Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Κρατική τρομοκρατία και αντίσταση στην Τουρκία

Η απόσυρση του νομοσχεδίου που νομιμοποιούσε τους βιασμούς 
κοριτσιών ήταν μια νίκη ενάντια στο υπερ-αντιδραστικό 
καθεστώς Ερντογάν
Συνεχίζει να αξιοποιεί ο Ερντογάν το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου ώστε να εντείνει τον έλεγχο, δια της τρομοκρατίας, στην τουρκική κοινωνία. Πρόσφατα έκλεισε 130 ΜΜΕ, ηλεκτρονικά και έντυπα. Ενώ στα μέσα Νοέμβρη διέταξε την αναστολή λειτουργίας 370 συλλόγων και οργανώσεων.
Είναι έντονες ακόμα οι εικόνες του λιντσαρίσματος των Τούρκων στρατιωτών. Οι ατέλειωτες ουρές συλληφθέντων στρατιωτικών και οι απροκάλυπτοι βασανισμοί, που συνεχίζουν να έρχονται στη δημοσιότητα.
Οι απολύσεις χιλιάδων δικαστικών. Εκπαιδευτικών, που διαδηλώνουν έξω από τα σχολεία τους για να επαναπροσληφθούν. Πανεπιστημιακών καθηγητών, ακόμα και τεχνικών σχολών, που σιδηροδέσμιοι οδηγούνται στη φυλακή μόνο με την υποψία ότι είναι αντίθετοι στο καθεστώς. Ακόμα υπάρχει το «ξήλωμα» των Κούρδων δημάρχων και οι συλλήψεις των Κούρδων βουλευτών. Σήμερα υπολογίζονται σε περίπου 100.000 οι πολιτικοί κρατούμενοι! Μοιάζει με έναν, μονομερώς κηρυγμένο, εμφύλιο πόλεμο.
Σύσσωμο το ευρωπαϊκό πολιτικό προσωπικό επιμένει να μιλά για τη «δημοκρατικά εκλεγμένη» κυβέρνηση της Τουρκίας. Χυδαία κλείνουν τα μάτια μπροστά στα εγκλήματα που διαπράττονται. Δείχνοντας ανοχή, καλύπτουν πολιτικά την καταδυνάστευση του τουρκικού λαού. Σάμπως είναι η πρώτη φορά που η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία κλείνει το μάτι σε φασιστικά και ολοκληρωτικά καθεστώτα;
Όμως, παρ’ όλη τη σφοδρότητα της επίθεσης, το προοδευτικό κίνημα δεν καταθέτει τα όπλα. Δικηγορικοί σύλλογοι σπάνε τις σφραγίδες των κλειστών τους γραφείων και προτρέπουν και άλλους σε τέτοιες ενέργειες. Οργανώσεις αλληλεγγύης σε πολιτικούς κρατούμενους εντείνουν τη δράση τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρωτοπορία της αντίστασης βρίσκεται το γυναικείο κίνημα. Πρόσφατα εξανάγκασε το καθεστώς σε σημαντική ήττα, με την απόσυρση του νομοσχεδίου που αθωώνει άντρες καταδικασμένους για σεξουαλικές επιθέσεις σε ανήλικα κορίτσια αν εκείνα συναινέσουν σε γάμο. Πενήντα γυναικείες οργανώσεις, ενώσεις και ομάδες εξέδωσαν κοινή δήλωση καταδίκης της αναστολής λειτουργίας άλλων γυναικείων οργανώσεων, ακόμα και φιλοκουρδικών.
Στην πραγματικότητα, η προοδευτική τουρκική κοινωνία δέχεται πια τα αντίποινα για το γεγονός ότι τόλμησε την εξέγερση του πάρκου Γκεζί το 2013 και απείλησε το καθεστώς. Είναι, όμως, θέμα χρόνου οι διεργασίες που συντελούνται στη βάση της να οδηγήσουν στη συγκρότηση ενός ενιαίου πολιτικού και αγωνιστικού μετώπου. Και τότε είναι βέβαιο πως ο φασισμός του καθεστώτος Ερντογάν θα συντριβεί!


Θωμάς Θαλασσινός