Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2016

6 Σεπτεμβρίου: Οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα της «Παιδικής Στέγης», που διεκδικούν τα δεδουλευμένα μηνών, έκαναν συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα.

Οι μεταλλεργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος έκαναν συγκέντρωση στην πύλη της Ζώνης, διαμαρτυρόμενοι για τα εμπόδια που προβάλλει η νέα –κινέζικη– διοίκηση του ΟΛΠ στην πρόσβασή τους στο χώρο εργασίας.

7 Σεπτεμβρίου: Οι εργαζόμενοι στο Ινστιτούτο Γεωλογικών Μελετών (ΙΓΜΕ) έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων, συμπαραστεκόμενοι σε τρεις συναδέλφους τους που δικάζονταν για τον αγώνα που δόθηκε ενάντια σε 130 απολύσεις πριν από μερικά χρόνια. Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν αθωωτική.


8 Σεπτεμβρίου: Οι απολυμένοι υπάλληλοι του ξενοδοχείου «ATHENS LEDRA» στην Αθήνα έκαναν πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου τους απαγορεύτηκε από τα ΜΑΤ να προσεγγίσουν.

12 Σεπτεμβρίου: Οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια της πτηνοτροφίας «ΖΟΥΡΑΣ» έκαναν συγκέντρωση στα δικαστήρια Χαλκίδας, την ημέρα που εκδικαζόταν ο πλειστηριασμός των εγκαταστάσεων της επιχείρησης.

Οι εργαζόμενοι της εταιρείας πληροφορικής «RETAIL LINK» με μαζική παρέμβαση απέτρεψαν την απόλυση συναδέλφου τους.

15 Σεπτεμβρίου: Οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης έκαναν 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας, ενάντια στις ρυθμίσεις του υπουργείου που κόβουν χιλιάδες θέσεις εργασίας, ελαστικοποιούν το ωράριο των εκπαιδευτικών, διαλύουν τις σταθερές δομές που είχαν απομείνει σε νηπιαγωγεία και δημοτικά. Ο αγώνας συνεχίστηκε με δίωρη στάση εργασίας στις 30 Σεπτεμβρίου.

19 Σεπτεμβρίου: Οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου έκαναν τρίωρη στάση εργασίας, διαμαρτυρόμενοι για τις συνεχιζόμενες τεράστιες ελλείψεις του.

Οι εργάτες της κατασκευαστικής εταιρείας «ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ» (έργα ΔΕΗ) σε Αττική και Κόρινθο ξανάρχισαν τον αγώνα τους για την πληρωμή δεδουλευμένων και για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, με πενθήμερη απεργία. Δραματική κατάσταση όσον αφορά τις πληρωμές υπάρχει στους εργάτες των υπεργολαβιών.

22 Σεπτεμβρίου: 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας έκαναν οι εργαζόμενοι στις ιδιωτικές μονάδες Ειδικής Αγωγής της Αθήνας. Υπάρχουν χρωστούμενα στους εργαζόμενους έως και 10 και 12 μηνών.

Οι ναυτεργάτες της ακτοπλοΐας έκαναν 48ωρη απεργία σε όλα τα λιμάνια της χώρας. Αγωνίζονται ενάντια στη διάλυση της ασφάλισής τους, στο καθεστώς γαλέρας των υπέργηρων καραβιών και κύρια ενάντια στη θέληση των εφοπλιστών να μειώσουν τις οργανικές συνθέσεις των πλοίων και να τους πετάξουν έξω από τα βαπόρια, φτιάχνοντας πληρώματα με φθηνούς αλλοδαπούς.

27 Σεπτεμβρίου: Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι έκαναν τετράωρη στάση εργασίας και πορεία στο υπουργείο Εργασίας, όπου αντιμετώπισαν την καταστολή των ΜΑΤ. Αγωνίζονται ενάντια στην περικοπή του εφάπαξ (σχεδιάζεται η κατάργηση των 20 χρόνων εργασίας σαν χρονικού ορίου δυνατότητας καταβολής εφάπαξ) και στις περικοπές έως 20% των ασφαλιστικών τους χορηγήσεων.

28 Σεπτεμβρίου: Οι υπάλληλοι του υπουργείου Εργασίας έκαναν τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στην πόρτα του υπουργείου, διαμαρτυρόμενοι για προσβλητικές δηλώσεις σε βάρος τους από την υπουργό Θεανώ Φωτίου.

Οι εργαζόμενοι της «Εγνατίας Οδού» στη Βόρεια Ελλάδα έκαναν 4ωρη στάση εργασίας ενάντια στην προκήρυξη του ξεπουλήματος του οδικού άξονα. Την επόμενη ημέρα συνέχισαν με 24ωρη απεργία.


Σ. Κρόκος