Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Βόμβα στα θεμέλια της Ευρωζώνης η Ιταλία

Η χειμαζόμενη ιταλική οικονομία δεν μπορεί να αντέξει τα όλο και 
πιο σφιχτά δεσμά της ευρω-λιτότητας
Για τις 4 Δεκεμβρίου έχει οριστεί στην Ιταλία η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση που ζητά ο πρωθυπουργός Ρέντσι. Βασικοί άξονες των αλλαγών που προτείνει είναι η μείωση των μελών και της δύναμης της Γερουσίας (η κυβέρνηση θα χρειάζεται πλέον ψήφο εμπιστοσύνης μόνο από τη Βουλή), η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της κεντρικής κυβέρνησης έναντι των 20 περιφερειών της χώρας και η θέσπιση εκλογικού συστήματος δύο γύρων για τη Βουλή, με ξεκάθαρο στόχο τον σχηματισμό «σταθερών» μονοκομματικών κυβερνήσεων.

Και ενώ ο Ρέντσι καλεί τους Ιταλούς να ψηφίσουν «ναι», σύσσωμη η αντιπολίτευση καλεί σε ψήφο υπέρ του «όχι», το οποίο και προηγείται δημοσκοπικά με ποσοστό 52%, ενώ υπέρ του «όχι» τάσσεται και το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας, το CGIL. Όλα αυτά τη στιγμή που η Ιταλία έχει να αντιμετωπίσει: ένα τραπεζικό σύστημα που συνθλίβεται υπό το βάρος των «κόκκινων» δανείων αξίας 360 δισ. ευρώ, ένα δημόσιο χρέος που υπερβαίνει τα 2 τρισ. ευρώ και αντιστοιχεί στο 130% του ΑΕΠ (το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρωζώνη μετά την Ελλάδα), μια ανύπαρκτη ανάπτυξη (0,8%), ανεργία που υπερβαίνει το 11% επισήμως και στους νέους έχει εκτοξευθεί στο 40%, αυξημένες ροές μεταναστών, ενώ τώρα έρχονται να προστεθούν και οι επιπτώσεις των πρόσφατων σεισμών, με τουλάχιστον 30.000 άστεγους πολίτες και μεγάλες καταστροφές σε κτίρια και υποδομές.
Μπορεί προς το παρόν τα ιταλικά κρατικά ομόλογα να βρίσκονται στο πρόγραμμα της «ποσοτικής χαλάρωσης» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εξασφαλίζοντας στη Ρώμη χαμηλό κόστος δανεισμού, όμως ο Νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς προβλέπει ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία η Ιταλία θα είναι από τις χώρες που θα αποχωρήσουν από το ευρώ, ενώ και για τον γνωστό Γερμανό οικονομολόγο Χανς-Βέρνερ Ζιν αυτή η έξοδος είναι απλώς θέμα χρόνου! Όμως και ο ιταλικός λαός εμφανίζει μια αυξανόμενη επιθυμία για αποχώρηση από το ευρώ. Εάν βέβαια η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ αποχωρήσει, τότε η διάλυση της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. είναι δεδομένη. Μεγάλες κοινωνικές συγκρούσεις και ανατροπές βρίσκονται μπροστά μας, και οι εξελίξεις στην Ιταλία θα συμβάλλουν καθοριστικά σε αυτή την προοπτική.


Γιάννης Τριανταφύλλου