Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

Ισπανία: 2.000.000 μαθητές απείχαν από τα μαθήματά τους στις 26 Οκτωβρίου, διεκδικώντας αύξηση των δαπανών για την παιδεία, επιστροφή στις τάξεις των χιλιάδων καθηγητών που έχουν απολυθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς και κατάργηση μιας σειράς μέτρων φρανκικής προέλευσης σχετικά με τις εξετάσεις και τη λειτουργία της εκπαίδευσης. Οι διαδηλωτές μαθητές στη Μαδρίτη έφτασαν τους 60.000, 50.000 στη Βαρκελώνη, 15.000 στη Γρανάδα, από 10.000 στη Βαλένθια, τη Σεβίλλη, το Μπιλμπάο κ.ο.κ.


ΗΠΑ: 5.500 εκπαιδευτικοί της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από τα κρατικά πανεπιστήμια της Πενσυλβάνια ξεκίνησαν απεργία στις 19 Οκτωβρίου, ενάντια στην επιδείνωση των εργασιακών τους σχέσεων, την αντικατάστασή τους από προσωπικό χωρίς πτυχίο και τη μείωση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων. Η απεργία τερματίστηκε στις 21 Οκτωβρίου, μετά από πίεση της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας. Παράλληλα, σε απεργιακές κινητοποιήσεις βρίσκονται οι μουσικοί στις δύο μεγάλες συμφωνικές ορχήστρες της πολιτείας (Φιλαδέλφεια και Πίτσμπουργκ), ενώ επιτυχημένη ήταν η απεργία των 250 εργατών του αποστακτηρίου Jim Beam στο Κεντάκι στις 15 Οκτωβρίου.

Βρετανία: Παίρνοντας τη σκυτάλη από τους συναδέλφους τους σε άλλες σιδηροδρομικές εταιρείες τους προηγούμενους μήνες, οι εργάτες της Southern GTR κατέβηκαν σε 3ήμερη απεργία από τις 11 Οκτωβρίου. Ο βασικός λόγος της απεργίας ήταν το σχέδιο της εργοδοσίας να καταργήσει τους εισπράκτορες και να αλλάξει ειδικότητες σε άλλους εργάτες, ώστε να μειωθούν τα δικαιώματά τους. Στις 18-20 Οκτωβρίου ακολούθησε και νέα 3ήμερη απεργία.

Ιρλανδία: Στις 14 Οκτωβρίου, οι 1.500 οδηγοί λεωφορείων της Dublin Bus Company ψήφισαν να τερματίσουν τις πολυήμερες κινητοποιήσεις τους, αφού συμφώνησαν για αύξηση μισθού 11,25% μέσα σε τρία χρόνια (έναντι 15% που διεκδικούσαν).

Ιταλία: Σε γενική απεργία κατέβηκε η εργατική τάξη της χώρας στις 21 Οκτωβρίου, αντιδρώντας στις περικοπές που συνεχίζει η κυβέρνηση Ρέντσι. Η απεργία είχε επιτυχία στην εκπαίδευση, τις συγκοινωνίες, τα νοσοκομεία κ.α.

Γαλλία: 5.000 εργάτες συγκεντρώθηκαν στην Αμιένη της βορειοανατολικής Γαλλίας για να συμπαρασταθούν σε 8 πρώην εργάτες της Goodyear, οι οποίοι δικάζονταν επειδή πριν από δύο χρόνια είχαν κρατήσει ομήρους στο εργοστάσιο τους διευθυντές που ανακοίνωσαν το κλείσιμο του εργοστασίου και την απόλυση 1.173 εργατών.


Από τη σύνταξη