Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Κάτω τα χέρια από τη ΒΙΟ.ΜΕ.

Το σύνθημα των εργατών της ΒΙΟ.ΜΕ. τα λέει όλα! Τα
 αυτοδιαχειριζόμενα εργοστάσια δεν πρέπει μόνο να τα
 υπερασπιστούμε αλλά και να τα πολλαπλασιάσουμε.
Κλιμακώνεται το βρώμικο παιχνίδι εις βάρος των εργαζομένων του αυτοδιαχειριζόμενου εργοστασίου της ΒΙΟ.ΜΕ. στη Θεσσαλονίκη. Μέσα Σεπτέμβρη ο σύνδικος της πτώχευσης προσπάθησε, αλλά εμποδίστηκε από τους εργαζόμενους, να εισβάλει στο εργοστάσιο προκειμένου να κάνει έλεγχο και καταγραφή. Σύντομα αποκαλύφθηκε η  νέα απόπειρα πλειστηριασμού του εργοστασίου στις 20 Οκτώβρη, μετά τη ματαίωση του προηγούμενου, τον Δεκέμβριο. Η παρεμπόδισή του προκάλεσε την αυτεπάγγελτη (!) μήνυση της εισαγγελίας Θεσσαλονίκης κατά του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων, μετά από καταγγελία του συνδίκου.

Για την πλήρη εικόνα της υπόθεσης: ο πρώην ιδιοκτήτης, αφού εκμεταλλεύτηκε τη φιλοεργοδοτική νομοθεσία, φέσωσε τις τρεις επιχειρήσεις του ομίλου της ΒΙΟ.ΜΕ., τις χρεοκόπησε, άφησε απλήρωτους (άρα έκλεψε και από αυτούς) πάνω από 350 εργαζόμενους, οδήγησε στην εξαθλίωση τις οικογένειές τους και έχει καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης που διαρκώς αποφεύγει, έρχεται ως «αξιοπρεπής κύριος» να αρπάξει, πουλώντας ακόμα και το «πτώμα» που άφησε. Η αστική δικαιοσύνη παραβλέπει όλη αυτή τη βία και εξαντλεί την «ευαισθησία» της σε διώξεις κατά των εργαζομένων! Το δικαίωμα στην ατομική ιδιοκτησία πάνω από το δικαίωμα στη ζωή και την εργασία!
Προφανής στόχος, εκτός από την τρομοκράτηση των εργαζομένων, είναι η καρατόμηση της ηγεσίας τους, για να καμφθεί ο αγώνας τους. Ευτυχώς, οι εργάτες της ΒΙΟ.ΜΕ. έχουν «ψηθεί» από τον ίδιο τους τον πόλεμο, που δίνουν σχεδόν 5 χρόνια τώρα. Η ηθική τους υπεροχή τούς εξοπλίζει με δύναμη να υπερασπίζονται όχι μόνο τα μέσα παραγωγής τους αλλά μέχρι και κατοικίες εργαζομένων που βγαίνουν στον πλειστηριασμό.
Πριν από λίγες μέρες, μετά από έξι χρόνια, έφτασαν στο σημείο να μπορούν να κάνουν συντήρηση σε μία από τις γραμμές παραγωγής και να βγάλουν ξανά την πρώτη παραγωγή κιόλας. Η αλληλεγγύη άλλων εργαζομένων τους έδωσε τη δυνατότητα να αποκτήσουν μέχρι και το πρώτο φορτηγάκι για τις διανομές τους.
Οι μεθοδεύσεις εναντίον του αγώνα τους έχουν πια άλλο νόημα. Η προσπάθεια της ΒΙΟ.ΜΕ. αντρώνεται και είναι από τις τελευταίες ευκαιρίες του αστικού κράτους να την εξοντώσει. Το σύνθημα των εργαζομένων της ΒΙΟ.ΜΕ. συμπυκνώνει με τον καλύτερο τρόπο την ωρίμανση της προσπάθειάς τους: «Αν δε μπορείτε εσείς, μπορούμε εμείς!». Και πρέπει να γίνει σύνθημα και πράξη από όλους μας!


Θωμάς Θαλασσινός