Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Κλεάνθης Δεπαπής (1909-1986)


Η μαχητικότατη παράταξη των Τροτσκιστών οικοδόμων, με τις μεγάλες 
επιτυχίες στους αγώνες, στην οποία πρωταγωνίστησε ο Κλεάνθης Δεπαπής
Φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια από τον θάνατο του Κομμουνιστή-Τροτσκιστή εργατικού ηγέτη Κλεάνθη Δεπαπή (1909-1986). Έχουμε αρκετό καιρό να γράψουμε για αυτόν και το θεωρούμε παράλειψη.
Ο Κλεάνθης Δεπαπής ήρθε στην Ελλάδα πρόσφυγας από τη Μικρά Ασία το 1922. Εντάχθηκε στο επαναστατικό εργατικό κίνημα το 1926, όταν κερδήθηκε από το Αρχείο του Μαρξισμού. Ήταν εργάτης της οικοδομής, με δραστήρια συμμετοχή στο εργατικό κίνημα και πολλές φυλακίσεις και διώξεις. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής, δούλευε με το ψευδώνυμο Π. Χριστοφοράτος στο Κερατσίνι, όπου έφτιαχναν τσιμεντένια πλοία (λόγω έλλειψης σιδήρου). Εκεί οργάνωσε μια απεργία την άνοιξη του 1943. Ήταν μια από τις πρώτες απεργίες στη χιτλεροκρατούμενη Ευρώπη! Τότε γλίτωσε τον θάνατο, όταν σε μπλόκο της Γκεστάπο ένας Γερμανός φαντάρος του έδειξε με νεύμα τη διέξοδο διαφυγής.

Εκτός όμως από τους φασίστες, η ζωή του συντρόφου Κλεάνθη, λόγω των τροτσκιστικών ιδεών του, κινδύνευε και από τους σταλινικούς. Στα τέλη του 1944 συνελήφθη από την ΟΠΛΑ και υπήρχε εντολή εκτέλεσής του. Όμως, ένας ΕΛΑΣίτης οικοδόμος που τον γνώριζε από την απεργία των τσιμεντένιων πλοίων τον απελευθέρωσε κρυφά. Ακολούθησε και δεύτερη απόπειρα σύλληψης και εκτέλεσής του από την ΟΠΛΑ, αλλά και πάλι χωρίς επιτυχία.
Στα χρόνια του ’50 και ’60, μαζί με άλλους συντρόφους του ΚΔΚΕ, του ελληνικού τμήματος της 4ης Διεθνούς (Βασάλος, Κατσαρλίνος, Θωμαδάκης κ.ά.), οργανώνει μια ισχυρή τροτσκιστική παράταξη στους οικοδόμους (μπετατζήδες), που καταλαμβάνει το 1/3 των εδρών στη διοίκηση. Η παράταξη κερδίζει την υποστήριξη των εργατών πάνω σε μια σειρά μεταβατικά αιτήματα, όπως το 7ωρο, δωρόσημο και άδεια για τους οικοδόμους, επίδομα ανθυγιεινού επαγγέλματος κ.ά. Με τα αιτήματα αυτά και τους συντρόφους μας στην πρώτη γραμμή, δόθηκαν οι μεγάλοι νικηφόροι αγώνες των οικοδόμων κατά την προδικτατορική περίοδο. Και όσες κατακτήσεις των οικοδόμων επιβιώνουν μέχρι σήμερα, κατά κύριο λόγο είχαν κερδηθεί τότε. Μ’ αυτή την έννοια, ο Κλεάνθης Δεπαπής είναι ο αδιαφιλονίκητος ιστορικός αγωνιστικός ηγέτης των Ελλήνων οικοδόμων εργατών.
Οι σταλινικοί εργολάβοι και υπεργολάβοι προσπάθησαν να τον εξοντώσουν κλείνοντάς του κάθε πόρτα για δουλειά. Κι όμως, επειδή ήταν εξαίρετος τεχνίτης, τα έβγαζε πέρα και συντηρούσε πάντα την οικογένειά του, με τρία μικρά παιδιά και τη φυματική συντρόφισσά του.
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες όλων των παλιών συντρόφων, ο Κλεάνθης Δεπαπής υπήρξε μαχητικότατος και ικανότατος συνδικαλιστής και οργανωτής εργατικών αγώνων, αλλά και μάστορας της τακτικής. Αθάνατος!


Από τη σύνταξη