Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

Η ΔΕΗ στο έλεος των αρπακτικών

Η κυβέρνηση στηρίζει στον ζωτικής σημασίας χώρο της ενέργειας τα
 συμφέροντα των πιο αρπακτικών καπιταλιστών  
Η γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ αποφάσισε την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ (του κεντρικού διαχειριστή ρεύματος) από την υπόλοιπη εταιρεία. Αυτό πολύ απλά σημαίνει ιδιωτικοποίηση. Θα δοθεί προς πώληση το 24% του ΑΔΜΗΕ, που η κυβέρνηση το παρουσιάζει ως μειοψηφικό ποσοστό. Όμως, επειδή η ΔΕΗ είναι κατά 51% δημόσια και 49% ιδιωτική, το 49% προστίθεται στο 24% και η πλειοψηφία του ΑΔΜΗΕ (73%) είναι πλέον στο έλεος των αρπακτικών της ενέργειας. Συριζέικες κουτοπονηριές, για να δοθεί «φύλλο συκής» στο ξεπούλημα.

Η πιο εξωφρενική όμως απειλή για την ίδια την υπόσταση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού είναι το να την υποχρεώσουν με κρατικό νόμο να στείλει τα 2/3 των πελατών της σε ανταγωνιστές. Πάνε δηλαδή να ξαναστήσουν τη «φάμπρικα» όπου εταιρείες με ανύπαρκτη υποδομή γίνονταν πωλητές ρεύματος και θησαύριζαν σε βάρος της ΔΕΗ και των καταναλωτών. Το σκάνδαλο δύο τέτοιων εταιρειών είναι ακόμα στη δικαιοσύνη, ενώ το «φέσι» των 200 εκατομμυρίων ευρώ στους καταναλωτές κλήθηκε να το πληρώσει η ΔΕΗ. Τώρα ετοιμάζονται να γίνουν «πωλητές» ρεύματος μέχρι και εταιρείες ταχυδρομικών διανομών.
Η ΔΕΗ αποτελεί πάντα στόχο των αρπακτικών της ενέργειας, γνωστών μεγαλοκαπιταλιστών που λυμαίνονται τη χώρα, για τους εξής λόγους:
- Για να χαρατσώνουν τον ελληνικό λαό (τώρα ετοιμάζεται και άλλη αύξηση ρεύματος έως τις 30 Σεπτεμβρίου, που θα «ισοφαρίσει» την όποια μείωση είχε γίνει στους συνεπείς καταναλωτές).
- Για να τη λεηλατούν και να θησαυρίζουν αγοράζοντας φτηνό ρεύμα για τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής που έχουν οι ίδιοι.
- Για να δημιουργούν εταιρείες-παράσιτα που θα πλουτίζουν εις βάρος ΔΕΗ και καταναλωτών.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζει τα πιο τυχοδιωκτικά καπιταλιστικά σχέδια, που η ίδια είχε καταγγείλει φραστικά όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Ενώ η ΔΕΗ θα έπρεπε να είναι βασικός πυλώνας της παραγωγικής ανασυγκρότησης των χώρας, η δικτατορία των μεγαλοκαπιταλιστών τη θέλει διαλυμένη για τους δικούς της, εγκληματικούς σκοπούς. Τα καινούργια τους σχέδια πρέπει να βρουν έμπρακτη αντίσταση από τον ελληνικό λαό. ΔΕΗ δημόσια, με φθηνό ρεύμα, στήριγμα της παραγωγής είναι το δικό μας σχέδιο και μπορεί να γίνει πραγματικότητα μόνο με την οργανωμένη πάλη μας.


Σ. Κρόκος