοιο μέρος όμως κρύβει κινδύνους, δεν είναι όπως ένας περίπατος στην παραλία με σορτ και παντόφλες. Ουδείς νοιάστηκε γι’ αυτό. Το προηγούμενο βράδυ είχε βρέξει καταρρακτωδώς και την προηγούμενη ημέρα είχε γίνει στη χαράδρα… συναυλία με ηχητικά συστήματα χιλιάδων ντεσιμπέλ.
Το τουριστικό μοντέλο ανάπτυξης δεν έχει να προσφέρει τίποτε ουσιαστικό στην καλυτέρευση της ζωής της υπαίθρου και στην ανασυγκρότηση της οικονομίας της, ενώ καλλιεργεί ένα πνεύμα παρασιτισμού και τυχοδιωκτισμού, αντίθετο στην κοινωνική συνειδητοποίηση. Το επιστέγασμά του είναι μέχρι και τραγικά δυστυχήματα.


Χ.Ρ.