Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Σαουδική Αραβία Μεσαιωνικό καθεστώς σε κρίση

Το πρόσωπο του μεσαιωνικού καθεστώτος
Μια χώρα με δεσπόζουσα θέση στη Μέση Ανατολή, λόγω των πετρελαϊκών της αποθεμάτων και των ιερών μουσουλμανικών τόπων της (Μέκκα, Μεδίνα), είναι η Σαουδική Αραβία. Διοικούμενη από ένα οπισθοδρομικό μοναρχικό καθεστώς, με ελάχιστες τυπικές ελευθερίες και πρακτικές άσκησης της δικαιοσύνης πραγματικά μεσαιωνικές (αποκεφαλισμοί, ακρωτηριασμοί, μαστιγώσεις), θέλει πάντα να επεμβαίνει στη γύρω περιοχή και να έχει λόγο.

Καθώς η οικονομία της χώρας βασίζεται στις εξαγωγές πετρελαίου, τα τελευταία χρόνια δέχτηκε μεγάλο πλήγμα λόγω της διεθνούς πτώσης της τιμής του, σε σημείο μάλιστα που αναγκάστηκε για πρώτη φορά να προσφύγει στις αγορές για δανεισμό, ώστε να καλύψει ελλείμματα του προϋπολογισμού της. Ταυτόχρονα, ο μεγάλος σύμμαχος και πελάτης της, οι ΗΠΑ, προσπαθεί να απεξαρτηθεί τελείως από το πετρέλαιό της, δίνοντας προτεραιότητα στην εξόρυξη του αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου (βλ. και δηλώσεις Τραμπ).
Ο πληθυσμός της χώρας υπολογίζεται σε περίπου 29 εκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένων περίπου 10 εκατομμυρίων μεταναστών, από τους οποίους τα 9 εκατομμύρια είναι Αφροασιάτες εργάτες που δουλεύουν σε καθεστώς δουλείας, με χαμηλούς μισθούς και χωρίς δικαιώματα. Τώρα για πρώτη φορά σημειώνονται και απεργίες, από εργάτες μεγάλων κατασκευαστικών έργων που μένουν απλήρωτοι.  Φυσικά, για τα δικαιώματα των γυναικών, αυτά απλά δεν υφίστανται, αφού θεωρούνται και επισήμως κατώτερα όντα!
Η Σαουδική Αραβία αξιοποιεί τα πετρελαϊκά της έσοδα για να χρηματοδοτεί άλλα αραβικά και μουσουλμανικά καθεστώτα (μεταξύ άλλων και αυτό του Ερντογάν). Ηγείται επίσης της στρατιωτικής συμμαχίας αραβικών κρατών η οποία επενέβη στην Υεμένη από τον Μάρτιο του 2015, υπέρ της εκεί σουνιτικής κυβέρνησης, αλλά συναντά σθεναρή αντίσταση από τους Σιίτες αντάρτες Χούτι. Βρίσκεται σε συνεχή κόντρα με το σιιτικό Ιράν για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στην περιοχή, μεταξύ άλλων στις συρράξεις της Συρίας και της Υεμένης, ενώ βρίσκεται σε διάσταση και με την Αίγυπτο, λόγω της επίσημης υποστήριξης της Αιγύπτου στον Άσαντ.
Σίγουρα η πτώση της τιμής του πετρελαίου έχει πλήξει την οικονομική ανεξαρτησία του μεσαιωνικού αυτού καθεστώτος και μια αποσταθεροποίησή του θα ήταν ευχής έργο για κάθε προοδευτική εξέλιξη στη Μέση Ανατολή, η οποία θα απαλλασσόταν από το πιο αντιδραστικό πρότυπο της περιοχής, που χρηματοδοτεί και τις πιο αντιδραστικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων και των τζιχαντιστών.


Γιάννης Τριανταφύλλου