Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Όργιο φοροδιαφυγής στον τουρισμό

Πέντε αστέρια στη… φοροδιαφυγή παίρνουν οι ξενοδόχοι, που
 έχουν το θράσος να παρουσιάζονται και ως
 «βαριά βιομηχανία» της χώρας
Και να που η «βαριά βιομηχανία» της Ελλάδας, που δίνει στην οικονομία της το «συγκριτικό πλεονέκτημα», προκύπτει τώρα ότι τελικά μάλλον κλέβει από τη χώρα παρά δίνει! Μια φυσαλίδα αναδύθηκε και η μπόχα δεν κρύβεται με τίποτα. Όργιο φοροδιαφυγής εντοπίστηκε στις μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, που με πληρότητα που έφτανε και το 95%, εμφανίζονταν μέχρι και με μηδενικές δηλώσεις Φ.Π.Α. Μόνο για το μήνα Ιούλιο, από 901 επιχειρήσεις οι 525 κρίθηκαν ύποπτες και πρέπει να ελεγχθούν – σχεδόν 7 στις 10! Πεντάστερο ξενοδοχείο βρέθηκε να έχει κρύψει 4 εκατ. ευρώ μόνο σε ένα μήνα! Και η λίστα μακραίνει…
Είναι ο τουρισμός, που ο γερμανικός καπιταλισμός δια στόματος της καγκελαρίου του έχει αποφασίσει ότι η Ελλάδα πρέπει να αρκεστεί σε αυτόν (και στα logistics) – αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντά του. Είναι το τουριστικό κεφάλαιο, που τόσα χρόνια ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) κομπάζει πόσο τοις εκατό προσφέρει στο ΑΕΠ – το ποσοστό που κλέβει δεν μας λέει ποτέ! Που πολύ πριν το 2008 εφαρμόζει ελαστικές σχέσεις εργασίας, έχει καταργήσει κάθε εργατική κατάκτηση και εφαρμόζει πρώτο κάθε είδους μνημονιακή βαρβαρότητα. Που αρπάζει τη δημόσια περιουσία από το ΤΑΙΠΕΔ σε γη και θάλασσα. Που «κλαίγεται» για το χαμηλό Φ.Π.Α. της γείτονος Τουρκίας – η λύση βρέθηκε, ούτε καν τον δηλώνουν! Είναι ο κάθε είδους τυχοδιώκτης που «πουλώντας» την κάθε αεριτζίδικη ιδέα βγάζει κέρδος από τον ήλιο, τη θάλασσα και την άμμο, αφού πρώτα ασύδοτα τα οικειοποιείται εις βάρος όλων μας (περιφραγμένες και νοικιασμένες παραλίες).
Αυτός ο «δοξασμένος» παρασιτισμός λοιπόν πιάστηκε στα πράσα να φοροδιαφεύγει, στη χρονική συγκυρία που έχουν ξεκινήσει οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας για χρέη προς το δημόσιο και την εφορία. Που το ασφαλιστικό μάς λένε ότι «δεν βγαίνει» και συζητούνται νέες περικοπές συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων. Που συζητείται νέα σφαγή του αφορολογήτου ώστε να πληρώνουν ακόμα και τα εισοδήματα των 500 ευρώ.
Ο τουρισμός έχει νόημα στο βαθμό που λειτουργεί συμπληρωματικά στην αναγκαία παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Δημόσιες επενδύσεις σε παραγωγικούς τομείς υπό εργατικό έλεγχο είναι η μοναδική επιλογή ενάντια σε κάθε είδους παρασιτικά οικονομικά μοντέλα.


Θωμάς Θαλασσινός