Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

Γαλλία: Σε μια εξέλιξη κομβικής σημασίας, η γαλλική εργατική τάξη επέστρεψε στον δρόμο του αγώνα ενάντια στην αντεργατική «μεταρρύθμιση» Ολάντ-Βαλς-Ελ Κομρί. Στις 16 Σεπτεμβρίου, 170.000 εργαζόμενοι και νέοι διαδήλωσαν σε όλη τη Γαλλία, εγκαινιάζοντας εκ των πραγμάτων μια νέα αγωνιστική φάση. Η μεγάλη πορεία στο Παρίσι χτυπήθηκε από την αστυνομία και ακολούθησαν εκτεταμένα επεισόδια. Η ξεπουλημένη συνδικαλιστική γραφειοκρατία έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι το βάρος θα πέσει τώρα σε άλλες μορφές «αγώνα» (προσφυγές στα δικαστήρια κ.λπ.), αλλά η γαλλική εργατική τάξη δεν έχει καθόλου την ίδια γνώμη.


Ινδία: Στις 2 Σεπτεμβρίου έλαβε χώρα μια πανεθνική απεργία που χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη απεργία στην ιστορία όσον αφορά τον αριθμό των συμμετεχόντων. Κάπου 150 με 180 εκατομμύρια εργάτες πήραν μέρος, με προμετωπίδα τη λίστα με τα 12 βασικά αιτήματα των ινδικών συνδικάτων (αύξηση κατώτατου μισθού, σύνταξη για όλους τους εργάτες, αυστηρή εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων, έλεγχος στις τιμές κ.λπ.). Βασικές βιομηχανίες νέκρωσαν, ενώ μαζική υπήρξε η συμμετοχή και σε άλλους τομείς, όπως οι τηλεπικοινωνίες. «Πρωταθλήτρια» της συμμετοχής ήταν η πολιτεία Κεράλα στα νοτιοδυτικά. Η κυβέρνηση Μόντι, κατ’ εντολή του ινδικού κεφαλαίου, που έχει αναβαθμιστεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, εξαπολύει γενική επίθεση σε βασικά εργατικά δικαιώματα αλλά και σε οτιδήποτε δημόσιο. Η αντίσταση της δεύτερης μεγαλύτερης αριθμητικά εργατικής τάξης του κόσμου είναι σθεναρή, με τις αντικαπιταλιστικές ιδέες να ενισχύονται ξεκάθαρα.

Γερμανία: Περισσότεροι από 250.000 πολίτες διαδήλωσαν σε επτά μεγάλες πόλεις της χώρας ενάντια στη Διατλαντική Συμφωνία Επενδύσεων και Εμπορίου (TTIP) στις 17 Σεπτεμβρίου. Η συγκεκριμένη και οι άλλες συνθήκες (CETA, TiSA) που υπονομεύουν στοιχειώδη δικαιώματα των πολιτών και των λαών προς όφελος των μεγάλων πολυεθνικών έχουν ξεσηκώσει τεράστιες αντιδράσεις από τον γερμανικό λαό. Η πίεση αυτή ανάγκασε ακόμα και τον αντικαγκελάριο της Μέρκελ, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, να δηλώσει ότι η TTIP είναι «νεκρή».

Βέλγιο: 70.000 εργαζόμενοι διαδήλωσαν στις Βρυξέλλες στις 29 Σεπτεμβρίου, ενάντια στο νέο πακέτο αντεργατικών μέτρων της κυβέρνησης, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, περικοπές στο δημόσιο και αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια.


Από τη σύνταξη